SALATA OD KINOE: Osvežavajući i zdrav obrok sa povrćem i limunovim prelivom
Ova salata od kinoe je savršeno jelo za ove jesenje dane, a takođe je i vrlo hranljiva.

Foto: Shutterstock
Kinoa je bogata proteinima i vlaknima, što je čini odličnim izborom za vegansku i bezglutensku ishranu. U kombinaciji sa svežim povrćem, poput krastavca, paradajza, i crvenog luka, kao i sa aromatičnim začinima, ova salata će zadovoljiti vaše čulo ukusa. Limunov preliv dodaje osvežavajuću notu, dok maslinovo ulje doprinosi bogatstvu ukusa. Savršena je kao glavno jelo ili kao prilog uz meso ili ribu.
Sastojci:
- 1 šolja kinoe
- 2 šolje vode
- 1 crvena paprika (iseckana)
- 1 krastavac (iseckan)
- 1/2 crvenog luka (sitno iseckan)
- 1 šaka svežeg peršuna (sitno iseckan)
- 1/2 šolje kukuruza (može biti iz konzerve ili svež)
- Maslinovo ulje (po ukusu)
- Sok od limuna (po ukusu)
- So i biber (po ukusu)
Priprema:
- Isperite kinou pod hladnom vodom da biste uklonili gorke supstance.
- U šerpu stavite 1 šolju kinoe i 2 šolje vode. Dodajte malo soli.
- Dovedite do ključanja, a zatim smanjite temperaturu, pokrijte i kuvajte 15 minuta, ili dok voda ne ispari i kinoa ne postane mekana.
- Skinite sa vatre i ostavite pokriveno 5 minuta, a zatim viljuškom promešajte.
- Dok se kinoa hladi, pripremite povrće. Isecite crvenu papriku, krastavac i crveni luk na sitne komade.
- U velikoj posudi, pomešajte iseckano povrće, svež peršun i kukuruz.
- Kada se kinoa ohladi, dodajte je u posudu sa povrćem.
- Prelijte maslinovim uljem i sokom od limuna. Posolite i pobiberite po ukusu.
- Sve dobro promešajte da se sastojci sjedine.
- Salatu možete servirati odmah, ali je još ukusnija ako je ostavite da odstoji u frižideru 30 minuta pre serviranja, da se ukusi prožmu.
Uživajte u svojoj salati od kinoe!
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

"VUČIĆ STIŽE U MOSKVU" Ceo razgovor Putina i patrijarha Porfirija: Obojena revolucija u Srbiji mora biti pobeđena
U Moskvi je održan značajan sastanak između predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, patrijarha Porfirija i mitropolita bačkog Irineja Bulovića. Sastanak je protekao u atmosferi međusobnog poverenja i istorijskog prijateljstva, uz snažno isticanje zajedničkih vrednosti i potreba za duhovnim jedinstvom pravoslavnih naroda.
23. 04. 2025. u 08:00 >> 10:39

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

KAKO JE VOJA SAZNAO ZA TUMOR NA MOZGU? Samo ovaj simptom ukazivao je na ozbiljan problem
BITKA sa opakom bolešću počela je kada je glumac osetio da mu povremeno trne ruka.
23. 04. 2025. u 09:31
Komentari (0)