КАКО СНИЗИТИ ХОЛЕСТЕРОЛ: Вишак масноћа у крви значи и обавезну промену начина исхране (ЈЕЛОВНИК)

В. Н.

02. 12. 2022. у 10:50

ПОВИШЕН ниво холестерола у крви мора да се лечи и - исхраном, чак и када је укључена терапија статинима, док је за оне код којих масноће у крви нису досегле ниво када морају да се укључе лекови, дијететски режим и једина терапија.

КАКО СНИЗИТИ ХОЛЕСТЕРОЛ: Вишак масноћа у крви значи и обавезну промену начина исхране (ЈЕЛОВНИК)

Фото: Shutterstock

Искључујући групу пацијената која има наследно, генетски условљен повишен холестерол у крви, код две трећине пацијената узрок вишка масноћа је неодговарајућа исхрана, показале су студије.

То значи да је њима некад сасвим довољна терапија добро осмишљен јеловник. За разлику од ове групе пацијената, који вишак масноћа уносе храном, они код којих се холестерол у организму појачано ствара невезано од избора намирница, него због генетике, морају да узимају лекове.

Трпеза која обара холестерол на препоручени ниво, подразумева овас, хлеб са 50 одсто овса, пасуљ, сочиво, поврће богато влакнима, соју као алтернатива млеку и јогурту, тофу сир, орашасте плодове (неслане). Такође се препоручују риба, све врсте семенки, бобичасто воће, тамна чоколада, бели лук, биљна уља. 

Понедељак

Доручак: овсене пахуљице са јогуртом од соје, десетак бадема

Ужина: пола шоље малина и шака ораха
Ручак: риба, барени кромпир и купус салата
Вечера: хлеб, тофу сир и паприка са мало биљног уља, соли и белог лука

Фото: Shutterstock

Уторак

Доручак: овсене пахуљице са кефиром и десетак лешника
Ужина: 30 г тамне чоколаде
Ручак: сочиво са белим пилећим месом, салата од печеног плавог патлиџана, свеже црвене паприке, биљног уља, соли и белог лука
Вечера: риба на роштиљу и 100 г куваног интегралног пиринча, салата из туршије, да није слана

Фото: Free Images Pixabay

Среда

Доручак: овсене пахуљице са јогуртом од соје, сменкама бундеве и десетак бобица сувог грожђа
Ужина: пола шоље купина
Ручак: боранија са јунећим месом
Вечера: лосос са интегралним хлебом и салатом од бареног броколија

Фото: Shutterstock

 

Четвртак

Доручак: овсене пахуљице са нискомасним јогуртом и млевени лан
Ужина: две мандарине
Ручак: чорба од броколија са пилећим месом, салата од црвених паприка зачињена белим луком
Вечера: ћуретина на жару са салатом од свежих црвених паприка, парче интегралног хлеба

Фото Shutterstock

Петак

Доручак: овсене пахуљице са јогуртом од соје, десетак бадема
Ужина: шака несланог кикрикија
Ручак: сладак купус са јунећим месом и рен
Вечера: ћушпајз зачињен са доста белог лука и риба на жару

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Коментари (0)

МНОГЕ ЋЕ ИЗНЕНАДИТИ НОВАКОВ ИЗБОР: Ђоковић открио свој омиљени меч против Рафаела Надала