NAUČITE I - UŽIVAJTE: Ovako se pravilno kombinuju vino i hrana
Već je postalo uobičajeno, pa i deo pomodarstva, da i sami znamo koje vino se slaže sa određenim jelom, a ne da se o tome raspitujemo samo kod somelijea ili konobara, prilikom obedovanja u restoranu.
Kada naučimo ponešto o „uparivanju“ vina i hrane, svaki obrok pripremljen kod kuće dobiće nov, bogatiji ukus, „zaliven“ osmehom i čašom dobrog vina.
Pre nego što počnemo da jedemo, kao aperitiv koji će nam otvoriti apetit, valjalo bi da pijemo suvo ili polusuvo penušavo vino, suvo ili slatko belo, šeri, bermet, porto ili prošek. Predjela „traže“ belo vino, i to ono koje je suvo, polusuvo ili slatko, a uz isti tip „božanskog nektara“ odlično idu sve vrste pržene ribe i škampi s roštilja.
Ribe pečene na roštilju, kao i rakovi, školjke i kavijar, slažu se sa jakim belim i crvenim vinima, suvim belim penušavcem ili belim aromatičnim vinima. Čorbe, rižota sa mesom ili ribom, kao i testenine savršeno se uklapaju sa belim suvim vinima, rozeom i mladim crvenim vinima. Ova poslednja dobro dopunjavaju ukus i belog mesa, dok bi uz crvena mesa i divljač trebalo poslužiti puna i jaka, stara crvena vina. Suvi roze odličan je „pratilac“ suhomesnatih proizvoda, ali i jaja, pripremljenih na različite načine.
Kod testenina postoji razlika u odnosu na vrstu sira i mekoću testa koje se koriste u njihovoj pripremi. Uz roze i mlado crveno vino najbolje se slažu sirevi sa mekanom testeninom, dok oni narendani ili stari, spremljeni sa tvrdom pastom, odlično idu u kombinaciji sa crvenim, jakim, starim vinom.
Kolači i sladoled predstavljaće vam još veće zadovoljstvo ako ih budete jeli uz likerska ili aromatična, slatka vina i polusuve penušavce. „Suvlje“ poslastice, bez čokolade, obogatite nešto starijim penušavcem, belim slatkim ili poluslatkim vinom, šerijem, prošekom ili portom.
Za kraj, da vam otkrijemo „caku“ koja povezuje boju vina i hrane. Svetlo belo vino, pa čak i ono koje „vuče“ ka zelenkastoj boji, odlično se slaže sa svetlo zelenom hranom, kao što je salata i sveže povrće. Bela vina koja se presijavaju nana žućkaste tonove slažu se sa tako „obojenim“ namazom od putera ili sosom od kapra. Sa rozikastom hranom, pogađate, dobro je upariti roze vino, pa tako odrezak od tune, salame i pršute odlično se „napajaju“ baš njime.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
„KAO DA NIKADA NISU POSTOJALE“ Nemački novinar u reportaži za "Bild" o ruskim bombama - "Ovo nije moglo da se zamisli..."
NA ZAPADU nisu mogli da veruju da postoji tako masivna bomba kao što je FAB-3000 koju su ruske snage nedavno upotrebile u Ukrajini, ocenjuje nemački novinar Julijan Repke u reportaži za „Bild“.
22. 06. 2024. u 19:05
EKSPLOZIJE U KIJEVU: Ukrajinci javljaju da je pogođena prestonica, rakete su stigle sa mora, a bombardovali su i "migovi"
MIKOL Oleščuk, komandant Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine, na Telegramu je izneo podatke o ruskom napadu
27. 06. 2024. u 09:15 >> 09:17
JANA SE RAZVELA OD MUŽA KAD JE OBOLEO OD RAKA: "Ne kajem se, preko Fejsbuka sam saznala da je umro"
SUDBINA nekada ume da se poigra sa nama i dovede nas pred neverovatna iskušenja. Nekada moramo da donesemo važne odluke koje mogu da nam promene tok sudbine.
28. 06. 2024. u 20:02
Komentari (0)