DOMAĆIN PREDSEDNIK VUČIĆ: Kralj Esvatinija Msvati Treći u poseti Srbiji - Završen okrugli sto (VIDEO)

Novosti online

19. 10. 2024. u 10:30 >> 13:39

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić biće danas domaćin kralju Esvatinija, Msvatiju Trećem, koji boravi u višednevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

ДОМАЋИН ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Краљ Есватинија Мсвати Трећи у посети Србији - Завршен округли сто (ВИДЕО)

FOTO: Novosti

- Okrugli sto je završen -

Potpisano 5 važnih dokumenata

- Danas smo sa našim prijateljima iz Esvatinija potpisali pet važnih dokumenata sa kojima gradimo put ka intenzivnoj budućoj saradnji u oblastima internet komunikacije, tehnologija, veštačke inteligencije, poljoprivrede, inovacija, digitalne transformacije, preduzetništva i start-upova, unapređenja kapaciteta i obrazovanja, trgovine, investicija, turizma, ali i neposredno povezujemo naše naučno-tehnološke parkove, institute i univerzitete. Inovacioni ekosistem Kraljevine Esvatinije sa nekoliko desetina reaktivnih start-upova ima potencijale za razvoj u oblastima kao što su agrotehnologija, digitalne finansije, zdravstvo, a mi smo spremni da podelimo svoja iskustva kako bi on nastavio da raste i razvija. Takođe želim da kažem da možemo da pomognemo Kraljevini Esvatiniji da učvrsti svoje kapacitete za istraživanje i razvoj, da se promoviše preduzetništvo i da se dodatno zaposli mlada radna snaga. - naveo je predsednik.

Tanjug

Obraćanje predsednika

-Meni je drago što je Njegovo Kraljevsko Visočanstvo prepoznao značaj naučno-tehnološkog napretka kao kamen temeljac strategije Srbije, baš kao što je i kod nas u Srbiji - rekao je predsednik.

Vučić je prezentovao rezultate naše zemlje tokom prethodnog perioda:

Srbija je jedna od 50 najvećih svetskih izvoznika visokotehnoloških proizvoda u celom ICT sektoru.

- Iza toga stoji domaća pamet, obrazovanje, ali i odlučnost države i njenih institucija da pruže istrajnu podršku, trasirajući put Srbije da postane regionalni lider u inovativnim tehnologijama. Zajedničkim radom našeg obrazovnog sistema, vlade, kao i same industrije, razvijamo i srpski start-up ekosistem koji je dostigao vrednost od jedne milijarde dolara i koji danas obuhvata preko 750 kompanija, od kojih je 40% stvoreno samo u poslednje dve, odnosno tri godine. Za kratko vreme smo osnovali četiri naučno-tehnološke i jedan industrijsko-tehnološki park, 23 regionalna inovaciona start-up centra, 15 makers labova i 14 inovacionih inkubatora - rekao je predsednik

Srbija je prva zemlja u regionu Istočne i Južne Evrope koja se priključila globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju kojem će predsedavati iduće godine, i naglasio da smo prvi u regionu usvojili razvojnu strategiju u ovoj oblasti još 2019. osnovali istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju kao i nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju.

- Imamo BioSens institut koji je evropski centar izvrsnosti za agri-tehnologiju. Gradimo Bio4Campus, jedinstveni multidisciplinarni kompleks za istraživanje i razvoj u prirodnim naukama koji treba da postane jedno od ključnih bioekonomskih čvorišta u Evropi čime će se Srbija još snažnije pozicionirati kao zemlja inovacija. Želim takođe da kažem da prihvatanjem novih tehnologija i razvijanjem sistema obrazovanja koji je stavljeno u funkciju potreba nacionalnih ekonomija gradimo bolju budućnost za našu zemlju i sve njene građane.  - rekao je.

- Bez 7 godina učenika Osnovnih škola programiranja obavezni predmet od pre 3 godine osnove razumevanja veštačke inteligencije su uvedeni u programe Osnovnih i Srednjih škola pri čemu smo svega jedna od 11 zemalja koja se odlučila na taj korak. - dodao je predsednik.

Tanjug

Želimo da iskoristimo prilike za poslovanje

-Ako  mogu da zaključim sa jednim uverenjem, da će naše vlade nastaviti da podržavaju investicione interese u Esvatiniji, a čak će i omogućiti neke podsticaje i omogućiti da imate ulazak na tržište bez nekih prepreka. Mi takođe želimo da iskoristimo prilike za poslovanje u specijalnim ekonomskim zonama za industrije koje su izvozno orijentisane. Još jednom hvala vam i želim da ovaj seminar donese plodne ishode. - rekao je kralj.

-Radujem se da vas ugostim u Esvatiniju, zemlju velikih mogućnosti - rekao je kralj na kraju obraćanja za okruglim stolom.

Tanjug

"Želimo da zagovaramo da se ovi sporazumi isprate"

-Mi zaista smatramo i želimo da zagovaramo da se ovi sporazumi isprate od strane našeg tehničkog osoblja kako bi se postigli željeni ciljevi. Esvatini se pozicionirao da bude konkurentno proizvodno tržište u južnom delu Afrike. Mi zaista imamo velika interesovanja za određene prioritete u okviru kontinentalnih tržišta na afričkom kontinentu i Srbija to može da iskoristi sa Esvatini kao bazom. To obuhvata automobilsku industriju, farmaceutsku industriju, vrednosne lance, prehranbeni sektor i druge industrijske sektore. Mi želimo da zaista potvrdimo i da pozdravimo prisustvo kompanija koje su već angažovane u poslovanju sa Esvatinijem i koje su izdvojile vreme da dođu i podele svoja iskustva na ovom forumu. Nadamo se da će od ovih zajedničkih iskustava moći mnogo da se nauči i o Esvatini, a i mi se takođe radujemo da prepoznamo oblasti kojima je potrebno unapređenje kako bi se olakšalo poslovanje u samom kraljevstvu. - navodi se u govoru.

Tanjug

Započet okrugli sto, obraća se kralj Msvati III

Kralj je istakao koliko je važan forum nalik ovom koji ima za cilj proširenje investicionih mogućnost između dve zemlje, kao i da ističe značaj izgradnje partnerstava koja će dovesti do povećanog ekonomskog rasta i razvoja i za Esvatini i za Srbiju.

- Zaista cenimo odnose koje su uspostavljene između Republike Srbije i Kraljevine Eswatini koji se zasnivaju na uzajamnom poverenju i dobroj volji. Naša poseta je ovde samo potvrda naše namere da jačamo saradnju. Širina trgovine je zaista ključni stub u odnosima između Esvatini i Srbije, a nudi jedinstvene mogućnosti za oba naroda da pokrenu i iskoriste veći ekonomski potencijal - rekao je Kralj.

Mogućnost direktnog leta između Srbije i Esvatinije

-Naše Vlade su takođe istražile mogućnost direktnog leta između Srbije i Esvatinije, koji bi u velikoj mreri olakšao i trgovinu i prevoz tereta i robe - rekao je kralj.

Takođe je naveo da su Vlade razgovarale o napretku Srbije u polju poljoprivrede, tehnologijama i inovacijama i na koji način bi mogle da se primeen u Esvatiniji kako bi nastavili borbu protiv klimatskih promena i napravili održivu zemljoradničku praksu.

- Mi zaista treba da učimo od Srbije da bi smo ispunili ove ciljeve, jer je to zemlja koja je izuzetno dobro razvijena u sektoru poljoprivrede. - izjavio je Kralj Msvati III.

Tanjug

Obraćanje Kralja Msvatija III

-Dozvolite mi da iskažem duboku zahvalnost vašoj ekscelenciji, predsedniku Aleksandru Vučiću, vladi i narodu Republike Srbije na srdačnoj došlici i izuzetnom gostoprimstvu koje mi je iskazano, i ne samo meni, već i celoj delegaciji iz Kraljevine Esvatini - rekao je Kralj Msvati.

Naveo je da su "zaista zadivljeni" izuzetnim napretkom i rastom kada je reč o razvoju infrastrukture koju su videli po dolasku u Srbiju, što pokazuje da je zemlja "pod snažnjim liderstvom koje stremi ka većim visinima".

- Zaista je privilegija što smo iskusili tu čuvenu srpsku duželjivost i gostoprimstvo koju krasi bogata kultura i nasleđe, a i to je nešto što krasi naše dve nacije, Kraljevine Svete, izuzetno ceni i vredno je ujedinjujuća moć kulture u smislu. - dodao je.

Afrika je za naš bratski kontinent

- Čini mi se uspeli da napravimo plan da do kraja godine gospodin Popović predvodi jednu delegaciju uz više ministara iz vlade Republike Srbije koji će da posete Esvatini i da se dogovore o konkretnim oblicima saradnje posle svega onoga što zajednički budemo pružili. Ono što je nesumnjivo to je da ćemo na međunarodnom planu kroz različite institucije i organizacije uvek i na svaki način da se konsultujemo, sarađujemo i donosimo odluke u interesu i u korist jednih i drugih. - rekao je predsednik

- Jedan od ključnih kontinenata, Afrika je za nas kontinent prijateljstva, Afrika je za nas kontinent poštovanja, povelja Ujedinjenih nacija, Afrika je za naš bratski kontinent i ja se, kao što vidite, time ponosim i želeo sam da pokažem i našem prijatelju, kralju Msvatiju III,  koliki je značaj Esvatinije za nas i kroz sve ono što možete da vidite u našem gradu i koliko poštujemo njegovu zemlju. A mnogo bih voleo da naučim o njihovim običajima. Video sam da imaju neke interesantne običaje koje sam po prvi put video u Ujedinjenim nacijama, a onda i danas ovde, tako da verujem da ću imati prilike da naučim nešto više o vašoj tradiciji, o vašim običajima i da ćemo umeti da negujemo i čuvamo naše prijateljstvo i bratstvo. - dodao je predsednik.

Tanjug

Zahvalan sam Nj.V. što nam je objasnio prednosti Esvatinija

- Naša privreda i naši privrednici, ali i mnoge druge stvari koje mi ovde proizvodimo i koje smo u stanju da napravimo, ako želimo da plasiramo na afričko tržište, biće nam važno da pronađemo nekoliko strateških partnera i u saobraćaju, i u svakom drugom logističkom smislu. I zato sam zahvalan njegovom veličanstvu u Svati i u Trećem što nam je objasnio prednosti Esvatinije i šta je to što sve zajednički možemo da uradimo. - rekao je predsednik.

Dodao je da možemo očekivati saradnje u različitim sferama od poljoprivrede, nauke, softverske industrije, do vojnotehničke saradnje, do saradnje u oblasti edukacije mladih.

Očekuje se povećanje broja stipendista iz Esvitanije koji će boraviti u Srbiji, te će se "izgraditi most između dveju zemalja"

- Još jedanput hvala vam, vaše visočanstvo na poseti Beogradu i Srbiji, hvala vam na prijateljstvu koje gajite prema našoj zemlji, a mi ćemo gledati da to uzvratimo i za sve one koji su mi uvek govorili ili za koje je važno samo kada dođu veliki evropski lideri u posetu našoj zemlji. Ja sam veoma ponosan što sam ne samo u stanju, već u prilici i time sam počašćen da ugostim afričke lidere u našoj zemlji. - rekao je predsednik.

Obraćanje predsednika

- Želim vam da se, dragi prijatelji, osećate kao kod svoje kuće - rekao je predsednik.

Upoznao je javnost sa državom Esvatini koja se nalazi na jugu Afrike.

Izrazio je zahvalnost za podršku Srbiji kada je mali broj zemalja želeo da pokaže solidarnost i smeo da zaštiti međunarodno javno pravo po pitanju rezulucije koje su bile predlagane i donese protiv interesa Srbija i srpskog naroda.

- I zato je moja zahvalnpost kralju Msvatiju III bezgranična - dodao je.

Počela razmena memoranduma Kraljevine Esvatini i Republike Srbije

Memorandum o razumevanju između Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije i Ministarstva turizma i zaštite životne sredine Kraljevine Svatini o saradnji u oblasti turizma razmenjuju Husejn Memić, Ministar turizma i omladine i Polile Šakantu, Ministar spoljnih poslova.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i nadležnog organa Savetovanja iz oblasti informacionih komunikacionih tehnologija i veštačke inteligencije razmenjuju. Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, i Savana Mazija, ministarka informacionih i komunikacionih tehnologija.

Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti visokog obrazovanja između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Esvatini razmenjuju Marko Đurić, ministar spoljnih poslova, i Oven Numalo, ministar obrazovanja.

Više pročitajte OVDE

"Dobro došli u Srbiju, Vaše Veličanstvo"

"Dobro došli u Srbiju, Vaše Veličanstvo. Poseta kralja Msvatija Trećeg simbol je jačanja prijateljskih odnosa između Srbije i Esvatinija i otvoriće vrata za unapređenje svih vidova saradnje." - rekao je predsednik.

Više o tome OVDE

Počeo sastanak predsednika Vučića i kralja Msvatija Trećeg

Nakon ceremonije svečanog dočega, počeo je sastanak predsednika Aleksandra Vučića i kralja Msvatija Trećeg, nakon koga će se održati plenarni sastanak delegacija dve zemlje koji će predvoditi predsednik Vučić i kralj Msvati Treći.

Tanjug

Tanjug

Doček Kralja Msvatija Trećeg ispred Palate Srbije

Kralj Esvatanija dočekan je uz najviše državne počasti.

Njega su pored predsednika dočekali i ministri Marko Đurić, Maja Popović, Tomislav Momirovič, Nenad Popović, Jelena Begović, Aleksandar Martinović, Dejan Ristić i Husein Memić.

Program posete

Prema programu posete, danas će u 10.30 biti održana ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, a potom će u 10.45 uslediti sastanak predsednika Vučića i kralja Msvatija Trećeg.

U 11.20 biće održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Kraljevine Evatini predvođenih predsednikom Vučićem i kraljem Msvatijem Trećim, a u 12.00 biće održana ceremonija potpisivanja sporazuma u prisustvu predsednika Srbije i kralja Esvatinija.

U 12.05 predviđene su izjave za medije, a u 12.30 predsednik Vučić i kralj Msvati Treći učestvovaće na okruglom stolu "Srbija i Esvatini – Inovacija kao pokretač rasta", a učesnicima okruglog stola obratiće se pored Vučića i kralja Esvatinija i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i izvršni direktor Direkcije za privlačenje investicija Esvatinija Sibani Mnogomezulu, najavila je PKS.

Uoči okruglog stola "Srbija i Esvatini - Inovacija kao pokretač rasta" biće predstavljene dve privrede i mogućnosti za unapređenje saradnje u sektoru infomaciono-komunikacionih tehnoloigija. Nakon okruglog stola biće predstavljena specijalizovana izložba Ekspo 2027.

Kako je Tanjugu rečeno u PKS, spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Esvatinija, prošle godine je iznosila 113.200 američkih dolara, pri čemu je izvoz iznosio 1.100 dolara, a uvoz 112.000.

Srbija je u Esvatini najviše izvozila pribor za električne mašine za štampanje, a najviše uvozila voće, plastiku i šećer. Značajan deo uvoza se statistički vodi kao nerazvrstana roba.

Kada je reč o potencijalima za saradnju sa tržištem Esvatinija iz PKS su naveli poljoprivredu, odnosno semena, mehanizaciju, đubriva, tehnologiju, energetiku i to obnovljive izvore energije, IT industriju i u okviru nje razvoj aplikacija i softverskih rešenja, prenos znanja, te pneumatike, laka ulja, vakcine i ostale medikamente i plastične vreće.

Vučić se u maju sastao sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Esvatini Folile Šakantu i zahvalio Kraljevini Esvatini na principijelnoj poziciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Iako su formalni diplomatski odnosi između dve zemlje uspostavljeni 1990. godine u Njujorku potpisivanjem zajedničkog dokumenta, saradnja dve strane postoji još od sticanja nezavisnosti Esvatinija 1968. godine.

Politički odnosi se zasnivaju na tradiciji saradnje koja je postojala u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja.

U maju 2019. godine tadašnji prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posetio je Esvatini, a iste godine predsednik Skupštine Esvatinija P. Mavimbela predvodio je delegaciju ove zemlje na 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije koje se oktobra održala u Beogradu.

U Beogradu 2022. godine tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, potpisao je sa tadašnjom šeficom diplomatije Kraljevine Esvatini Tulisilom Dladlom sporazume o saradnji dveju država.

Potpisani su sporazumi o kulturno-prosvetnoj saradnji, o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, o saradnji u oblasti poljoprivrede, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti protokola i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti omladine i sporta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČETVORICA SRBA PROGLAŠENA ZA NEPRIJATELJE UKRAJINE! Tri fudbalska reprezentativca i trener uradili ovo - i našli se na crnoj listi