NA CRKVI U MOKRINU SADA POZLAĆENI KRST: Novi simbol vere darovao preduzetnik iz Rakovice

Рада Шегрт
Rada Šegrt

23. 10. 2024. u 17:42

Mitropolit banatski Nikanor u ponedeljak je osveštao novi, pozlaćeni krst koji je podignut na pravoslavnu crkvu Svetog Arhangela Mihaila u centru Mokrina. Ovo znamenje zamenilo je stari drveni krst koji je, u avgusta prošle godine, srušilo jako nevreme i potpuno ga iskrivilo.

НА ЦРКВИ У МОКРИНУ САДА ПОЗЛАЋЕНИ КРСТ: Нови симбол вере даровао предузетник из Раковице

Foto: R. Šegrt

Toranj hrama od tada je bio bez ovog simbola vere. Kako smo već ranije pisali, novi krst mokrinskoj crkvi darovao je preduzetnik Pavle Ž. Đorđević iz Rakovice kod Beograda, čija je majka iz Mokrina.

- Kada sam čuo da je nevreme polomilo krst, odlučio sam da moja porodica daruje novi. Ovaj krst težak je oko 70 kilograma i izradili smo ga moj sin Milan i ja u našoj gvožđarskoj radionici – naveo je darodavac Đorđević.

Foto: R. Šegrt

Donator Pavle Ž. Đorđević

Novi krst je kvalitetniji i lepši od starog, a sveštenstvo i meštani nadaju se da će biit i dugovečniji. Od prohroma je i pozlaćen je. Stari je bio od drveta, obložen bakrom, a jak vetar lako ga je uništio jer je bio pričvršćen za drvenu gredu, koja je bila trula. Bio je postavljen 2004. godine. Sredstva za transport, poliranje, pozlatu i radove oko postavke novog krsta sa 250.000 dinara finansirala je Gradska uprava u Kikindi.

Crkva u Mokrinu je nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture od izuzetnog značaja. U stilu baroknog klasicizma, počela je da se gradi 1762. godine, dograđena je 1835. i 1836., duga je 43, a toranj je visok 42 metra. Na tornju-zvoniku nalaze se tri zvona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ON JE ŠAMPION NARODA: Jelena Đoković smatra da je Novakova najveća pobeda to što ga obični ljudi vole