KAKO NAPRAVITI SAVRŠENU ČESNICU: Tradicionalni recept koji donosi sreću i radost za Božić

Katarina Leković

06. 01. 2025. u 16:07

OBREDNI hlebovi zauzimaju posebno mesto u srpskoj tradiciji, jer simbolizuju život, zajedništvo i duhovnu povezanost porodice.

КАКО НАПРАВИТИ САВРШЕНУ ЧЕСНИЦУ: Традиционални рецепт који доноси срећу и радост за Божић

Foto: Profimedia

Kroz vekove, oni su služili kao nosioci različitih običaja i verovanja, a često su bili centralni deo važnih proslava i svetkovina. Među njima, česnica se izdvaja kao najsvetiji hleb, jer se mesi za Božić, dan koji slavi rođenje Isusa Hrista.

Božićna česnica nije samo obrok već i simbol porodičnog jedinstva i blagoslova. Njeno ime dolazi od reči "čest," što označava sreću i deo zajedničkog blaga, jer Božićna česnica je tradicionalni srpski kolač koji se pravi na Božić (7. januar) i ima duboko simbolično značenje.

Njeno ime dolazi od reči "čest," što znači deo ili sreća, jer se veruje da deljenje česnice donosi blagostanje i mir u kući. U nju se stavlja novčić koji simbolizuje sreću i napredak za onoga ko ga pronađe.

Recept za tradicionalnu Božićnu česnicu

Sastojci:

500 g brašna (po mogućstvu mekog pšeničnog)

1 kašičica soli
1 kašika šećera
1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg kvasca)
250 ml tople vode
2 kašike ulja (ili 50 g otopljenog maslaca)
1 novčić, opran i iskuvan (možete dodatno da ga uvijete u aluminijumsku foliju ili čist papir)

Kancelarija za kulturnu diplomatiju

Priprema

U posudi pomešajte kvasac, šećer i nekoliko kašika tople vode. Ostavite 5-10 minuta da kvasac naraste. U veću činiju sipajte brašno, dodajte so, ulje (ili maslac), nadošli kvasac i toplu vodu. Zamesite glatko testo.

Testo ostavite da naraste na toplom mestu 30-60 minuta. Kada se udvostruči, ponovo ga premesite i oblikujte u okrugli hleb. Ubacite novčić negde u sredinu, pazeći da ga sakrijete unutar testa.

Prebacite testo na podmazan pleh ili pleh obložen papirom za pečenje. Po želji, možete česnicu ukrasiti pravljenjem šara na površini pomoću viljuške ili izrezivanjem oblika od testa. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Ostavite da se ohladi pre sečenja. Pre lomljenja, česnica se često okreće tri puta (u smeru kazaljke na satu) u znak poštovanja prema Svetom Trojstvu.

Kada se pravi?

Česnica se pravi rano ujutru na Božić, obično pre doručka, jer je ona deo svečane božićne trpeze. Nekada se zamesi na Badnji dan i peče uveče, ali se ne jede pre nego što svane Božić.

Kako se koristi?

Na početku božićnog ručka, domaćin okreće česnicu tri puta, izgovara molitvu, a zatim je lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. Svaki član porodice dobija deo, a deo se ostavlja i za "domaćina" (kućnog zaštitnika) i goste.

Foto: R. Šegrt

Zašto se pravi?

Česnica simbolizuje zajedništvo, veru i sreću. Novčić predstavlja blagostanje, dok deljenje česnice jača porodične veze i unosi harmoniju u dom. Svaki deo testa ima značenje – komadići se često čuvaju kao amajlija tokom cele godine.

Uz česnicu, običaj je da se na trpezi nađu i drugi tradicionalni božićni specijaliteti, poput pečenja, sarme i meda, kako bi se obeležio dolazak Hrista i blagostanje u narednoj godini.

(Ona.rs)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA! Preminuo legendarni fudbaler Crvene zvezde