PUNJENA PATKA ZA PRAZNIČNI RUČAK: Svečano i drugačije jelo za vašu trpezu

Novosti online

02. 03. 2023. u 12:50

PATKA je poput divljači, i ima drugačiji, puniji ukus od piletine

ПУЊЕНА ПАТКА ЗА ПРАЗНИЧНИ РУЧАК: Свечано и другачије јело за вашу трпезу

Foto: A. M.


PAČJE pečenje daje mnogo više od prasetine i piletine. Sakupite pačiju mast koja je ostala i jedite je uz alevu papriku.

PUNjENA PATKA - sastojci:

patka
2 pileće džigerice
struk peršuna
3 sredine starog hleba
1 veliko jaje (ili 2 manja)
šoljica mleka

krompiri
crni luk
beli luk
začini (suvi začin, biber, aleva paprika, korijander, origano i majčina dušica)

Foto: A.M.

 

PUNjENA PATKA - priprema: 

Nabavite očišćenu patku i potrudite se da izaberete kraću i širu. Proverite kako je očišćena, jer često ostanu tragovi perja. Operite je i namažite mešavinom začina koju ste prethodno pomešali. Dobro utrljajte začine u patku i premažite je zejtinom. Na dno pleha stavite nekoliko drvenih štapića - da se patka ne bi zalepila.

Ako želite da punite patku fil morate prethodno da pripremite. Napunite patku pre nego što je stavite u rernu, a otvor zatvorite čačkalicama.

Fil se pravi od iseckanog crnog luka koji se proprži, dodaju se dve iseckane pileće džigerice. Kada se to proprži, doda se manja veza iseckanog pešuna. Natopi se sredina hleba u mleko, iscedi i izmrvi u fil. Dobro se izmeša i kada se prohladi doda se jedno veliko jaje. Začinite po ukusu. Napunite patku.

Foto: A.M.

 

Očistite nekoliko režnjeva belog i jedan crni luk koji ćete iseći na četvrtine. Stavite ih pored patke. Sipajte šoljicu vode i pokrijte pleh folijom. Stavlja se u maksimalno ugrejanu rernu, a peče se najmanje 30 minuta na visokoj, a onda smanjite temperaturu na 180 stepeni.

Kada smanjite temperaturu, krompir isecite na četvrtine i dodajte u pleh. Ako je voda isparila ponovo dodajte pola šoljice vode.
Koliko se dugo peče?
Ako je patka teška 2,5 kg peče se 2,5 časa. Vreme pečenja zavisi od težine.
 

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

SRAMNO PISANJE BRITANACA: Udarili na Mareja zbog Đokovića