BAKLAVA ŠTRUDLICE – očaravajuća starinska tradicionalna poslastica

Novosti online

12. 08. 2023. u 18:00

Jedan od onih starih, proverenih recepata koji su nam ostavljeni generacijama unazad, da nas povezuju s prošlošću i raduju buduće trenutke. Baklava štrudlice, dragulji ukusa koji spajaju kvasno pecivo i nadev sličan baklavi, oduševljavajuće su ukusne i bogate tradicijom. Ovaj recept je poput mosta između vekova, omogućavajući nam da se posladimo i gostimo još mnogo generacija. Sa video-uputstvom korak po korak, ove starinske poslastice postaju dostupne svima koji žele da se upuste u magični kulinarski doživljaj.

БАКЛАВА ШТРУДЛИЦЕ – очаравајућа старинска традиционална посластица

Foto: Jutjub/Printskrin

Vreme pripreme:

oko 120 minuta

Sastojci:

Za testo:

  • 300 ml mleka
  • 1 kašika šećera
  • 25 g svežeg ili 7-8 g suvog kvasca
  • 500 g mekog brašna + malo za premesu
  • 30 + 20 ml ulja

Za nadev:

  • 300 g mlevenih oraha
  • 200 g šećera
  • 200 g margarina ili maslaca

Za sirup:

  • 400 g šećera
  • 300 ml vode
  • sok od pola limuna

Priprema:

  • 1. Prvo pripremite sirup. U šerpu stavite šećer i vodu, stavite na vatru i pustite da provri. Kuvajte na srednjoj vatri oko 5 minuta, a zatim dodajte sok od limuna. Sklonite sa vatre i ostavite da se sirup hladi.
  • 2. U mlaku vodu stavite kvasac i kašiku šećera. Ostavite da kvasac odstoji 10 minuta kako bi se aktivirao.
  • 3. U posudu za mešenje sipajte 500 g brašna i dodajte malo soli. Dodajte nadošao kvasac i 30 ml ulja. Prvo promešajte varjačom, a zatim umesite testo rukom. Testo će biti lepljivo, ali ga zatim prelijte sa 20 ml ulja i mesite dok testo ne upije ulje.
  • 4. Podelite testo na dva dela, oblikujte svaki deo u loptu i stavite ih u posudu za mešenje. Ostavite da odstoje 30 – 60 minuta.
  • 5. U međuvremenu, pripremite nadev tako što ćete samleti orahe i pomešati ih sa šećerom. Otopite maslac, ali neka ne bude vruć.
  • 6. Uzimajte jedan deo testa i razvijte ga u pravougaonik. Presecite ga na 4 dela i svaki deo premažite otopljenim maslacem, a zatim pospite nadevom. Uvijte svaki deo sa nadevom u štrudlicu i rukom ih malo razvucite da dobijete dužinu pleha za pečenje.
  • 7. Poslažite prve 4 rolnice u podmazan pleh, pa ponovite isti postupak sa preostalim delom testa.
  • 8. Isecite poslagane rolnice u plehu na željenu dužinu, premažite preostalim maslacem i po želji pospite komadićima oraha na svaku štrudlicu.
  • 9. Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa, pa stavite štrudlice da se peku. Pecite dok ne postanu rumene boje, otprilike 30 minuta.
  • 10. Čim ih izvadite iz rerne, prelijte ih pripremljenim sirupom, ravnomerno pokrivajući svaku štrudlicu i posebno koncentrišući se na proreze između njih.
  • 11. Ostavite štrudlice da se ohlade, a zatim poslužite i uživajte u ovim mekim i ukusnim starinskim poslasticama koje će vas oduševiti svakim zalogajem.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

ALEKSANDAR MITROVIĆ VODI PLAVE U DRUGI KRUG: Hilalov krčag se konačno razbio, protiv Katarana se vraćaju na pobedničku stazu