СЛАТКО ОД ШЉИВА СА ОРАСИМА: Стари рецепт за слатко који се преноси са колена на колено
Старински рецепт за слатко од шљива са целим орасима унутра је најлепше слатко.
Састојци:
- 1 кг очишћених и ољуштених шљива
- 1 кг шећера
- 2 дл воде
- 1 лимун
- 100 г гашеног креча
- 2,5 л воде
- језгра ораха
- два-три листа розетле - по жељи
Припрема:
Креч растворити у 2.5 л воде, добро измешати и оставити сат-два да се добро сталожи. Бистру кречну воду пресути у већу чинију. Опране шљиве попарити врелом водом, оставити пар минута да одстоје па их љуштити ножем, извадити коштицу и спуштати шљиве у кречну воду. У кречној води шљиве треба да одстоје најмање сат времена. Након тога их извадити и добро опрати под млазем хладне воде и оставити да се мало оцеде. У сваку шљиву на место коштице ставити четвртину језгра ораха.
Шећер ушпиновати са 2 дл воде па пажљиво спуститити шљиве. Кувати на умереној температури око пола сата, а шерпу повремено протрести и не мешати. Слатко је кувано кад је сируп толико густ да са кашике пада у крупним капима. Десетак минута пре краја кувања додати лимун исечен на колутове, а пред сам крај и листове розетле, ако је користите. Шерпу склонити са шпорета, покрити је чистом, влажном салветом и оставити преко ноћи да се хлади на собној температури. Тегле за слатко опрати, ставити у рерну и укључити је на 100 степени, може и са вентилатором. Грејати тегле пола сата, па затим искључити рерну и оставити их да се скроз охладе. Сутрадан сипати хладно слатко у хладне тегле, колут лимуна ставити уз зид тегле и добро затворити. Овако припремљено слатко може да траје неколико година.
(still)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
КАКО СЕ ПРАВИ СЛАТКО ОД ЈАГОДА: Уз један трик састојак, припрема је дупло бржа
11. 04. 2024. у 19:00
ЈОГУРТ СА КАЈСИЈАМА: Прелива се сирупом, а толико је сочан да ћете тражити репете
05. 06. 2024. у 17:00
БОМБА ТОРТА: Посластица која ће свима успети, сочног фила и скупог укуса
20. 04. 2024. у 16:30 >> 12:27
(МАПА) РУСИ СИЛОВИТО НАДИРУ: Нису оволико напредовали од првих дана рата - заузели територију величине Сингапура
РУСКА војска је у новембру остварила напредак од 725 квадратних километара, што је највећи напредак у једном месецу још од марта 2022. и првих недеља рата, према анализи агенције АФП заснованој на подацима америчког Института за проучавање рата (ISW).
02. 12. 2024. у 16:10
ШОЛЦ САМ ВУКАО ТАЈАНСТВЕНИ ПРТЉАГ: Више од доласка у Кијев јавност занима - Шта то има у коферу? (ФОТО/ВИДЕО)
ОД САМОГ доласка Олафа Шолца у Кијев, јавност је више заинтригирало то што је немачки канцелар из воза у главном граду Украјине изашао тако што је сам "вукљао" лични пртљаг.
02. 12. 2024. у 15:51
КРАЈ КАРИЈЕРЕ ЈЕЛЕНЕ КАРЛЕУШЕ: Прелазак у политику и висока функција
ЈЕЛЕНА Карлеуша се последњих неколико година веома активирала политички, а иако званично није члан ниједне странке, она се труди да искаже своје мишљење и став кад год је то потребно.
02. 12. 2024. у 13:23
Коментари (0)