OBRAĆANJE VUČIĆA I TUSKA: "Poljska partner od izuzetnog značaja za Srbiju" (VIDEO)

Novosti online

24. 10. 2024. u 10:43 >> 13:03

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa premijerom Poljske Donaldom Tuskom koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji da je ta država partner od izuzetnog značaja za našu zemlju, ne samo zbog evropskog puta već i kada je reč o bilateralnim odnosima i trgovinskoj razmeni.

ОБРАЋАЊЕ ВУЧИЋА И ТУСКА: Пољска партнер од изузетног значаја за Србију (ВИДЕО)

FOTO: Novosti

Obraćanje Vučića

- Sinoć i jutros sam imao čast da na ozbiljan i odgovoran način razgovaram sa Donaldom Tuskom, jednim od najvažnijih evropskih lidera, počastvovan, jer je posetio Beograd. Želim da se posebno zahvalim Tusku, jer je i kao predsednik Evropskog saveta dolazio u Beograd i još tada, 2018. godine, doneo izuzetno ohrabrujuće poruke za Srbiju. Želeo je da čuje stavove Srbije i da sasluša poziciju naše zemlje - rekao je predsednik.

Naveo je da je Poljska partner od izuzetnog značaja, da je 2023. godine trgovinska razmena bila oko dve milijarde evra, a da se ove godine očekuje veća.

- Naši bilateralni odnosi su sve bolji, naša ekonomska razmena raste. Pre 10 godina Poljska je bila na 27. mestu kao partner, a danas je na sedmom, osmom ili devetom mestu. Naši biznismeni imaće susrete. Zamolio sam Tuska da nam pomogne da se u sferi inovacija i strat apa gde je Poljska uspešna, ali i biotehnologija i kampova da počnemo da sarađuemo, jer mislimo da i Srbija ima znanje da ponudi Poljskoj - istakao je Vučić.

Predsednik je izjavio da su mu Tusk i premijer Grčke Kirijakos Micotakis preneli veoma značajne poruke po pitanju članstva Srbije u Evropskoj uniji.

- Mi smo dugo razgovarali i ti razgovori su od izuzetnog značaja. Ja sam zamolio Tuska da me sasluša pre svega po pitanju KiM, izneo mu činjenice. Zahvalan sam mu na tome što je želeo da čuje našu stranu. Govorili smo o globalnim pitanjima, o ratu na Bliskom istoku, Ukrajini. Pošto je on kriv što ja nisam u Kazanju, neću da krijem, premijer Tusk bi želeo punu usklađenost po pitanju sankcija Ruskoj Federaciji. Želeo sam u toj ličnoj noti da kažem da sam zahvalan što ste ovde, ovo je za mene velika čast i nadam se da ovo nije poslednji put da ste tokom svog mandata u Srbiji. Molim vas da dolazite što češće. Radujem se vašim novim dolascima, hvala vam na podršci evropskom putu Srbije - kazao je Vučić.

Obraćanje Tuska

- Poljska podržava evropski put Srbije, bez Srbije Evropska unija nije kompletna. Svesni smo ambicioznih planova koje Srbija ima. Za Poljsku su važni bilateralni odnosi sa Srbijom. Moj prijatelj Vučić mi je rekao da bi voleo da uskoro vidi ovaj region u EU - kazao je Tusk, na srpskom jeziku, zbog čega je dobio pohvalu predsednika Vučića, kao i aplauz prisutnih.

- Uskoro će Poljska preuzeti predsedavanje EU. Poljska delegacije je pod velikim utiskom kada je videla Beograd pod zastavama poljskim i srpskim. Još smo sinoć sa Micotakisom razgovarali o problemima vezanim za migraciju. Želeo bih zaista da odam priznanje Srbiji u pružanju humanitarne pomoći Ukrajini. Cenim naše međusobno razumevanje i podršku po tom pitanju, imamo poštovanja i razumevanja jedni za druge. Naš razgovor će pogodovati, doprineti nekoj monolitnijoj politicia. I Srbija i EU imaju isti interes. Proširenje EU mora da obuhvara i Srbiju, to jeste težak i mukotrpan proces. Ne postoje nesporazumi i problemi koje ne bsimo mogli da rešimo. Poljska zaista govori bez ikakvih kompleksa, jedan je od ključnih lidera u EU. Svaki put kada dolazim u Beogrda, širim oči od oduševljenja kako se Beograd i Srbija razvija. Zaista ti iz srca čestitam za sve što si postigao. Imate sve razloge da budete ponosni. Taj srpski ponos nije samo pitanje emocija, nego je zasnovan na činjenicama i delima. Dragi Aleksandra, vidimo se u Varšavi. Uvek si rado viđen gost - poručio je Tusk.

Tet-a-tet razgovor Vučića i Tuska

Vučić i Tusk razgovaraju tet-a-tet, a sastanak u Palati "Srbija" počeo je oko 11.30.

Nakon toga usledio je plenarni sastanak delegacija Srbije i Poljske predvođenih Vučićem i Tuskom, a nakon plenarnog sastanka delegacija dvojica zvaničnika obraćaju se medijima.

Vučević dočekao Tuska

Premijer Miloš Vučević je prethodno dočekao Tuska ispred Palate "Srbija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI SE NA SVETU PETKU POSTI? U nedelju je crveno slovo