NIŠ NAGRADIO NAJBOLJE: Tokom svečane sednice lokalne Skupštine, dodeljena najviša gradska priznanja "11. januar"

J. ĆOSIN

12. 01. 2023. u 08:10

KOMISIJA za dodelu nagrade grada Niša, posle razmatranja čak 30 pristiglih predloga, donela je odluku da najviše priznanje grada "11. januar" dobiju Akademski hor i Narodno pozorište, a među pojedincima Miroslav Veličković, Đovani Antonioli i Željko Mirković.

НИШ НАГРАДИО НАЈБОЉЕ: Током свечане седнице локалне Скупштине, додељена највиша градска признања 11.  јануар

Foto J. Ćosin

Laureatima su priznanja uručena tokom Svečane sednice Skupštine grada.

- Dan oslobođenja Niša od Turaka obeležavamo od 1995, a danas, uz počast slavnim precima, nagrađujemo najbolje među najboljima, mlade ljude koji čije ideje doprinose promociji i ugledu našeg grada - poručio je predsednik lokalne Skupštine Boban Džunić.

Svečana sednica održana je u zgradi Narodnog pozorišta, koje se našlo među dobitnicima ovog priznanja, pa je direktor ustanove Spasoje Ž. Milovanović najpre poželeo dobrodošlicu svim zvanicama.

- Narodno pozorište osnovano je samo devet godina posle pripajanja Niša matici i oslobođenja od Osmanskog carstva. To što su tadašnji sugrađani na ovaj način trasirali put ka nekoj drugoj kulturi je dokaz da je institucija pozorišta i umetnost neraskidivo vezana za ovaj grad - istakao je Milovanović, dok iz Akademskog hora kažu da su navikli da dobijaju samo muzičke nagrade, pa su tim pre ponosni na ovo, gradsko priznanje.

Profesor Željko Mirković, filmski i TV reditelj, te producent kaže da je nagrada "11. januar" za njega posebno emotivna, jer je dodeljuje grad u kojem je odrastao...

- Veoma sam počastvovan što dobijam veoma važnu nagradu. Bilo mi je veliko zadovoljstvo da u Nišu pronađem prostor i podignem svoju fabriku koja postiže dobre rezultate. Ako tržište bude dozvolilo, realizovaćemo i projekat još većeg razvoja kompanije i nadamo se da će budućnost takođe biti pozitivna - naglasio je Đovani Antonioli, izvršni direktor fabrike "Olimpias" koja zapošljava više od 1.300 radnika.

Miroslav Veličković je knjigom "Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju" želeo da se oduži junacima iz balkanskih i Velikog rata, a svojeručno je očistio i veliki broj grobova kojima se, pre njegovog angažovanja, nije moglo ni prići.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MAJDOV PROGOVORIO: Počelo je od LGBT zastava, a ako mi braniš da se krstim, ne igram po tim pravilima