БАКЛАВА ШТРУДЛИЦЕ – очаравајућа старинска традиционална посластица
Један од оних старих, проверених рецепата који су нам остављени генерацијама уназад, да нас повезују с прошлошћу и радују будуће тренутке. Баклава штрудлице, драгуљи укуса који спајају квасно пециво и надев сличан баклави, одушевљавајуће су укусне и богате традицијом. Овај рецепт је попут моста између векова, омогућавајући нам да се посладимо и гостимо још много генерација. Са видео-упутством корак по корак, ове старинске посластице постају доступне свима који желе да се упусте у магични кулинарски доживљај.
Време припреме:
око 120 минута
Састојци:
За тесто:
- 300 мл млека
- 1 кашика шећера
- 25 г свежег или 7-8 г сувог квасца
- 500 г меког брашна + мало за премесу
- 30 + 20 мл уља
За надев:
- 300 г млевених ораха
- 200 г шећера
- 200 г маргарина или маслаца
За сируп:
- 400 г шећера
- 300 мл воде
- сок од пола лимуна
Припрема:
- 1. Прво припремите сируп. У шерпу ставите шећер и воду, ставите на ватру и пустите да проври. Кувајте на средњој ватри око 5 минута, а затим додајте сок од лимуна. Склоните са ватре и оставите да се сируп хлади.
- 2. У млаку воду ставите квасац и кашику шећера. Оставите да квасац одстоји 10 минута како би се активирао.
- 3. У посуду за мешење сипајте 500 г брашна и додајте мало соли. Додајте надошао квасац и 30 мл уља. Прво промешајте варјачом, а затим умесите тесто руком. Тесто ће бити лепљиво, али га затим прелијте са 20 мл уља и месите док тесто не упије уље.
- 4. Поделите тесто на два дела, обликујте сваки део у лопту и ставите их у посуду за мешење. Оставите да одстоје 30 – 60 минута.
- 5. У међувремену, припремите надев тако што ћете самлети орахе и помешати их са шећером. Отопите маслац, али нека не буде врућ.
- 6. Узимајте један део теста и развијте га у правоугаоник. Пресеците га на 4 дела и сваки део премажите отопљеним маслацем, а затим поспите надевом. Увијте сваки део са надевом у штрудлицу и руком их мало развуците да добијете дужину плеха за печење.
- 7. Послажите прве 4 ролнице у подмазан плех, па поновите исти поступак са преосталим делом теста.
- 8. Исеците послагане ролнице у плеху на жељену дужину, премажите преосталим маслацем и по жељи поспите комадићима ораха на сваку штрудлицу.
- 9. Загрејте рерну на 180 степени Целзијуса, па ставите штрудлице да се пеку. Пеците док не постану румене боје, отприлике 30 минута.
- 10. Чим их извадите из рерне, прелијте их припремљеним сирупом, равномерно покривајући сваку штрудлицу и посебно концентришући се на прорезе између њих.
- 11. Оставите штрудлице да се охладе, а затим послужите и уживајте у овим меким и укусним старинским посластицама које ће вас одушевити сваким залогајем.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
(МАПА) ОВОГ ДАТУМА СТИЖЕ ПРАВА ЗИМА И НАЈХЛАДНИЈИ ПЕРИОД! Иван Ристић за "Новости" открива: Биће још снега, долази хладан арктички ваздух
ЦЕЛА Србија окована је снегом, а метеоролог Иван Ристић за "Новости" каже да нас тек очекује права зима.
24. 12. 2024. у 14:46
ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)
ШЕСТ особа, међу којима и једно дете, убијено је у Рилску, у области Курск, као резултат ракетног удара украјинских оружаних снага, саопштио је вршилац дужности гувернера Курске области Александар Хинштајн.
20. 12. 2024. у 17:07
СТИЖЕ ПОЛИТИЧКИ ПОТРЕС? Ево ко води у анкетама за новог немачког канцелара
АЛИС Вајдел, лидерка десничарске странке Алтернатива за Немачку (АфД), према последњим анкетама, преузела је вођство испред Фридриха Мерца, лидера Хришћанско-демократске уније (ЦДУ).
24. 12. 2024. у 12:17
Коментари (0)