JAPAN NA PREKRETNICI? Vladajuća koalicija zemlje izlazećeg sunca izgubila većinu u parlamentu

I. Stanojević

28. 10. 2024. u 19:19

VLADAJUćA koalcija u Japanu, izgubila je većinu u parlamentu, posle izbora, minulog vikenda.

ЈАПАН НА ПРЕКРЕТНИЦИ? Владајућа коалиција земље излазећег сунца изгубила већину у парламенту

Foto Shutterstock

To je drastično povećalo neizvesnost oko sastava buduće vlade, ali i ekonomske situacije. Obrt je zapanjujući, navode mediji, jer je podbacila stranka,ž koja je na vlasti, gotovo neprekidno, od 1955. godine. Ali, pobednik se još ne zna, jer podeljena opozicija nije uspela da se ujedini i postane alternativa.

Liberalno-demokratska partija(LDP) japanskog premijera Šigerua Išibe, dobila je sa koalicionim partnerom Komeitom, po preliminarnim rezultatima, 209, od ukupno 465 mandata. To je znatno manje u odnosu na 279, koliko su imali ranije i najgori je izborni rezultat koalicije otkako je, nakratko 2009. godine, izgubila vlast. Po povratku na vlast, 2012. godine, uspevala je da pobedi na svim izborima, gotovo bez konkurencije.

- Izbori su bili veoma teški za nas - ocenio je Išiba, koji je položio zakletvu kao premijer tek početkom oktobra, pobedivši tesno, u trci za lidera stranke.

Najveći dobitnik je glavna opoziciona Ustavno-demokratska partija Japana (CDPJ), koja je osvojila 148 mesta, značajno više nego 98, na prethodnim izborima. Tako ni činjenica da je LDP dobila pojedinačno najviše mandata, 191, nije "izvadila stvar". Da se formira većina potrebno je 233 mesta od 465 ukupno, a za to LDP-u neće biti dovoljan ni tradicionalni saveznik partija Komeito, sa svojih 24 mandata.

Bastion

NA Japan se dugo gledalo kao na svetionik političke stabilnosti i utočište za investitore i pouzdanog američkog saveznika u sve napetijem azijsko-pacifičkom regionu, piše Bi-Bi-Si. Neizvesnost sada može da utiče ne samo na građane Japana, nego i na susede i saveznike. "Klimava koalicija" teško bi, naime, pomogla oporavku privrede, podizanju plata i poboljšanju života stanovništva koje ubrzano stari.

- Ovo je naš početak - poručio je lider CDPJ Jošihiko Noda, dodajući da bi njegova stranka sarađivala sa drugima u opoziciji, u cilju promene vlade.

Birači su, zbog finansijskih skandala i inflacije, kaznili LDP. "Besno i umorno biračko telo poslalo je snažnu poruku", navodi Bi-Bi-Si.

Dramatični rezultati glasanja usledili su posle korupcijske afere o finansiranju LDP. Lane su četiri ministra podnela ostavke, ali je skandal narušio imidž partije. Na desetine visokih funkcionera je pod istragom, a terete se da su prisvojili milione dolara namenjene stranci, u vreme dok se domaćinstva bore sa inflacijom, visokim cenama, stagnirajućim platama.

Da bi ostala na vlasti, LDP mora da pravi koaliciju sa opozicijom, a u pregovore ulazi sa značajno oslabljeni, te će biti prisiljeni na ustupke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOKIĆ I REČI KOJE ODZVANJAJU AMERIKOM: Zbog ovoga je najbolji košarkaš današnjice (VIDEO)