DAR BAKE ĐEKE MALENIM BORCIMA: Za sedam godina Anđelka Pavlović isheklala blizu hiljadu hobotnica za prevremeno rođene bebe (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

03. 06. 2024. u 07:00

KAD se 2017. godine uključila u namensku Fejsbuk grupu i tako povezala sa ženama širom Srbije koje su već heklale posebnu vrstu igračke – hobotnicu za prevremeno rođene bebe, agilna Paraćinka Anđelka Pavlović (54) nije ni slutila da će se godinama time baviti.

ДАР БАКЕ ЂЕКЕ МАЛЕНИМ БОРЦИМА: За седам година Анђелка Павловић исхеклала близу хиљаду хоботница за превремено рођене бебе (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Ne samo što je „čas posla“ savladala pletenje hobotnice jednom iglom, već je Anđelki to postala – dobrovoljna obaveza.

Svakog meseca ona izdvoji vreme i ishekla najmanje desetak, a nekad i duplo više. Poput ostalih humanih žena iz grupe, igračke potom šalje brzom poštom na adresu Snežane Drljače, medicinske sestre iz okoline Pančeva. Ona se pobrine da hobotnice, pune ljubavi, stignu tamo gde treba – do neonatoloških odeljenja svih porodilišta sa kojima ovo neformalno udruženje sarađuje.

Foto: Z. Rašić

- Nakon sterilizacije, naše „čudesnice“ stavljaju se u inkubatore koji održavaju u životu bebice prerano došle na svet. Na njihov majušni organizam ta igračkica deluje smirujuće, a beba često uhvati ručicom krak jer je podseća na pupčanu vrpcu u maminom stomaku. U Evropi su neonatolozi odavno ocenili da heklana hobotnica u inkubatoru nije igračka već pomoćno medicinsko sredstvo uz koje beba bolje napreduje. Zbog toga se u svetu hobotnice u porodilištima redovno koriste – priča, za „Novosti“, Anđelka, procenjujući da ih je za sedam godina napravila blizu hiljadu.

DA NAS BUDE VIŠE

Porodilišta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu... mesta su koja najčešće dobijaju hobotnice koje ispletu Anđelka i ostale plemenite žene ujedinjene u ovoj misiji. Drugi humani ljudi brinu o tome da im obezbede besplatni konac i punjenje, a zatim one svoj ručni rad doniraju bolnicama. Krug plemenitosti ovim se zatvara, sa jedinom idejom – da se bebice izbore za život i da nas bude više.

Da stvar „radi“ uverila se i lično jer je sudbina htela da se i njena ćerka porodi pre vremena. Baka Đeka pohrlila je u bolnicu u Beč i odnela više „hoba“. Doktorka je bila u čudu, ali je dar porodilištu sa oduševljenjem prihvatila. Njena unučica je polako napredovala i posle mesec dana dovoljno ojačala da napusti inkubator. Danas je sa tri godine „velika devojka“, a babine čudesnice čuva još uvek. Anđelka ih „po komadu“ isplete za sat, pa i manje, jer je u međuvremenu stekla ogromno iskustvo.

Foto: Z. Rašić

- Rade se po preciznim standardima. Konac mora da bude isključivo pamučni, a punjenje antialergijsko, češljano silikonsko. Kraci, kad se razvuku, ne smeju da budu duži od 22, a glava od devet centimetara – podseća naša sagovornica, uz napomenu da se igračke koje ne ispune standard ne stavljaju u inkubator već se nose drugim bebama.

Ova energična žena kojoj je dan maksimalno ispunjen čuvanjem „podmlatka“, ručnim radom i učešćem na različitim manifestacijama - jer osim hobotnica izrađuje i sve druge pamučne punjene igračke - nema nameru da prekine sa ovim humanim zadatkom.

DOBRODOŠAO SVAKO

Projektu "Hobotnica – čudesnica za prevremeno rođene bebe" može da se pridruži svako ko je voljan da pomogne heklanjem ili donacijom materijala. Novčana sredstva se ne prihvataju, a hobotnice se dostavljaju direktno bolnicama i nije ih moguće kupiti. Kad novorođenče krene kući, njegova hobotnica ide sa njim. Inače, u Evropi ovaj projekat postoji od 2013. godine i već se proširio na druge kontinente.

- Bogu hvala, dečica se rađaju, a želja svih žena iz našeg projekta je da pomognemo koliko možemo. Mislim da o tim malim, prerano rođenim borcima treba više pričati, a ne samo 14. novembra, kada se obeležava njihov dan – zaključuje Pavlovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd