AMERIKANAC OPET U IZRAELU: Blinken se sastao sa Hercogom i porodicama talaca Hamasa

Tanjug

23. 10. 2024. u 00:40

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken sastao se večeras sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom i porodicama talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze i istakao da je nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara došlo do prilike da se taoci vrate kući.

АМЕРИКАНАЦ ОПЕТ У ИЗРАЕЛУ: Блинкен се састао са Херцогом и породицама талаца Хамаса

Foto: EPA

- Veoma verujem da smrt Sinvara zaista stvara važnu priliku da se taoci vrate kući, da se rat privede kraju i da se osigura bezbednost Izraela. To je upravo ono o čemu sam danas razgovarao sa izraelskim kolegama, uključujući aranžmane za period nakon završetka sukoba - rekao je Blinken, prenosi Tajms of Izrael.

Govoreći o kampanji koju u Libanu Izrael vodi protiv Hezbolaha, Hercog je ocenio da ''o svemu odlučuje i komanduje Teheran'', i da je zato potrebno da se na to odgovori.

Blinken je danas u poseti Izraelu gde je razgovarao sa izraelskim zvaničnicima, a trebalo je da tokom bliskoistočne turneje poseti i Jordan i Katar.

U međuvremenu je Blinkenova poseta Jordano odložena. Kako je ranije saopštio Stejt department, Blinken je otputovao na Bliski istok kako bi potvrdio posvećenost SAD bezbednosti Izraela i razgovarao o načinima za postizanje mira. To je 11. poseta Blinkena Bliskom istoku od kada je počeo rat u Pojasu Gaze u oktobru prošle godine i dolazi u trenutku kada je izraelska vojska intenzivirala akcije u palestinskoj enklavi, kao i u Libanu protiv libanske militantne grupe Hezbolah.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

BESPLATNA APLIKACIJA ZNAM MAJSTORA JE TU! Revolucionarno rešenje za sve vrste popravki