SLATKO OD ŠLJIVA SA ORASIMA: Stari recept za slatko koji se prenosi sa kolena na koleno
Starinski recept za slatko od šljiva sa celim orasima unutra je najlepše slatko.
Sastojci:
- 1 kg očišćenih i oljuštenih šljiva
- 1 kg šećera
- 2 dl vode
- 1 limun
- 100 g gašenog kreča
- 2,5 l vode
- jezgra oraha
- dva-tri lista rozetle - po želji
Priprema:
Kreč rastvoriti u 2.5 l vode, dobro izmešati i ostaviti sat-dva da se dobro staloži. Bistru krečnu vodu presuti u veću činiju. Oprane šljive popariti vrelom vodom, ostaviti par minuta da odstoje pa ih ljuštiti nožem, izvaditi košticu i spuštati šljive u krečnu vodu. U krečnoj vodi šljive treba da odstoje najmanje sat vremena. Nakon toga ih izvaditi i dobro oprati pod mlazem hladne vode i ostaviti da se malo ocede. U svaku šljivu na mesto koštice staviti četvrtinu jezgra oraha.
Šećer ušpinovati sa 2 dl vode pa pažljivo spustititi šljive. Kuvati na umerenoj temperaturi oko pola sata, a šerpu povremeno protresti i ne mešati. Slatko je kuvano kad je sirup toliko gust da sa kašike pada u krupnim kapima. Desetak minuta pre kraja kuvanja dodati limun isečen na kolutove, a pred sam kraj i listove rozetle, ako je koristite. Šerpu skloniti sa šporeta, pokriti je čistom, vlažnom salvetom i ostaviti preko noći da se hladi na sobnoj temperaturi. Tegle za slatko oprati, staviti u rernu i uključiti je na 100 stepeni, može i sa ventilatorom. Grejati tegle pola sata, pa zatim isključiti rernu i ostaviti ih da se skroz ohlade. Sutradan sipati hladno slatko u hladne tegle, kolut limuna staviti uz zid tegle i dobro zatvoriti. Ovako pripremljeno slatko može da traje nekoliko godina.
(still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
KAKO SE PRAVI SLATKO OD JAGODA: Uz jedan trik sastojak, priprema je duplo brža
11. 04. 2024. u 19:00
JOGURT SA KAJSIJAMA: Preliva se sirupom, a toliko je sočan da ćete tražiti repete
05. 06. 2024. u 17:00
BOMBA TORTA: Poslastica koja će svima uspeti, sočnog fila i skupog ukusa
20. 04. 2024. u 16:30 >> 12:27
RUSI IZVELI VELIKI NAPAD NA KIJEV: Ispaljeno 90 projektila, više od pet sati trajala vazdušna opasnost
ZBOG ruskih vazdušnih udara, istočni deo Ukrajine bio je u vazdušnoj opasnosti više od pet sati, saopštila je ukrajinska vojska, a Moskva je pokrenula nekoliko talasa napada na Kijev i druge gradove.
06. 10. 2024. u 11:09
ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENjE ILONA MASKA ZA AMERIKU: Ako Tramp ne pobedi...
BIVŠI američki predsednik i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp održao je miting u gradu Batleru u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji, na mestu gde je 13. jula preživeo atentat.
06. 10. 2024. u 08:14
"O TRI STVARI NE ŽURI GOVORITI" Iza mudrosti vladike Nikolaja krije se velika lekcija
VLADIKA Nikolaj Velimiropvić isticao je da o tri stvari o ne treba žuriti govoriti.
06. 10. 2024. u 12:47
Komentari (0)