MEDOVIK TORTA: Čuvena ruska poslastica, čudesan spoj medenih kora i kremastog fila
Medovik kolač iako izgleda kao da ga je komplikovano spremiti, uopšte nije. Jako se brzo pravi i vredi svakog truda. Savršen spoj ukusa meda i maskarpone sira na tankim koricama nateraće vas da se zaljubite u njega na prvi zalogaj.
Sastojci za koru:
- 2 jajeta
- 200 g šećera
- 100 g maslaca
- 1 kašičica sode
- 4 pune kašike meda
- 3 kašike mleka
- 1 vanilin šećer
- 600 g brašna
Sastojci za fil:
- 100 g šećera
- 700 ml kisele pavlake
- 400 g maskarpone sira
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
1. Kore: najpre umutiti belanca čvrsto te im dodati žumanca i šećer. Dodati potom sve sastojke osim maslaca i brašna i sve lepo sjediniti. Prebacite na ringlu i onda dodati maslac u smesu. Mešajte sve vreme dok se maslac ne istopi i stvori se kao pena od kreme. Kada se istopi sklonite 10 minuta sa strane da se ohladi pa dodajte brašno malo po malo. Umesite rukama loptu na pek-papiru.
2. Testo podeliti na 10 delova i razvucite na pek papiru male kore. Kada razvučete, obručom od 18-20 cm, napravite oblik kruga a sve ono što ostane sa strane stavite na papir i pecite zajedno sa korama jer ćete sa tim posipati gotovu tortu. Peče se na prevrnutom plehu na 180° između 5 i 7 minuta (kada rubovi porumene, gotovo je ). Ostavite na ravnoj podlozi da se ohlade.
3. Fil: prvo umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstinu kao šlag pa dodajte ostalo. Sve pomešajte tako da krem bude bez grudvica.
4. Kore slažete u kalupu i premazujete ih filom, a zatim ih ostavite preko noći u frižideru. Sutradan pospete sa onim mrvicama koje ste pekli zajedno sa korama.
Sada vam preostaje samo da uživate u ovom medenom specijalitetu.
(Still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
TORTA ŠNENOKLA: Isprobajte ovaj neverovatan dezert s neopisivim ukusom
13. 03. 2024. u 17:44
AKO VOLITE BELU ČOKOLADU I PLAZMA KEKS: Brzinski recept za plazma tortu
10. 03. 2024. u 13:00
(UZNEMIRUJUĆE) BRUTALNO UBIJEN POZNATI PEVAČ: Isplivao jezivi snimak likvidacije (VIDEO)
ŠVEDSKI reper Gaboro, čije je pravo ime bilo Ninos Houri, ubijen je na parkingu u četvrtak uveče, javljaju lokalni mediji.
21. 12. 2024. u 08:06
PRVI SNIMCI UKRAJINSKOG NAPADA NA RILSK: Najmanje šest mrtvih i desetine povređenih, gore automobili (VIDEO)
ŠEST osoba, među kojima i jedno dete, ubijeno je u Rilsku, u oblasti Kursk, kao rezultat raketnog udara ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksandar Hinštajn.
20. 12. 2024. u 17:07
ANĐELKA BESNA: "Molim, zašto da ne odem iz tvoje emisije? Ne poštuješ me"
GLUMICA je shvatila da tuđe nepoštovanje i nevaspitanje nema veze sa njom.
22. 12. 2024. u 10:41
Komentari (0)