POSAO DOBILO 60 MLADIH LEKARA: Šabačka opšta bolnica u poslednje četiri godine dobila značajno kadrovsko pojačanje

V. MITRIĆ

14. 09. 2022. u 06:20

ŠABAČKA bolnica je, u minule četiri godine, zaposlila 60 mladih lekara, od kojih je većina za stalno. Podelila je 38 specijalizacija, a u januaru planiraju da daju još sigurno tri ili četiri, kažu u Opštoj bolnici "Laza K. Lazarević" u Šapcu.

ПОСАО ДОБИЛО 60 МЛАДИХ ЛЕКАРА: Шабачка општа болница у последње четири године добила значајно кадровско појачање

Foto V. Mitrić

- Sa našim kadrovskim planom, koji je blizu 200 lekara, ovo je značajno pojačanje. Nikada više nije dato specijalizacija, a pored ovoga u našu ustanovu od Ministarstva zdravlja i RFZO stigla je i najsavremenija oprema. Veliku pomoć imali smo i od šabačkih privrednika - kaže dr Slobodan Popović, direktor Opšte bolnice Šabac.

Kontinuirano obrazovanje osoblja, prema njegovim rečima, specijalizacije, zapošljavanje mladog kadra, i to ne samo lekara već i medicinskih sestara i tehničara, obeležilo je protekli period.

Čelnik ove ustanove sa žaljenjem je konstatovao da je šabačka bolnica trebalo da bude na višem nivou što se tiče pružanja zdravstvene usluge, ali da su tokom godina brojne šanse propuštene. Dijagnostički centar čija je izgradnja najavljena još pre dve decenije, nikada nije napravljen.

- Sa dijagnostičkim centrom izgubljena je magnetna rezonanca, a potom je propuštena šansa za angio-salu. Pri razdvajanju Opšte bolnice i Doma zdravlja pre 15 godina, izgubljeno je pedijatrijsko odeljenje. Ostali smo i bez dela fizikalne medicine i sada smo u situaciji da imamo dugu listu čekanja za rehabilitaciju pacijenata - navodi dr Popović.

Dodatan problem je u tome što mladim lekarima godinama nisu odobravane nove specijalizacije. Stvoren je vremenski jaz, došlo je do smene generacija, mnogi lekari su otišli u penziju ili u privatni sektor. To, kako kaže dr Popović, ne muči samo šabačku bolnicu, već i ceo zdravstveni sistem.

- Ukratko, nije se radilo kvalitetno. Tek u poslednjih šest, sedam godina intenzivno se krenulo u rešavanje problema kadra. Zato se sada s pravom može reći da, konkretno u slučaju šabačke bolnice, nikada više nije dodeljeno specijalizacija. Primera radi, Služba za interne bolesti je bukvalno desetkovana. Lekari su otišli u penziju, neki u privatni sektor, nažalost, neki su nas prerano napustili. Trenutno, 10 odličnih mladih lekara je na specijalizaciji iz interne medicine, ali njih treba sačekati da postanu specijalisti - dodaje dr Popović.

Slično je i u drugim službama. Imaju sreću da su dobili mnogo mladih lekara, najboljih diplomaca, a upravo na njima je, ističe dr Popović, naglasak za bolji rad:
- Mislim da sa ovom mladom ekipom koju imamo, možemo bolnici vratiti stari sjaj, samo nam je potrebno malo strpljenja. Država je uočila šta je slaba tačka zdravstva i intenzivno se radi na tome da se popravi.

U PLANU IZGRADNjA NOVE KLINIKE

ŠAPCU predstoji izgradnja nove bolnice regionalnog tipa, koja će biti urađena po najsavremenijim standardima. Ukoliko sve bude išlo po planu, izgradnja bi najverovatnije mogla da počne već 2024. godine.

- Inicijalno to je bio projekat rekonstrukcije i dogradnje. Zamislite kako bi izgledao taj proces, gde bolnica mora 24 časa da radi, zbrinjava pacijente, a za to vreme da se jedan po jedan objekat rekonstruiše. Zato se odlučilo da se radi nov objekat na drugoj lokaciji - zaključuje dr Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore šahid iz bizarnog razloga

NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore "šahid" iz bizarnog razloga

LOVCI rumunskog vazduhoplovstva F-16 uspešno su presreli ruski dron sa eksplozivom koji je narušio vazdušni prostor NATO-a tokom nedavnog napada Kremlja na Ukrajinu, ali pilotima nije bilo dozvoljeno da obore bespilotnu, robotsku letelicu jer bi to bilo ilegalno prema rumunskom državnom zakonu, navodi se u zvaničnim izjavama i novinskim izveštajima, piše Kijev post.

11. 09. 2024. u 20:59

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ OTKRIO VELIKU PREVARU ATP-a! Nisu ni sanjali da će ovo da se desi