DOGOVOREN VAŽAN POSAO: Dodik obezbedio više od pola milijarde evra za autoput BGD-SA kroz Srpsku

Novosti online

15. 08. 2024. u 16:51 >> 20:28

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je za portal sarajevskog Avaza da je u istanbulu uspeo da dogovori početak gradnje autoputa Beograd-Sarajevo kroz Republiku Srpsku i Brčko distrikt, te apelovao na vlasti u Federaciji da ubrzaju pregovore o izgradnji deonice na tom području BiH.

ДОГОВОРЕН ВАЖАН ПОСАО: Додик обезбедио више од пола милијарде евра за аутопут БГД-СА кроз Српску

Foto: Szilard Koszticsak/MTI via AP


Dodik je rekao da je reč o delu trase koja prolazi kroz Republiku Srpsku, koridor Sarajevo - Beograd - Sarajevo, na deonici od Vardišta do Sarajeva i u delu koji prolazi kroz Brčko distrikt.

Naveo je da su dogovorene deonice od Donjeg Vardišta (kod Višegrada) do Istočnog Sarajeva, dužine 130 kilometara i kroz Brčko distrikt u dužini od 33 kilometra

- Ovde smo definisali značajan deo uslova, s njihovom bankom, iz razumljivih razloga ne mogu reći o kojoj se radi, ali smo obezbedili više od 500 miliona evra za izvođenje radova na prostoru Republike Srpske i Brčko distrikta. Iza ovoga će naravno stajati Republika Srpska. Preostaje još da se, shodno međudržavnom ugovoru između Republike Srbije i BiH, verujem u septembru, najkasnije oktobru, pojavi taj konačan sporazum o izvođenju radova na Parlamentarnoj skupštini i u Predsedništvu BiH - naveo je Dodik.
Predsednik Srpske kaže da bi se time završila formalna procedura i krenulo s pripremama za projektovanje i izvođenje.

- U razgovorima je učestovala i kompanija uime turske države koja je određena da vodi ove razgovore. Mislim da smo završili najteži deo toga, a to je da su finansijski uslovi za nas prihvatljivi - kaže Dodik.
Ističe da na sastanku nije bilo moguće razgovarati o trasi autoputa kroz Federaciju.

- Za to su, naravno, nadležni federalni organi, ali verujem da će na bazi ovoga biti ubrzani i procesi za Federaciju - istakao je.

Dodik kaže da se jedinstveno radilo na ovom projektu, ali da je nastao problem u vezi s Federacijom i trasom.

- Da li da ide prema Doboju, Tuzli... To, koliko znam, i dan-danas predstavlja problem. Međutim, ono što je važno, od toga se nije odustalo. Srbija je već izgradila svoj deo, na deonici od autoputa Beograd - Zagreb pa do Rače izgrađen je i most. Mi već gradimo deo od Rače do Bijeljine. Dogovaramo i deo za Brčko distrikt. Ono što je važno za Srpsku jeste deo od Istočnog Sarajeva do Vardišta - kaže Dodik.

Smatra da je to važno, jer, kada bi se izgradila ova deonica, rešila bi se putna izolovanost BiH.

- Zato je moj apel nadležnima u Federaciji da ubrzaju ove pregovore - poručio je Dodik.

BONUS VIDEO: DODIK PORUČIO: Bez snažne Srbije, koju vodi Vučić, nema ni opstanka RS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner ipak leti iz tenisa zbog dopinga?! Uopšte nije istekao rok, iako to mnogi tvrde!