TRADICIONALNA GIBANICA: Sa sirom - prema receptu naših baka (VIDEO)

Novosti online

03. 04. 2023. u 12:00

GIBANICA je jedno od omiljenih jela u Srbiji, jede se i za doručak i večeru...još je bolja ako je spremite tradicionalno

ТРАДИЦИОНАЛНА ГИБАНИЦА: Са сиром - према рецепту наших бака (ВИДЕО)

Foto: Jutjub printskrin/Jelajelena Petrovic

GIBANICA SA SIROM - potrebno je:

3 jaja

150-200 gr sira tvđeg
200 ml jogurta
1/2 praška za pecivo
1/2 kg tankih kora
ulje

GIBANICA SA SIROM - priprema:

Umutiti jaja, dodati sir, jogurt, malo ulja, pa prašak za pecivo i sve izjednačiti. Pleh veličine 24 cm prečnika podmazati uljem. 

Foto: Bakina kuhinja

 

Polovinu kora slagati na dno, a druga polovina visi van ivica. Svaku koru malo pokapati uljem i premazati četkicom. Tako uraditi dva reda. Treći red -  zgužvati dve kore kao harmonika, staviti u sredinu, pa premazati nadevom.

Ponovo zgužvati, dodati samo ulje, pa opet u sredinu staviti kore, pa nadev i tako redom dok se ne potroši sve. Ostatatak nadeva istresti na sredinu, i na vrh još malo namrviti sira. Ivice saviti ka sredini, ali ne pokrivati već ih malo saviti, tako da se sredina sa nadevom vidi.

Foto: Bakina kuhinja

 

Ostatak nadeva premazati kore koje su išle preko ivice. Posuti susamom svetlim okolo, a crnim sredinu. Još malo pouljiti, i peći na 200 stepeni oko 50-60 min. Seći toplo.

Servirati uz čašu jogurta. Prijatno!

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S