KAKO SE PRAVI VOJVOĐANSKA ČESNICA ZA BOŽIĆ: Slatka pita sa suvim grožđem i medom

Jovana Vasić

06. 01. 2025. u 13:00

Posle raskošnog božićnog ručka poslužite i vojvođansku česnicu, čuvenu slatku pitu sa suvim grožđem i medom. Običaji zavise od kraja do kraja, pa se tako u Vojvodini umesto pogače pravi slatka pita sa medom, orasima i suvim grožđem. Ukusom dosta podseća na baklavu, pa vam predlažemo da napravite vojvođansku česnicu kao kolač posle ručka.

КАКО СЕ ПРАВИ ВОЈВОЂАНСКА ЧЕСНИЦА ЗА БОЖИЋ: Слатка пита са сувим грожђем и медом

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 300 g kora
  • 500 g mlevenih oraha
  • 200 g suvog grožđa
  • 300 g meda
  • 100 g šećera
  • 180 g putera

Priprema:

Suvo grožđe prelijte vrelom vodom i ostavite da nabubri 10 minuta, med otopite da postane tečan. Puter (150 g) isto otopite i ostavite na ugašenoj vreloj ringli. Kore isecite na veličinu tepsije, a šećer i mlevene orahe stavite u odvojene posude.

Tepsiju premažite puterom (30 g), pa stavite pek papir i opet premažite puterom. U tepsiju stavite koru, pa je prelijte istopljenim puterom. Preko pospite 3 kašike mlevenih oraha i 1/2 kašike šećera, pa pospite malo oceđenog suvog grožđa. Prelijte sa dve kašike meda. Stavite drugu koru i lagano pritisnite, pa ponovite postupak. Tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke, a za poslednji red treba da ostavite 3 kore. Stavite jednu i prelijte medom i puterom, tako i drugu, a treću premažite medom i puterom koji ste pomešali. U nekom trenutku stavite u česnicu i novčić koji ste prokuvali. Pecite česnicu u zagrejanoj rerni na 190°C oko 15 minuta, pa smanjite temperaturu na 160°C i pecite još pola sata. Gotovu česnicu pokrijte alu folijom i ostavite da se ohladi, pa služite.

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PANIKA U PRIŠTINI: Kikl dobio mandat za formiranje nove austrijske vlade, za njega Kosovo nije država