PUNJENA PATKA ZA PRAZNIČNI RUČAK: Svečano i drugačije jelo za vašu trpezu
PATKA je poput divljači, i ima drugačiji, puniji ukus od piletine
PUNjENA PATKA - sastojci:
patka
2 pileće džigerice
struk peršuna
3 sredine starog hleba
1 veliko jaje (ili 2 manja)
šoljica mleka
krompiri
crni luk
beli luk
začini (suvi začin, biber, aleva paprika, korijander, origano i majčina dušica)
PUNjENA PATKA - priprema:
Nabavite očišćenu patku i potrudite se da izaberete kraću i širu. Proverite kako je očišćena, jer često ostanu tragovi perja. Operite je i namažite mešavinom začina koju ste prethodno pomešali. Dobro utrljajte začine u patku i premažite je zejtinom. Na dno pleha stavite nekoliko drvenih štapića - da se patka ne bi zalepila.
Ako želite da punite patku fil morate prethodno da pripremite. Napunite patku pre nego što je stavite u rernu, a otvor zatvorite čačkalicama.
Fil se pravi od iseckanog crnog luka koji se proprži, dodaju se dve iseckane pileće džigerice. Kada se to proprži, doda se manja veza iseckanog pešuna. Natopi se sredina hleba u mleko, iscedi i izmrvi u fil. Dobro se izmeša i kada se prohladi doda se jedno veliko jaje. Začinite po ukusu. Napunite patku.
Očistite nekoliko režnjeva belog i jedan crni luk koji ćete iseći na četvrtine. Stavite ih pored patke. Sipajte šoljicu vode i pokrijte pleh folijom. Stavlja se u maksimalno ugrejanu rernu, a peče se najmanje 30 minuta na visokoj, a onda smanjite temperaturu na 180 stepeni.
Kada smanjite temperaturu, krompir isecite na četvrtine i dodajte u pleh. Ako je voda isparila ponovo dodajte pola šoljice vode.
Koliko se dugo peče?
Ako je patka teška 2,5 kg peče se 2,5 časa. Vreme pečenja zavisi od težine.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
ZAČINITE JELO UKUSIMA JUGA: Unesite vranjanski duh kuvanja u vaše specijalitete
11. 02. 2023. u 15:00
TAJLAND NA TANjIRU: Ananas punjen pirinčem i piletinom za 20 minuta (FOTO)
10. 02. 2023. u 09:00
DIGNUTI NATO AVIONI POSLE NAPADA NA UKRAJINU: Hitno se oglasio Zelenski, imao poruku za Putina (FOTO/VIDEO)
RUSIJA je pokrenula masovni vazdušni napad na Ukrajinu na božićno jutro po gregorijanskom kalendaru.
25. 12. 2024. u 11:16
PRVI SNIMCI UKRAJINSKOG NAPADA NA RILSK: Najmanje šest mrtvih i desetine povređenih, gore automobili (VIDEO)
ŠEST osoba, među kojima i jedno dete, ubijeno je u Rilsku, u oblasti Kursk, kao rezultat raketnog udara ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksandar Hinštajn.
20. 12. 2024. u 17:07
PLANETI PRETI SCENARIO IZ 1815. Posle događaja na planini koja je promenila svet usledile tragedije: "Pitanje nije da li će, nego KADA!"
„EFEKTI bi mogli biti još gori nego što smo videli 1815."
25. 12. 2024. u 15:54
Komentari (0)