FRANCUSKA "PREŽIVELA" BELGIJU! Dramatičan kraj derbija osmine finala EURO 2024 (FOTO/VIDEO)

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

01. 07. 2024. u 19:51 >> 17:38

FRANCUSKA je peti učesnik četvrtfinala Evropskog prvenstva, pošto je pobedila Belgiju u Diseldorfu sa 1:0 i tako se pridružila Nemačkoj, Švajcarskoj, Engleskoj i Španiji.

ФРАНЦУСКА ПРЕЖИВЕЛА БЕЛГИЈУ! Драматичан крај дербија осмине финала ЕУРО 2024 (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Mnogo više se očekivalo od derbija osmine finala. Nisu odigrali kvalitetan meč, posebno je mršavo bilo prvo poluvreme.

Imale su obe selekcije nekoliko opasnih napada, a najbolju priliku propustio je Markus Tiram koji je u 34. minutu glavom iz dobre pozicije šutirao pored gola.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Drugi deo meča počeo je sa nekoliko dobrih pokušaja Francuza. Ipak, udarci Aurelijena Čuamenija, Tirama i Kilijana Mbapea nisu završili tamo gde su oni želeli.

Izabranici Domenika Tedeska bukvalno ništa nisu pokazali. U drugom poluvremenu najozibiljniju priliku imali su Romelu Lukaku i Kevin de Brujne, ali njihove udarce je zaustavio Majk Manjan.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Ipak, možda i ne treba da čudi da su "trikolori" i "crveni đavoli" odigrali jedan ovakav meč, ako se zna da je na njihova tri meča u grupnoj fazi viđeno ukupno tri gola.

Kada se činilo da će ovo biti drugi susret na EURO 2024 koji će otići u produžetke (prvi bio duel Engleske i Slovačke) pojavio se Randal Kolo Muani i odlučio da pre dodatnih 30 minuta odvede "trikolore" u četvrtfinale.

Igrao se 85. minut kada je primio loptu od Kante, šutirao je iz okreta i lopta je na putu ka golu zakačila Jana Fertongena, promenila je pravac i završila u mreži.

Belgijanci su tek tada odlučili da krenu ofanzivnije ka golu rivala. Imali su nekoliko opasnih napada, no probelma Manjana nije bilo.

Francuska će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz duela Portugal - Slovenija. Taj duel igra se ovog ponedeljka od 21 sat i možete ga praiti uživo na portalu "Novosti".

Francuska - Belgija 1:0 (0:0)

Stadion: "Merkur Špil-Arena" (Diseldorf). Gledalaca: 46.810. Sudija: Glen Niberg (Švedska). Strelac: Fertongen 85 ag (Francuska).

Francuska (4-3-1-2): Manjan - Kunde, Upamekano, Saliba, Ernandez - Kante, Čuameni, Rabio - Grizman - Tiram (od 62. Kolo Muani), Mbape.

Belgija (4-3-3): Kastels - Kastanj (od 88. De Ketelare), Fas, Fertongen, Teat - Openda (od 63. Mangala), Onana, Doku - De Brujne, Lukaku, Karasko (od 89. Lukebakio).

 

Drugo poluvreme: Francuska - Belgija 1:0

90+3' - Kraj utakmice!

90' - Utakmica je produžena za tri minuta.

85' - FRANCUSKA VODI! Rezervista Randal Kolo Muani dovodi "trikolore" do prednosti. Kante je proigrao fudbalera PSŽ-a, šutirao je iz okreta, lopta je pogodila Jana Fertongena, promenilaje pravac i završila u mreži.

83' - Ne prete Belgijanci mnogo, ali kada zaprete to bude opasno. Tukao je po lopti De Brujne iz daljine, no bacio se Manjan i uspeo je da zaustavi udarac jednog od najboljih igrača planete.

74' - Udarac je oprobao i Saliba. Napravio je dobru poziciju, šutirao je levom nogo, ipak lopta je otišla daleko pored gola.

73' - Francuzi napadaju, šutiraju uglavom iz daljine, igra se pred golom "crvenih đavola", no nikako ne uspevaju da probiju bedem ispred gola Kastelsa.

72' - Evo konačno i opasnog napada Belgije. Šutirao je iskosa sa leve strane Romelu Lukaku, ali dobro je bio postavljen Manjan i odbranio je taj udarac.

61' - Sevnula je kontra Belgije posle grške Salibe. De Brujne je izbacio Karaska, ovaj se spremao na šut, a onda je u poslednjem momentu uklizao Ernandez i izbio je loptu u korner.

FOTO: Tanjug/AP

56' - Kunde je opet posleo dobru loptu sa desne strane, do nje je došao Mbape, ali šutirao je veoma traljavo, te do promene rezultata nije došlo.

54' - Konačno da zapreti i Mbape. Šutirao je iz ne baš idealne pozicije. Opasnosti po Kastelsa nije bilo pošto je lopta otišla visoko preko gola.

51' - Drugi put na utakmici glavom preti Tiram. Kao i u prvoj situaciji i sada je šutirao van okvira gola.

49' - Dobro je šutirao Čuameni sa nekih 20 metara, ali bacio se Kastels i uspeo da odbije loptu van terena. Ipak, nakon kornera nije bilo opasnosti po gol "crvenih đavola".

46' - Počelo je drugo poluvreme na utakmica i Diseldorfu.

Prvo poluvreme: Francuska - Belgija 0:0

Mršavo prvo poluvreme odigrali su Francuska i Belgija. U šutevima je bilo 8:2 (1:1 u okvir gola), posed lopte je 59-41% u korist "trikolora". Tri kornera je izveo tim Didijea Dešana, a rival nijedan.

45+2' - Završeno je prvo poluvreme!

45+1' - Odbijala se lopta u kaznenom prostoru Belgije, na kraju je došla do Čuamenija koji je šutira iz trka, ali lopta je otišla visoko preko gola Kastelsa.

34' - Velika prilika za Francusku. Kunde je poslao centršut sa desne strane, na loptu je natrčao Tiram, šutirao je glavom i zamalo je bio neprecizan.

FOTO: Tanjug/AP

27' - Dobar napad Belgije. Šutirao je Janik Karasko, ali dobro je bio postavljen Teo Ernandez koji je uspeo da izblokira udarac fudbalera Al Šababa.

25' - Izabranici Didijea Dešana se nisu nadali da će u prvih 25 minuta dobiti tri žuta kartona. Sada se u beležnici Glena Niberga našao i Adrijen Rabio i on neće igrati u narednoj utakmici ukoliko akutelni vicešampion sveta prođe u četvrtfinale.

24' - U međevremenu žuti karton dobio je Antoan Grizman zbog oštrog starta nad Džeremijem Dokuom. Iz slobodnog udarca je direktno šutirao Kevin de Brujne i umalo nije savladao Majka Manjana koji je nekako uspeo da zaustavi udarac igrača Mančester siti.

23' - Nije se ovakav derbi očekivao. "Crveni đavoli" još uvek nisu šutnili ka golu rivala, a ni Francuzi ne prete.

20' - Pretežno se igra pred golom Koena Kastelsa. "Trikolori" pokušavaju kroz pas da naprave višak, ali za sad to ne uspevaju da urade.

FOTO: Tanjug/AP

15' - Šutirao je Mbape, lopta je pogodila Onanu i otišla van terena. Ipak, sudija nije pokazao na udarac iz ugla, a konačen epilog bio je žuti karton za Aurelijena Čuamenija.

12' - Opasan napad Francuza. Dobro su kombinovali Grizman i Kunde. Fudbaler Barselone je poslao oštru loptu u kazneni prostor rivala, no tu nije bilo nikoga od njegovih saigrača, pa su Belgijanci otklonili opasnost.

5' - Za sada obe ekipe opipavaju puls jedna drugoj. Nema ozbiljnih prilika u samom uvodu meča.

1' - Utakmica u Diseldorfu je počela!

17.30 - OVO JE UŽAS: Kapiten Francuske otkrio šta ga najviše muči u Nemačkoj

Sastavi:

Francuska (4-3-1-2): Manjan - Kunde, Upamekano, Saliba, Ernandez - Kante, Čuameni, Rabio - Grizman - Tiram, Mbape.

Belgija (4-3-3): Kastels - Kastanj, Fas, Fertongen, Teat - Openda, Onana, Doku - De Brujne, Lukaku, Karasko.

Uoči meča:

Po mnogima je ovo derbi osmine finala, iako ove reprezentacije nisu pokazale ono najbolje tokom grupne faze.

I jedni i drugi su bili drugi u svojim grupama i do sada su ostvarile po jednu pobedu na kontinentalnom takmičenju.

Francuska i Belgija odigraće prvi meč još od 2021. godine kada su "trikolori" trijumfovali u polufinalu Lige nacija sa 3:2.

Podsetimo, pobednik ovog susreta u četvrtfinalu će igrati sa boljim iz duela Portugal - Slovenija.

Do sada su plasman među osam najboljih ostvarili Nemačka, Švajcarska, Engleska i Španija. U utorak su na programu mečevi Rumunija - Holandija (18) i Austrija - Turska (21).

BONUS VIDEO: TUČA NAVIJAČA NA EURO 2024: Albanci napali srpske navijače, ali kada se čulo "Juriš!" - nisu se dobro proveli

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor