PITA SA JABUKAMA, MAKOM I ORASIMA: Kad je budete probali, otvoriće vam novu dimenziju ukusa

Novosti online

26. 06. 2024. u 07:00

Ukoliko volite slatke pite, ova će od sada biti vaš favorit.

ПИТА СА ЈАБУКАМА, МАКОМ И ОРАСИМА: Кад је будете пробали, отвориће вам нову димензију укуса

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Mak nadev:

  • 200 g mlevenog maka
  • 1 kašika pšeničnog griza
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike pekmeza
  • 200 ml mleka

Orah nadev:

  • 200 g mlevenih oraha
  • 1 kašika pšeničnog griza
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike pekmeza
  • 200 ml mleka

Jabuka nadev:

  • 4 - 5 jabuka
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašičica (5-10 g) cimeta

Preliv:

  • 3 cela jajeta
  • 5 kašika šećera
  • vanilin šećer
  • 2 kašike griza
  • 200 ml jogurta (1 čaša)
  • 100 ml ulja (1/2 čaše)
  • 100 ml vode (1/2 čaše)
  • 10 g praška za pecivo (1 kesica)
  • 500 g gotovih kora

Priprema:

Prvo napravite sva tri fila. Fil od maka pravite tako što mleko provri pa sa vrelim mlekom prelijete mak i šećer i griz. Izmešate i kada sve lepo upije, dodajte pekmez.

Fil od oraha napravite na skoro isti način kao i od maka.

Fil od jabuka pravite tako što izrendante jabuke i dodate im šećer i cimet. Možete jabuke da dinstate, ali i ne morate.

Zatim umutite preliv od jaja, šećera, griza, jogurta, ulja, vode i praška za pecivo.

Zatim krenite da slažete pitu. Na podmašćen pleh stavite dve kore za pitu. Zatim raširite jednu koru i premažite je sa filom od maka, pa preko složite drugu koru, pa premažite, pa složite treću koru i premažite i napravite harmoniku koju ćete staviti u pleh. Tako uradite sa svim filovima. Celu pitu zalijte prelivom i stavite u rernu da se peče na 200 stepeni Celzijusa oko 45 minuta.

(Still)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

ODRŽIVA ARHITEKTURA: Važnost energetske efikasnosti