ТОРТА ОПЕРА: Француска фантазија слатких укуса у споју са кафом

Новости онлине

04. 10. 2024. у 13:00

Чувена опера торта настала је око 1960. године, а креирао ју је познати француски шеф кухиње Ленотре.

ТОРТА ОПЕРА: Француска фантазија слатких укуса у споју са кафом

Foto: Shutterstock

Служи се по операма, а у Њујоршкој опери је позната чињеница да морате да резервишете столове да бисте, пре догађаја, појели парче овог феноменалног десерта. Доносимо вам рецепт како да је направите сами, код куће.

Састојци:

За бисквит: (За 2 коре)

  • 225 г бадема млевених
  • 225 г шећера
  • 60 г брашна
  • 2x4 жуманцета
  • 50 г путера
  • 2x4 беланца
  • 40 г шећера

За крем од кафе:

  • 150 г шећера
  • 100 г воде
  • 2 јаја
  • 250 г путера
  • 1 велика кашика нес или инстант кафе

За ганаш:

  • 200 г чоколаде 
  • 150 г слатке павлаке
  • 1 чајна кашичица нес или инстант кафе

За глазуру:

  • 100 г чоколаде
  • 100 г слатке павлаке

За кафени сируп:

  • 150 г шећера
  • 200 мл воде
  • 1 пуна кашика домаће или инстант кафе

Припрема:

Припрема бисквита

Обложите плех масним папиром и намажите га. Тако урадите и са другим плехом. Онда умутите 4 беланца и шећер, па одвојено умутите 4 жуманца и додајте им 2 кашике отопљеног, али не врућег путера. Затим измешајте бадеме, шећер, брашно. Потом жуманца са путером додајте полако у беланца па ставите и бадеме, шећер и брашно. Равномерно распоредите смесу на плех. Пеците око 15 минута на 180 степени. Поновите поступак и са другом кором па обе прережите на пола да добијете четири корице.

Припрема крема од путера и кафе

Направите сируп од 150 г шећера и 100 мл воде, ставите на шпорет и кувајте 7 минута. Добићете густ сируп. То онда одмах додајте претходно умућеном једном јајету и једном жуманцету, и мутите док не побели и постане баш густ. Додајте путер у комадићима и наставите да мутите, све док се маса не удвостручи. Тој смеси додајте једну кашику инстант кафе, коју сте претходно растопили са мало воде.

Припрема ганаша

Ставите павлаку да проври са једном кашиком инстант кафе па томе додајте 200 г иситњене чоколаде. Онда пустите да се охлади. Потребно је да сируп не буде много густ, тек толико да можете да квасите коре. Прскајте коре са пуно сирупа, па онда трећину путер креме намажите по кори, па додајте другу кору опет натопљену кафеним сирупом, па додајте ганаш крему и по тој кори, па ставите трећу кору, опет поспите сирупом па на њу путер крема. На крају, задњу кору намажите кафеним сирупом па целу премажите остатком путер креме. Након тога, направите глазуру тако што ћете да скувате 100 мл павлаке слатке са 100 г чоколаде. Кад се глазура охлади, премажите је преко целе торте.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                (trpeza)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)

ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)

ШЕСТ особа, међу којима и једно дете, убијено је у Рилску, у области Курск, као резултат ракетног удара украјинских оружаних снага, саопштио је вршилац дужности гувернера Курске области Александар Хинштајн.

20. 12. 2024. у 17:07

Коментари (0)

ДОНЕО КОНАЧНУ ОДЛУКУ: Митровић открио где наставља каријеру (ВИДЕО)