"TO JE POZNATA ČINJENICA" Erdogan: SAD koriste terorističke organizacije na Bliskom istoku za sopstvene interese

Tanjug

25. 10. 2024. u 13:21

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Sjedinjene Američke Države (SAD) koriste terorističke organizacije na Bliskom istoku kako bi Izraelu obezbedile bezbednost.

ТО ЈЕ ПОЗНАТА ЧИЊЕНИЦА Ердоган: САД користе терористичке организације на Блиском истоку за сопствене интересе

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Poznata je činjenica da SAD koristi terorističke organizacije u regionu za vlastite interese, ali i za sigurnost Izraela - rekao je Erdogan u obraćanju novinarima u predsedničkom avionu tokom povratka iz Rusije nakon samita BRIKS-a, prenosi agencija Anadolu.

Dodao je takođe da je Turska pokrenula inicijativu u okviru Ujedinjenih nacija (UN) za uvođenje sveobuhvatnog embarga na oružje Izraelu, budući da pojačani izraelski napadi na Gazu i Liban i dalje svaki dan oduzimaju stotine ljudskih života.

Erdogan je naglasio da raste broj država koje podržavaju apel zvanične Ankare na embargo na isporuku oružja Izraelu.

- Nadamo se da ćemo u tome uspeti kao Alijansa čovečanstva i otvoriti vrata trajnom miru - dodao je.

Komentarišući teroristički napad PKK (kurdska militantna grupa Radnička partija Kurdistana) na sedište Turske vazduhoplovne i svemirske industrije (TUSAS) u Ankari, u kojem je ubijeno pet ljudi, a povređeno 22, Erdogan je rekao da Turska nastavlja da ulaže napore da "potpuno uništi terorizam na njegovom izvoru".

- Saznanja idu u pravcu da je teroristički napad na kompaniju TUSAS izveden nakon infiltracije terorista iz Sirije - dodao je Erdogan.

Nakon terorističkog napada, turska vojska i obaveštajna agencija pokrenule su vazdušne napade na položaje terorista PKK/YPG u severnom Iraku i Siriji.

- Nastavljamo s aktivnostima s ciljem iskorenjivanja terorizma. Ukoliko je izvor Sirija, onda u Siriji. Gde god da je izvor toga, tamo će biti učinjeno neophodno. Teroristi su marionete. Naš cilj je Turska bez terorizma - rekao je Erdogan.

- PYD/YPG, sirijski ogranak terorističke grupe PKK, ostaće izolovan. Sasvim sigurno ćemo dosegnuti naš cilj potpuno sigurne i spokojne Turske, potpuno oslobođene od mračne i krvave senke terorizma - istakao je turski predsednik.

Erdogan je komentarisao i značaj BRIKS-a, napominjući da Turska želi snažnije odnose sa ovom grupom država.

- BRIKS je velika platforma sačinjena od ekonomija u usponu. To je činjenica koju jasno vidimo - rekao je Erdogan i naveo da žele unapređenje odnosa s BRIKS-om.

On je takođe najavio i da u Tursku dolazi kineski predsednik Si Đinping i najavio je da će on potom uzvratiti posetu Pekingu.

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŠLA U SOBU I VIDELA GA SA DRUGOM: Cakana nikada neće zaboraviti kako se tada osećala