Spas našao u rakiji, a nije pijanac
28. 09. 2017. u 16:02
Posle propasti firme, Dragan Janošev iz Srbobrana izlaz našao u voćnjaku. Krenuo od nule, sada peče "mučenicu" za medalje
.jpg)
Foto privatna arhiva: Željko i Dragan; Foto Z. R. Dragan pravi rakiju bez zrna šećera
KADA je pre nekoliko godina ostao bez posla u društvenoj firmi, Dragan Janošev iz Srbobrana našao je utehu u rakiji. Ne, Dragan se nije odao piću, jer to i ne priliči bivšem aktivnom fudbaleru i omladinskom reprezentativcu, nego je postao uspešni proizvođač "vatrene vodice", ali one prave, bez šećera, koja osvaja nagrade za kvalitet.
Pročitajte još: Vinom i rakijom čuvaju ognjište
- Iste godine i supruga i ja smo završili na ulici, jer su nam preduzeća otišla u stečaj. Ona je radila u kombinatu "Elan", a ja u fabrici auto-delova "Ferofleks". Ostali smo bez hleba sa dvoje dece, pa smo morali da nadničimo da bismo preživeli. Supruga je ubrzo dobila posao čistačice u školi, ali i odštetu po tužbi protiv "Elana", što nam je promenilo život - priča Dragan.
Kad su odlučivali u šta da ulože novac, koji je supruga Slavica naplatila od bivše firme, Draganu je sinula ideja da kupe vikendicu i voćnjak.
Pročitajte još: Sladak ćar stiže iz košnice
.jpg)
Glavni savet koji je Dragan usvojio od prijatelja Lajčike bio je: "Ne smeš ljude trovati"!
Pročitajte još: Trska za pelet
- To je značilo da se u kominu ne stavlja industrijski šećer, jer je za dobijanje destilata dovoljan šećer iz voća, koje mora biti zdravo, oprano i očišćeno od peteljki i koštica. Od tako spravljene rakije glava ne boli - naglašava Dragan.
Ove godine porodica Janošev je, prvi put, u Temerinu, učestvovala na nekom takmičenju. U konkurenciji 197 učesnika iz Srbije i Mađarske, na 8. vojvođanskom i ujedno 18. temerinskom sajmu rakije, Dragan i sin Željko osvojili su tri medalje - zlato za kajsijevaču, srebro za šljivovicu i bronzu za jabukovaču.
- Dogodine ćemo praviti i viljamovku, a potrudićemo se da nam i rakije od šljiva i jabuka budu "zlatne". Želja nam je da naši proizvodi dobiju etiketu "Porodični voćnjak Janošev". Počeli smo 2013. sa 30 litara rakije, a sad pečemo 300 litara, i sve rasprodamo već do februara. Naša rakija stigla je i do Švajcarske i Crne Gore. Širićemo proizvodnju, ali nećemo biti neumereni, jer se u alavosti postaje gubitnik - kaže Dragan.
BOLjE BITI PRIVATNIK
DRAGAN u voćnjaku boravi neprekidno od maja do novembra. Ukućani dolaze na imanje vikendom, a i ostalim danima kad ima više posla.
- Za razliku od društvenog sektora, u kojem dvoje radi, a troje leži, ovde smo svi aktivni i doprinosimo. Da sam to ranije znao, sam bih napustio posao i postao privatnik - poručuje Janošev.
SREĆA I TUGA
JANOŠEV navodi da je inspiraciju za porodični biznis dobio od Bregovićevog "Orkestra za svadbe i sahrane".
- Uz pravu rakiju sreća je veća, a tuga blaža - objašnjava Dragan.
Marko
28.09.2017. 17:03
Super, ovo je kao onaj kod kog je Drače kupovao rakiju.Jel i ovaj ima onako lepo žensko za tehnologa ?
U tunelu u sred mraka sija flaša od vinjaka,a na flaši sitno piše da vinjaka nema više.
od 300 litara rakije koja se proda, ne moze se ziveti ni cetvrtinu godine.
Moj ujak samo za sopstvene potrebe godisnje ispece vise od 1000 litara rakije. Naravno, ne popije sve sam nego sa dva sinam, rodjacima i komsijama kada mu dodju u goste kako prilici svakom pravom domacinu. U poredjenju sa njim ova prica o 300 litara mi izgleda smesna.
Pricam ti pricu. Ja imam kazan, ako se ne doda secer mala vajda. Ja dodajem i glava ne boli ali ima druga tajna koju necu da otkrijem . Problem je plasman. Medalja nemora da znaci i kvalitet ali dize cenu za lajike. Navip u Krnjevu je pravio zutu osu i stavljali su secer i bila najskuplja rakija.
Komentari (6)