JE L' VAM SAD JASNO? NAJ-BO-LJI JE SVIH VRE-ME-NA! Novak Đoković osvojio olimpijsko zlato posle neverovatnog finala sa Alkarazom!

Дарко Николић
Darko Nikolić

04. 08. 2024. u 17:01 >> 17:02

Novak Đoković je postao olimpijski šampion. Čovek koji je "sve živo" uradio u tenisu, ostvario je i jedini cilj koji mu je dosad izmicao - Nole je osvojio olimpijsko zlato, i to posle nestvarnog finala na Centralnom terenu Rolan Garosa, na kome je pobedio Karlosa Alkaraza. Konačan rezultat 7:6(3), 7:6(2) pamtiće se kao kruna nestvarne karijere. Ali, i sama borba za zlatnu medalju bila je nestvarna.

ЈЕ Л ВАМ САД ЈАСНО? НАЈ-БО-ЉИ ЈЕ СВИХ ВРЕ-МЕ-НА! Новак Ђоковић освојио олимпијско злато после невероватног финала са Алкаразом!

FOTO: Tanjug

Čak i kada bi se po strani ostavile i neke neizostavne činjenice, kao da je pre malo manje od dva meseca Nole operisao meniskus, a da je pre samo tri dana povredio to isto koleno, ili da je on bio najstariji učesnik olimpijskog finala, dok je naspram njega bio najmlađi - koji je, pritom, osvojio dva prethodna grend slem turnira (od koji je jedan baš na istom ovom terenu)... Kada bi se sve to ostavilo po strani, činjenica da je neko iz Srbije postao olimpijski šampion je, sama po sebi, fascinantna.

Ali, posebno je nestvarno bilo - kako je to učinio čovek koji je "sve video" u tenisu, koji je "sve već uradio".

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Jer, Alkaraz nije bilo ko.

On nije "budućnost tenisa", on je u Pariz došao kao teniski vladar u 2024, jer je osvojio dva od tri dosad ovogodišnja grend slema, uzevši pritom "duplu krunu" - ono što se smatra jednim od najtežih ostvarenja u "belom sportu", a to je da su vrlo kratkom razmaku podigne pehar i na šljaci Rolan Garosa, i na travi Vimbldona. A onda se vratio na istu tu šljaku, na kojoj je pre dva meseca Novaku stradalo koleno i - gospodario na njoj... do finala.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Antologijsko je ono bilo. Zbog konačnog ishoda, svakako, ali i zbog dešavanja u njemu.

Recimo, prvi set je trajao "čitavu večnost". Čak 93 minuta. U njemu je Đoković imao manje direktnih poena (13:25), manje neiznuđenih grešaka (14:20), prokockao je pet brejk šansi, tri više je imao Španac, a Novak je, pritom, prvih pola sata proveo "tražeći prvi servis", jer ga nije bilo na način na koji je to neophodno za ovakav megdan. Kada su se na to nadovezala tri strašna "Karlitosova" gema, u kojima nije imao nijednu neiznuđenu grešku, postavljalo se pitanje - može li Novak da ovo čudo izdrži?

A izdržao je i to, i pet brejk prilika koje je imao Španac na 4:4, izdržao i sopstvenu nevericu kada je prokockao brejk/set loptu na 6:5, da bi u taj-brejku, posle 3:3, "dodao gas" i osvojio tu deonicu. Kako? Tako što nije odustajao od plana, što nije ustuknuo pred mladim majstorom tenisa i što ga je "lomio" na načine na koje klasičan teniska statistika, ranije pomenuta, ne otkriva: Alkaraz je, naime, 22 poena u prvom setu izgubio jer ga je Đoković naterao na te "iznuđene greške". Osam manje takvih poena izgubio je Nole. Dakle, osam razlike u tom, možda i ključnom aspektu. A na kraju četiri razlike u taj-brejku... Nijanse? One i odlučuju u sudaru sportskih titana.

Da, Alkarazova dostignuća nisu ni približna Đokovićevim. Ali su mu potencijali baš takvi. To je pokazao i tokom prethodne, i tokom ove sezone, a i u borbi za olimpijsko zlato, kada mu je i Đoković aplaudirao na nekim čudesnim potezima. 

Delova je Novak na momente kao bokser na konopcima. Bio zadihan kada bi davao sve od sebe za brejk šansu, pa ga suparnik nadmudrivao. Ili "nadtrčao". Prvi as je ostvario tek dva sata i sedam minuta od početka meča. Prvi bekhend viner, jedno od njegovih zaštitnih oružja, tek tri gema kasnije.

U nestvarnoj borbi dva najbolja tenisera u ovom trenutku mogao je da pobedi samo jedan. A pobedio je najbolji svih vremena.

Stvarno najbolji.

Svih vremena.

(Što smo, jelte, znali odavno. Ali, od danas to znaju i oni koji nisu želeli da znaju.)

 

KRAJ Đoković - Alkaraz 7:6 (7:3), 7:6(2)

Taj brejk: Novak je odmah "oduzeo servis" suparniku, potom poveo i sa 2:0 posle izvrsnih odbrambenih poteza i Alkarazovog slanja "običnog" forhenda u mrežu. Ali, samo minut kasnije čudesni Španac je stigao do 2:2, i to pre nego što je Đoković izveo majstoriju - forhend dijagonalu za novi "mini brejk" i 3:2. To je "potvrdio" vrlo agresivnim pristupom u narednom poenu, "napadačkim" forhendom, pa smečom za 4:2 pred promenu strana... Znalo se da je sledeći poen veoma bitan, jer je bio ili za povratak Španca "u život", ili za velika tri poena razlike. A Đoković ga je dobio jer je Alkaraz poslao lopticu u mrežu. Semafor je pokazao 5:2, pred dva Špančeva servisa. Potom je ovogodišnji dvostruki grend slem šampion prokockao naredni poen, bilo je to za 6:2. Pola minuta kasnije - bio je kraj. I početak svevremene, zvanične vladavine Novaka kao najboljeg tenisera koji je se ikada bavio ovim sportom.

6:6 - Lep potez Alakraza, pa taj-brejk! - Novak je servisom ubacio lopticu gde treba, linijski sudija rekao da je aut, glavni hteo da to potvrdi, ali je, na radost zapanjenog Noleta (i svih istinskih ljubitelja sporta), Španac objasnio da je loptica zaista bila "dobra", pa je Srbin ponovio taj servis. A osvojio je i taj poen, i naredni, i još jedan, povevši sa 40:0. Pola minuta kasnije, uzeo je i gem, čime je na red došao taj-brejk.

Screenshot / Eurosport

5:6 - "Brzi Gonzales" - Očas posla je španski teniser dobio "svoj" gem. Za tri minuta, i to bez izgubljenog poena.

5:5 - Drama se bliži vrhuncu - Uh, dobro je. Posle onakve drame u prethodnom gemu, u kome je Alkaraz servirao, a na kraju imao primetno bolje poteze kojima je osvajao ključne poene, Đoković je u "svom" gemu  relativno brzo poveo sa 40:15. Iako je mladi rival bekhend paralelom osvojio direktan poen, usledio je Novakov brzi odgovor. Nastavlja se borba, "Karlitos" će servirati.

NAPADAČ REPREZENTACIJE SRBIJE UZ NOVAKA: Zvezda evropskog fudbala na meču Đoković - Alkaraz (FOTO)

4:5 - Neverovatna borba! - Uz majstorije koje su "na mreži" obojica priredila, a Alkarazov lob bio uvod u Đokovićev sprint i vraćanje loptice (no samo na lak volej suparnika), gem je rano počeo da se "okreće" ka serviseru, koji je pozdravljen ovacijama. Dva loša riterna koja su usledila samo su mu olakšala posao, da bi potom preambiciozno "skraćivanje loptice" dovelo do 40:15 (što je bila jubilarna 30. Špančeva neiznuđena greška, a 10. bekhendom). Novakov dobro vraćen sledeći servis omogućilo mu je da u tom poenu preuzme inicijativu, te je lepo "izgrađenom" razmenom prišao na 40:30, da bi tada ostvario prvi bekhend viner na meču (i to posle svog dropšota, pa reakcije na Alkarazovu reakciju). A onda - nestvaran poen. Đoković i Alkaraz su dizali gledaoce na noge kako su udarali lopticu i reagovali kada je kretala ka njima, da bi onda Špančev dropšot Nole stigao, no samo da bi usledio izvrstan odgovor Alkaraza. Đoković je oslonio ruke na kolena, zadihan... Njegov rival slavio, ne delujući ni najmanje umoran. Minut kasnije osvojio je gem.

Karlos Alkaraz tokom meča sa Novakom Đokovićem u finalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

4:4 - Sve napetije... - "Razmahao" se Alakaraz, počeo da "napada" Novakove servise ako i najmanje odstupaju od "skoro savrešnog". I, to mu je donelo da preuzme inicijativu na 30:15 i poravna rezultat, što je proslavio kao da je došao do brejk lopte. Ali, Nole, koga servis nije idealno služio u prvoj polovini prvog seta, u drugoj polovini drugog - uspeo je da baš početnim udarcem povede. Međutim, iako je u narednoj razmeni "za dlaku" promašio teren, Đoković je nastavio da dobrim potezima, pa izvrsnim servisom osvojio i ovaj "svoj" gem.

3:4 - "Dva sata vas molim da mi kažete" - Tim rečima se Đoković obratio svom stručnom štabu, tražeći odgovor na jednu tenisku nedoumicu. Nije ga dobio. I, naredni poen Alkarazu je doneo i četvrti osvojeni gem u drugom segmentu meča. A učinio je to uz jedan Noletov prokockan zicer, baš kao što je to njegov suparnik imao u prethodnom gemu...

Novak Đoković tokom meča sa Karlosom Alkarazom u finalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

3:3 - Nole steže pesnicu! - Đoković je ostvario prvi as na ovom meču dva sata i sedam minuta od njegovog početka. Bilo je to za 40:15, posle čega je iz totalne defanzive Srbin uspeo da, zahvaljujujući nestvarnom trudu, natera Alkaraza na dodatni potez, pa onda na još jedan - i baš taj, drugi dodatni, zicer, "Karlitos" je završio slanjem loptice u mrežu. Novak slavi, steže pesnicu. Važan je ovaj bio gem, posle onog Špančevog "buđenja" u prethodnom.

2:3 - Šteta... - Novak je "imao" rivala, ne baš u šaci, ali na 15:30 se činilo da primetno bolje igra. Međutim, Alkaraz se vratio u život servisima, potom i onim izuzetno snažnim forhendima, pa je osvojio i ovaj "svoj" gem.

Karlos Alkaraz tokom meča sa Novakom Đokovićem u finalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

2:2 - "Nula" - Novaka uopšte nije uznemirilo što je prokockao brejk šansu. Osvojio je naredni, "sopstveni" gem bez izgubljenog poena.

Novak Đoković tokom meča sa Karlosom Alkarazom u finalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

1:2 - Novak prokockao brejk šansu! - Nervirao se Alkaraz skoro kao u završnici taj-brejka. A naročito kada je na 30:30 forhendom poslao lopticu van terena. Ali, dok je Noletov sin Stefan slavio to mašući srpskom trobojkom, "Karlitos" se pribao, pa na Novakovu brejk šansu regovao maestralnom forend dijagonalom - iz levog, "bekhend" dela terena. Tako je poravnao rezultat, pa sa dva brzo rešena poena u svoju korist (usled odličnih servisa) osvojio gem.

MNOGI JE NISU PREPOZNALI: Čuvena holivudska glumica gleda finale Olimpijskih igara između Đokovića i Alkaraza (FOTO)

1:1 - Đoković "prati" - Na dobar "Karlitosov" gem, Nole odgovara još boljim. Nekako je za tili čas rešio ovo u svoju korist, poravnavši na 1:1 za manje od tri minuta.

NESTVARNO! Ovim neverovatnim udarcem je Novak Đoković dobio prvi set u finalu Olimpijskih igara (VIDEO)

KAKVA PODRŠKA SA TRIBINA: Teniska legenda gleda meč Novak Đoković - Karlos Alkaraz (FOTO)

1:0 - Novak ne da "Karlitosu" da se razmahne - Osvojio je Španac servis gem, no u njemu se naradio. Vodio je sa 40:0, pa je bilo nerešeno. Izjednačio je Novak još jednom, sjajnom forhend paralelom kojom je poslao lopticu na samu liniju, no... "vezao" je dva dobra poena Alkaraz i prvi se upisao na semafor u drugom setu.

15.50 - Ovako je u "Srpskoj kući" u Parizu proslavljen kraj prvog seta:

 

15.49 - Meč se nastavlja i to servisima španskog tenisera

15.45 - Uslediće kratka pauza Novak Đoković je otišao do svlačionice. Prvi set je završen posle 93 minuta. U njemu je Đoković imao manje direktnih poena (13:25), manje neiznuđenih grešaka (14:20), prokockao je pet brejk-šansi, tri više je imao Španac... Nestvaran set, nestvaran...

Novak Đoković slavi tokom olimpijskog finala sa Karlosom Alkarazom u finalu / FOTO: Tanjug/AP

Taj-brejk i set za Đokovića, 7:3! - U taj-brejku se sve isprva odvijalo kao i 12 prehtodnih gemova. Niti je bilo brejkova do 6:6, a ni mini-brejkova sve do čudesnog Novakovov riterna kojim je napravio direktan poen za 4:3 u taj-brejku. Nateravši rivala na grešku u narednoj razmeni prednost se povećala na dva razlike, servisom je odmah otišao na 6:3, a Karlitos zamahnuo reketom ka zemlji, kao da hoće da ga razbije. Suzdržao se, ali... nije mogao da nadoknadi ovoliki zaostatak i nestvarnu prvu deonicu je Novak rešio u svoju korist majstorskim volej udarcem na mrži.

6:6 - Taj-brejk će se igrati, Nole imao set loptu! Majstorija za majstorijom. Novak je izvrsnom igrom došao do 0:15, probudila se nada kod njegovih navijača da bi ovo mogao da bude "onaj momenat", a onda je Alkaraz izveo tako težak bekhend iz punog trka i paralelom osvojio poen, da mu je i Đoković aplaudirao. Potom je "Karlitos" poveo sa 21:9 u direktnim poenim novim savršeno odigranim (i savršeno "prikrivenim") dropšotom, a poveo je i sa 30:15, da bi potom Srbin izvršio pritisak dobrom igrom sa osnovne linije, što je španskog tenisera nateralo na neiznuđenu grešku. Semafor je pokazao 30:30, a Đokovićeva nestvarni defanzivni trud doveo je do Alkarazovog lošeg voleja, time i brejk/set lopte. No, usledio je 15. forhend viner Španca, pa još jedan dobar bekhend potez i, nedugo zatim, on je izborio taj-brejk,

6:5 - Neverovatno! Beba je na kratko prekinula finale! - Prosto, odnekud se čula, pa je Đoković skoro pola minuta morao da sačeka da se dete umiri. Smeškao se i on, i publika. A iako je Alkaraz potom uspeo da izjednači na 30:0, Nole je najpre naterao rivala na jednu grešku, a potom i da proba lob - koji nije bio uspešan. Đoković je prvi stigao do šest osvojenih gemova. Ili će napraviti brejk u narednom, time osvojiti set, ili će se igrati taj-brejk. No, najpre, Alkaraz servira.

Novak Đoković se smeška zbog bebe čiji je plač prekinuo olimpijsko finale / Screenshot / Eurosport

5:5 - Ne da se "Karlitos" - Sat i 11 minuta traje prvi set, a nema brejka ni posle deset odigranih gemova (i 12 brejk lopti, od kojih je sedam imao Alkaraz). Španac je "svoj" gem dobio uz dva izgubljena poena. Idemo dalje...

Karlos Alkaraz tokom meča sa Novakom Đokovićem u finalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

5:4 - Apsolutno neverovatan gem! Na krilima fantastične igre u prethodnom gemu, Alkaraz je ne samo osvojio prvi poen u ovom, već dočekao da Đoković napravi novu, drugu dvostruku servis grešku, čime je poveo sa 0:30. Ipak, u dve naredne razmene Srbin je bio za nijansu pribraniji, pa kikseviam suparnika izjednačio, a onda je Đoković imao zicer... koji nije iskoristio - pogodivši  forhendom vrh mreže, a loptica se od sajle odbila u aut. Brejk loptu, i to prvu od pet (!) je tako izgradio španski teniser, da bi potom usledile obostrane majstorije na mreži - koje je (nasmejani!) Đoković rešio u svoju korist. Borba se nastavila fantastičnim Alkarazovim defanzivnim rešenjima, Novak je na momente bio u neverici, smeškajući se i kada bi izgubio poen (za drugu brejk šansu Karlitosa) i kada bi dobio (za novo izjednačenje - prosto, španski teniser je stizao "sve živo") A kada se na to nadovezalo njegovo srećno pogađanje linije, bila je to treća brejk šansa za njega. Srećom, Novakov polazak na servis-volej igru dovoljno je zavarao Alkaraza, koji je poslao lopticu malo u aut, pa je borba nastavljena.
Kako je Španac odličnim snalaženjem posle pogađanja vrhe mreže "iznervirao" Novaka došavši dropšotom do nove, četvrte brejk šanse u ovom gemu, a sedme u finalu, probudila se dodatno njegova publika. Odgovorila je Novakova, kada je Srbin opet izjednačio. Ali, mlada nada tenisa, osvajač dva prethodna grend slema, bekhend paralelom je došao do nove prilike da "oduzme servis" Đokoviću - na šta je on odgovorio možda najbolje izgrađenim poenom "tropotezni mat" od početka meča. A onda je urlikom proslavio taj poen, da bi dva minuta kasnije, a 65 minuta od početka meča - dobio "svoj" gem. Najneverovatniji u dosadašnjem toku finala Olimpijskih igara.

Novak Đoković tokom meča sa Karlosom Alkarazom u finalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

4:4 - Nestvaran je Alakraz - Španac je dobio servis gem "sa nulom". I to uz nekoliko bravura. Prvo je osvojio poen sjajnom forhend paralelom, potom naterao Novaka na kiks izvrsnom igrom sa bazične pozicije, da bi na 40:0 došao nesvakidašnjim volej-udarcem s osnovne linije. Izvrsnu kontrolu igre dopunio je teranje Novaka na neiznuđenu grešku, čime je iznova poravnao rezultat na semaforu. Nema šta, majstorski igra Španac.

4:3 - Uzvraća Novak istom merom - Publika se malo primirila, bar ona koja je zviždala Novaku kada se obraćao svom stručnom štabu (i vikala mu "uuu"), a primirio je i Nole razigranog Španca. Izvrsnom preciznošću došao je Srbin do 40:0, hteo potom i as da izvede drugim servisom, no kako je za malo promašio liniju, bila je to dvostruka servis greška, prva na meču. No, odmah potom je, servis-"vinerom", osvojio gem.

14.58 - SRPSKA KUĆA UZ NOVAKA, ODJEKUJE "TAKO JE, BRE!" Svaki Đokovićev poen glasno se proslavlja uzdignutih ruku (VIDEO)

3:3 - "Brzi" gem, prvi put - Posle samo tri minuta, a jednog izgubljenog poena, "Karlitosov" servis gem je završen u njegovu korist. Najbrži segment meča, u dosadašnjem toku. (Oko 43 minuta je trajalo ovih šest gemova).

3:2 - Novi neverovatan gem! - Nole je dobrim servisima otpočeo "svoj" gem, no iako je prvi "pretvorio" u poen, drugi je, "za dlaku" pogrešnim dropštom izgubio. Ipak, kako je proradila Srbinova bekhend paralela, on je ponovo poveo, a onda slegao ramenima kada je Alakraz stigao do "skraćene loptice" i, klizajući po terenu, uspeo da pogodi liniju terena. Nekoliko sekundi kasnije Špančev bekhend je izbacio Novaka iz ritma, a onda je usledio strašno jak forhend kroz sredinu terena, za direktan poen i prvu brejk loptu za Alkaraza. Sjajan servis je to "obrisao", ali je Novakova neiznuđena forhend greška donela i drugu priliku za brejk. Iako je i nju srpski as anulirao servisom, "Karlitos" je i treći put poveo, zahvaljujući forhend udarcima od kojih baš i nema "leka". A i tu brejk šansu je Đoković poslao u istoriju odličnim servisom. Upravo njime je preuzeo inicijativu, pa i rezultatsku prednost, da bi servis-volej igrom završio ovaj gem kako je i želeo, njegovim osvajanjem.

Novak Đoković servisa Karlosu Alkarazu u finalu Olimpijskih igara Pariz 2024 / FOTO: Tanjug/AP

DA LI JE MOGUĆE DA OVO RADE: Publika se nesportski ponela prema Novaku Đokoviću

2:2 - Novak imao tri brejk lopte! Nakon pete uzastopne greške koju je Alkaraz napravio posle onih 0:30 na Noletove servise (čime je Đoković poveo sa 0:15), nije "upalio" Karlosov dropšot - pa je Đoković došao do 0:30, pre nego što je spektakularnim riternom Novak došao do tri uzastopne brejk lopte. Ali... Direktnim poenom sa osnovne linije, razornom forhend paralelom, "Karlitos" je smanjio na 40:15, da bi sjajnim servisom opet onemogućio suparnikov plan i dodatno se rezultatski primakao. Na 40:40 se došlo kada je lopta loše odskočila pred Novakom, pa on pogrešio (i žalio se svom stručnom štabu, što je publika, potpuno neshvatljivo, ispratila - zvižducima?!). Alkaraz je forhendom poveo, pa istim tim udarcem sedmi put na meču napravio kiks na ovom meču, čime se ponovo došlo do izjednačenja. Minut kasnije, uz jednu istinsku bravuru "čitanja" šta će Nole uraditi, Alkaraz je osvojio i ovaj "svoj" gem u kome je, kao i prethodni put, spasavao brejk šansu. Sada njih tri u nizu.

Alkaraz servira Đokoviću u olimpijskom finalu u Parizu  FOTO: Tanjug/AP

14.33 - Prva tri gema trajala su 20 minuta. Ako se ovako nastavi, do 6:6 će se doći 80 minuta od početka meča. Odnosno, oko sat i po bi trajao prvi set. A kako se igra na dva dobijena seta, to znači da bi ovaj susret mogao da potraje i četiri i po sata. Ali, to je matematika. U tenisu se stvari brzo promene...

2:1 - Noleta ne služi servis, ali...  - Novak Đoković je posle jedne greške forhendom doneo 0:15 rivalu, a onda, iako je potpuno kontrolisao narednu razmenu, smeč koji trebalo da bude zicer - poslao van terena. Na semaforu se tako pojavilo 0:30 za Španca koji je, srećom po srpskog asa, u preuzetoj inicijativi u sledećm poenu poslao lopticu van terena. I, kako je hteo da napadačkom igrom dolazi do direktnih poena, a to činio, prosto, previše snažno, "sam" je poravnao rezultat na 30:30. Dobra Novakova igra sa osnovne linije se potom produžila (i pored prilično loše realizacije prvog servisa, a samo 33% njih je ubacio gde treba) omogućila mu je da natera španskog tenisera na još dve neiznuđene greške, čime je gem okončan.

Karlos Alkaraz tokom meča sa Novakom Đokovićem u finalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

1:1 - Nole imao brejk šansu! - Kako je, posle uvodne, neiznuđene greške u "svom" gemu odigrao naredna dva poena Karlos Alkaraz, činilo se da će biti apsolutno nezaustavljiv. Servisima je potpuno izbacio iz ravnoteže Noleta, pa odmah pritrčavao i, iako nije to bila klasična servis-volej igra, već iz drugog poteza bi matirao Srbina. Međutim, kada je i treći put u nizu to probao, Đokovićevo "čitanje" je onemogućilo da povede sa 40:15, već je prvi nosilac direktnim poenom poravnao rezultat. Učinio je to dobrim riternom i malo kasnije, kada je izjednačio na 40:40, a pošto je nastavio u istom ritmu, Alkaraz je sa novim sopstvenim kiksem (slanjem loptice u mrežu) doneo brejk šansu Noletu. Alkaraz ju je anulirao savršenim dropšotom maltene sa osnovne linije - a njegov suparnik, koji je malo "proklizao" na početku trčanja, nije mogao da stigne do loptice. Ali, kada je "Karlitos" poveo, njega je Đokovićevo "skraćivanje" udarca nadmudrilo, pa se opet došlo do egala. Ipak, naredna dva poena je, prilično brzo, španski teniser rešio u svoju korist, time i (15-ak minuta od početka meča) došao do svog prvog osvojenog gema.

Novak Đoković tokom meča sa Karlosom Alkarazom u finalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

1:0 - Mnogo bolji početak od Vimbldona - Za razliku od onog maratonskog, prvog gema na nedavnom vimbldonskom finalu, kada je Alkaraz "satima" (uslovno rečeno) mučio Srbina, ovoga puta je Đoković za tili čas poveo sa 40:0, usled dobrih servisa i dve neiznuđene greške Španca. Usledila je potom prva duža razmena, koju je Đoković probao da završi dropšotom, no Alkarazov trk mu je omogućio da stigne do loptice i poentira. Naredni poen je najbolji igrač sveta izgubio jer je prejako poslao lopticu, posle čega se odmah uključila njegova publika, uzvicima "Nole, Nole!". A on je te navijače nagradio izvrsnim servisom, koji rival nije uspeo da vrati u igralište.

14.11 - FANTASTIČNO: Evo šta je Noletova ćerka Tara Đoković donela na finale Olimpijskih igara između Novaka i Alkaraza (FOTO)

14.11 - Meč je počeo! Alkaraz je odlučio da prvi prima servise, pa početne udarce na startu ima srpski as.

14.04 - Novak Đoković se prekrstio i izašao na teren.

Novak Đoković se krsti pred početak olimpijskog finala sa Alkarazom / Screenshot / Eurosport

14.00 - Karlos Alkaraz i Novak Đoković su u hodniku koji vodi na teren. Uskoro izlaze na stadion "Filip Šatrije"!

Screenshot / Eurosport

13.55 - KARATA NI ZA LEK: Svi bi na sportski događaj veka u Parizu

13.38 - "Novosti" na olimpijskom finalu u tenisu - NISU SUMNjALI U ĐOKOVIĆA: Oni su kupili kartu za finale Olimpijskih igara još prošle godine!

13.35 - Okončan je meč posle kog na teren izlaze Nole i "Karlitos", kako Alkaraza zovu u njegovoj domovini. I, Španci na tribinama su prilično zadovoljni, jer su njihove teniserke, Kristina Buska i Sara Soribes Tormo, postale olimpijske šampionke. One su u finalu nadmetanja ženskih parova bile bolje od dubla Muhova - Noskova iz Češke, i to sa ubedljivih 6:2, 6:2. Sad kraća pauza, pa na teren izlaze finalisti u muškoj pojedinačnoj konkurnciji.

12.53 - "Novosti" na licu mesta: A NjIH NE POSTOJI DILEMA: Španci veruju da Karlos Alkaraz osvaja zlato na Olimpijskim igrama (VIDEO)

12.51 - "Novosti" na finalu Olimpijskih igara: SAMO JOŠ TO ZLATO: Sa svih strana sveta veruju u Đokovića (VIDEO)

12.49 - HAOS PRED FINALE: Đoković i Alkaraz "paralisali" Pariz (VIDEO)

12.48 - VREME JE ZA TITULU! Đoković trenirao pred meč sa Alkarazom na Olimpijskim igrama

12.47 - OVO SE NEĆE SVIDETI ĐOKOVIĆU: Alkarazu stiže veliko pojačanje pred finale Olimpijskih igara

12.46 - ISTORIJSKI MEČ: Oglasio se Novak Đoković pred finale Olimpijskih igara - podelio samo jednu fotografiju

12.45 - NOLE JE VELIKA LjUDINA: Đoković video navijača u dresu Hrvatske, prišao mu je i ovo uradio..Z

Uoči meča

Nole je kao mališan imao san da bude najbolji na svetu. Vimbldon, kao kruna teniskih turnira, bio je glavni cilj. Ali, biti najbolji na svetu bez osvojenog olimpijskog zlata... nije baš nemoguće, ali - mnogo je lepše sa tom medaljom.

Zato je povređeni Novak Đoković i otišao odmah na operaciju kolena kada je pukao meniskus u istom ovom Parizu u kome se ove nedelje bori za olimpijsku titulu. I, manje od dva meseca kasnije, stigao je i do vimbldonskog finala, i do olimpijskog. 

U onom prethodnom, u Londonu, Karlos Alkaraz ga je pobedio.

U ovom sada...

U ovom sada će biti ispisana istorija tenisa. Ili će pobediti najstariji učesnik olimpijskog teniskog finala, ili najmlađi.

Ili će Novak zaokružiti priču na najlepši način ili će, prosto... ostati najbolji svih vremena i bez olimpijske titule.

Ali, šta god da Novak Đoković uradi u borbi za zlato, ono što je činio ovih dana, i pored operacije meniskusa i pored nove povrede tog istog kolena - pre tri dana, u četvrtfinalu, već antologijski je podvig.

Ali, Nole nije stigao do finala, samo da bi gledao šta Alkaraz u njemu radi...

---

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećenoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Gužve na Rolan Garosu, svi hitaju da vide Novaka Đokovića

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ITALIJA U NEVERICI NA KRAJU JU-ES OPENA: Janik Siner doživeo novi šok!

ITALIJA U NEVERICI NA KRAJU JU-ES OPENA: Janik Siner doživeo novi šok!

Teniski svet je pre 20 dana potresla informacija da je Janik Siner bio pozitivan na doping testu. I to dvaput. Ali, nakon višemesečne provere kako se to desilo, a za tu proveru niko živ nije znao osim Sinerovih saradnika i onih koji su vršili istragu, potom je za to saznao čitav svet - i to kada je Italijan oslobođen optužbi. Ali, i pored toga, minulih dana mu uopšte nije bilo lako. Sada, kada je postao prvi Italijan koji je osvojio Ju-Es open - doživeo je novo, ali lepo iznenađenje.

09. 09. 2024. u 12:17

Komentari (11)

ŠIPTARSKA BRUKA! Novi skandal na meču TZV. Kosova - Dočekali Rumune zastavama UČK i Albanije (VIDEO)