RECEPT ZA TORTICE - PRETEČU "KAPKEJKOVA": Ukusnije su i zdravije - treba vam samo čaša (FOTO)

28. 02. 2023. u 18:58

VEĆINU namirnica sigurno imate u kući, a mlevene orahe možete zameniti lešnicima ili bademima

РЕЦЕПТ ЗА ТОРТИЦЕ - ПРЕТЕЧУ КАПКЕЈКОВА: Укусније су и здравије - треба вам само чаша (ФОТО)

Foto: Shutterstock, A. Mikata

Uzmite jednu šolju i neka vam ona bude merica kojom ćete sipati sve sastojke, jer je to jedini način da dobijete dobru količinu namirnic.a. Takođe, nabavite malu čašu (najbolje za žestoka pića) kojom ćete praviti tortice. Plastično jaje nije dobar izbor, jer će kora biti topla.

TORTICE - sastojci:

4 jajeta
2 šolje šećera
2 šolje brašna
2 šolje mlevenih oraha
1 šolja zejtina
1/4 prašak za pecivo

TORTICE - priprema:

Uključite rernu na 200 stepeni. Razdvojte belanca i žumanca i ulupajte prvo šlag mikserom, pa dodajte kašiku po kašiku šećera. Dok radi mikser nastavite da dodajete žumanca, pa zejtin, brašno i na kraju orahe. Kada sve dobro umutite, sipajte smesu u pleh i ubacite u rernu.

Foto: A.M.

Kora se peče dok ne porumeni, i obavezno proverite čačkalicom da li je pečena pre nego što je izvadite. Kada se ispeče, izvadite koru iz pleha i prebacite na radnu površinu. Čašicom izvadite tortice i odmah ih prebacite na tanjir da se hlade. Testo koje je ostalo od pravljenja tortica izmrvite rukom.

TORTICE - sastojci za fil:

200 grama mleka

1 šolja šećera
100 grama čokolade
100 grama oraha

Foto: A.M.

 

U šerpu sipajte mleko i zagrejte ga na ringli, pa izlomite čokoladu i sipajte u mleko, dodajte šećer i neprestano mešajte. Kada se sve lepo sjedini sklonite sa vatre i dodajte orahe. Mešajte i do dajte izmrvljene ostatke kore. Kada se napravi gust fil koji možete kašikicom da stavljate na vrh svake tortice - završili ste posao.

Foto: A.M.

 

Tortice će biti još ukusnije ako napravite šlag od slatke pavlake i ukrasite ih višnjama ili šarenim mrvicama.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO SE DESILO PRVI PUT U ISTORIJI: Srpski košarkaši u Partizanu bez poena u večitom derbiju