TORTA OPERA: Francuska fantazija slatkih ukusa u spoju sa kafom
Čuvena opera torta nastala je oko 1960. godine, a kreirao ju je poznati francuski šef kuhinje Lenotre.
Služi se po operama, a u Njujorškoj operi je poznata činjenica da morate da rezervišete stolove da biste, pre događaja, pojeli parče ovog fenomenalnog deserta. Donosimo vam recept kako da je napravite sami, kod kuće.
Sastojci:
Za biskvit: (Za 2 kore)
- 225 g badema mlevenih
- 225 g šećera
- 60 g brašna
- 2x4 žumanceta
- 50 g putera
- 2x4 belanca
- 40 g šećera
Za krem od kafe:
- 150 g šećera
- 100 g vode
- 2 jaja
- 250 g putera
- 1 velika kašika nes ili instant kafe
Za ganaš:
- 200 g čokolade
- 150 g slatke pavlake
- 1 čajna kašičica nes ili instant kafe
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 100 g slatke pavlake
Za kafeni sirup:
- 150 g šećera
- 200 ml vode
- 1 puna kašika domaće ili instant kafe
Priprema:
Priprema biskvita
Obložite pleh masnim papirom i namažite ga. Tako uradite i sa drugim plehom. Onda umutite 4 belanca i šećer, pa odvojeno umutite 4 žumanca i dodajte im 2 kašike otopljenog, ali ne vrućeg putera. Zatim izmešajte bademe, šećer, brašno. Potom žumanca sa puterom dodajte polako u belanca pa stavite i bademe, šećer i brašno. Ravnomerno rasporedite smesu na pleh. Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Ponovite postupak i sa drugom korom pa obe prerežite na pola da dobijete četiri korice.
Priprema krema od putera i kafe
Napravite sirup od 150 g šećera i 100 ml vode, stavite na šporet i kuvajte 7 minuta. Dobićete gust sirup. To onda odmah dodajte prethodno umućenom jednom jajetu i jednom žumancetu, i mutite dok ne pobeli i postane baš gust. Dodajte puter u komadićima i nastavite da mutite, sve dok se masa ne udvostruči. Toj smesi dodajte jednu kašiku instant kafe, koju ste prethodno rastopili sa malo vode.
Priprema ganaša
Stavite pavlaku da provri sa jednom kašikom instant kafe pa tome dodajte 200 g isitnjene čokolade. Onda pustite da se ohladi. Potrebno je da sirup ne bude mnogo gust, tek toliko da možete da kvasite kore. Prskajte kore sa puno sirupa, pa onda trećinu puter kreme namažite po kori, pa dodajte drugu koru opet natopljenu kafenim sirupom, pa dodajte ganaš kremu i po toj kori, pa stavite treću koru, opet pospite sirupom pa na nju puter krema. Na kraju, zadnju koru namažite kafenim sirupom pa celu premažite ostatkom puter kreme. Nakon toga, napravite glazuru tako što ćete da skuvate 100 ml pavlake slatke sa 100 g čokolade. Kad se glazura ohladi, premažite je preko cele torte. (trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
NAPRAVITE TORTU GIZELA: Najukusnija poslastica koju svi obožavaju
02. 10. 2024. u 09:00
FILADELFIJA TORTA: Savršeno kremasta, a pravi se veoma jednostavno
09. 09. 2024. u 16:51
MERKELOVA PROGOVORILA O PUTINU: Jednu stvar posebno istakla - "Imao je osećaj za to"
BIVŠA nemačka kancelarka Angela Merkel opisala je u svojim memoarima prvi susret sa Donaldom Trampom, a takođe je govorila o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i Ukrajini. Odlomke iz knjige objavili su nemački mediji.
21. 11. 2024. u 11:45
RUSIJA POSTALA GLAVNI "IGRAČ" U EVROPI: Ovo se desilo prvi put od proleća 2022. godine
RUSIJA je u septembru prvi put od proleća 2022. postala glavni snabdevač gasom Evropske unije, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na podatke Evrostata.
21. 11. 2024. u 11:32
MNOGI NE ZNAJU: Šta knez Mihailo pokazuje prstom
SPOMENIK knezu Mihailu Obrenoviću na Trgu republike postao je glavno gradsko sastajalište Beograđana i njihovih gostiju. Međutim, od mnogih ćete čuti da se sastaju ne kod Kneza već “kod konja”.
21. 11. 2024. u 09:47
Komentari (0)