NORVEŠKI ISTRAŽIVAČ KNUT FLOVIK TORESEN U KIKINDI OTKRIVA ISTINU O STRADANJIMA SRBA Nova građa za "Krvavi put"

Рада Шегрт
Rada Šegrt

23. 10. 2024. u 20:00

RADI prikupljanja građe za dokumentarni film "Na krvavom putu", norveški pisac i istoričar Knut Flovik Toresen posetio je Kikindu, jer su i iz ovog grada, tokom Drugog svetskog rata, fašisti zarobljenike odvodili u tamošnje koncentracione logore.

НОРВЕШКИ ИСТРАЖИВАЧ КНУТ ФЛОВИК ТОРЕСЕН У КИКИНДИ ОТКРИВА ИСТИНУ О СТРАДАЊИМА СРБА   Нова грађа за Крвави пут

Foto: R. Šegrt

Početkom maja 1942, na sever Evrope nasilno je odvedeno 46 Kikinđana, kući ih se vratilo samo sedmoro, pa je u cetru grada podignut i spomenik posvećen ovim internircima. ali, više nema živih logoraša, pa Toresen želi da se poveže sa njihovim porodicama i naslednicima, zarad verodostojnijeg filmskog prikaza stradanja pretežno Srba u norveškim logorima Norveške.

- Prvenstveno sam istoričar i predvodim grupu koja istražuje put zarobljenika sa Balkana i naša priča biće drugačija od svih ranijih, koje su žrtve predstavljale kao partizane ili Jugoslovene. A, više od 80 odsto stradalih u strašnim uslovima bili su Srbi, pa nas zanima zbog čega su bili poslati baš u Norvešku i zašto je ona postala mesto ubijanja, sa procentom smrtnosti većim nego u Aušvicu, na primer - navodi Toresen koji je radio i na filmu "33 anđela", o stradanju oko 150 maloletnih.

Gradonačelnik Mladen Bogdan podseća da je gost Kikinde poznat i kao "čovek koji je spasao Gračanicu", jer je tokom pogroma Srba sa Kosovu i Metohiji, 2004, bio komandant norveškog kontigenta Kfora i uspeo da pomenuti manastir sačuva od uništenja. Za taj veliki gest, predsednik Aleksandar Vučić uručio mu je zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić".

Nadalje, 2012. i 2013, sprečio je da "nelegitimne revizionističke snage, predvođene nekim Hrvatima" u Norveškoj otvore izložbu kojom su kao žrtve predstavljeni hrvatski i bosanski logoraši, iako su bili malobrojniji, dok su Srbi iz Hrvatske predstvljani kao pravoslavni Hrvati...

- Pribavio sam spiskove zatvorenika iz Norveškog nacionalnog arhiva i Državne službe za ratne grobnice, pa dokazao da su od 93 do 95 odsto logoraša na severu Evrope tokom Drugog svetskog rata bili Srbi, baš kao i čak 97 procenata onih koji su tamo izgubili život. Nešto manje od polovine prebačeno je iz NDH i, preko Jasenovca, u moju zemlju stigli su kao robovi, da umru kao deo razmene između ustaša i Nemaca - objasnio je Toresen još pre nekoliko godina.

 

Foto: R. Šegrt

Kikindski internirci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLOBODARSKI KALENDAR: Detaljno po datumima - kako je teklo oslobađanje Beograda