KAKO SNIZITI HOLESTEROL: Višak masnoća u krvi znači i obaveznu promenu načina ishrane (JELOVNIK)

V. N.

02. 12. 2022. u 10:50

POVIŠEN nivo holesterola u krvi mora da se leči i - ishranom, čak i kada je uključena terapija statinima, dok je za one kod kojih masnoće u krvi nisu dosegle nivo kada moraju da se uključe lekovi, dijetetski režim i jedina terapija.

КАКО СНИЗИТИ ХОЛЕСТЕРОЛ: Вишак масноћа у крви значи и обавезну промену начина исхране (ЈЕЛОВНИК)

Foto: Shutterstock

Isključujući grupu pacijenata koja ima nasledno, genetski uslovljen povišen holesterol u krvi, kod dve trećine pacijenata uzrok viška masnoća je neodgovarajuća ishrana, pokazale su studije.

To znači da je njima nekad sasvim dovoljna terapija dobro osmišljen jelovnik. Za razliku od ove grupe pacijenata, koji višak masnoća unose hranom, oni kod kojih se holesterol u organizmu pojačano stvara nevezano od izbora namirnica, nego zbog genetike, moraju da uzimaju lekove.

Trpeza koja obara holesterol na preporučeni nivo, podrazumeva ovas, hleb sa 50 odsto ovsa, pasulj, sočivo, povrće bogato vlaknima, soju kao alternativa mleku i jogurtu, tofu sir, orašaste plodove (neslane). Takođe se preporučuju riba, sve vrste semenki, bobičasto voće, tamna čokolada, beli luk, biljna ulja. 

Ponedeljak

Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom od soje, desetak badema

Užina: pola šolje malina i šaka oraha
Ručak: riba, bareni krompir i kupus salata
Večera: hleb, tofu sir i paprika sa malo biljnog ulja, soli i belog luka

Foto: Shutterstock

Utorak

Doručak: ovsene pahuljice sa kefirom i desetak lešnika
Užina: 30 g tamne čokolade
Ručak: sočivo sa belim pilećim mesom, salata od pečenog plavog patlidžana, sveže crvene paprike, biljnog ulja, soli i belog luka
Večera: riba na roštilju i 100 g kuvanog integralnog pirinča, salata iz turšije, da nije slana

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom od soje, smenkama bundeve i desetak bobica suvog grožđa
Užina: pola šolje kupina
Ručak: boranija sa junećim mesom
Večera: losos sa integralnim hlebom i salatom od barenog brokolija

Foto: Shutterstock

 

Četvrtak

Doručak: ovsene pahuljice sa niskomasnim jogurtom i mleveni lan
Užina: dve mandarine
Ručak: čorba od brokolija sa pilećim mesom, salata od crvenih paprika začinjena belim lukom
Večera: ćuretina na žaru sa salatom od svežih crvenih paprika, parče integralnog hleba

Foto Shutterstock

Petak

Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom od soje, desetak badema
Užina: šaka neslanog kikrikija
Ručak: sladak kupus sa junećim mesom i ren
Večera: ćušpajz začinjen sa dosta belog luka i riba na žaru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CICIPAS KONAČNO OTKRIO ZAŠTO JE DAO OTKAZ OCU: Ovo je glavni razlog