AMERIKA ZABRINUTA, TEHERAN IMA ŠPIJUNA? Moguće curenje informacije o izraelskom napadu na Iran

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 10. 2024. u 22:45 >> 01:08

AMERIČKI zvaničnici su izuzetno zabrinuti zbog potencijalnog velikog bezbednosnog propusta nakon što su navodno procurela dva američka obaveštajna dokumenta o pripremama Izraela za napad na Iran objavljena na Telegram nalogu povezanom sa zvaničnim Teheranom.

АМЕРИКА ЗАБРИНУТА, ТЕХЕРАН ИМА ШПИЈУНА? Могуће цурење информације о израелском нападу на Иран

Foto: Shutterstock/Anelo

Telegram kanal "Middle East Spectator" je objavio da je u posedu dokumenta dobijenog od izvora u američkoj obaveštajnoj zajednici o pripremama Izraela za napad na Iran.

Kako navodi američki portal Aksios (Axios), navodno curenje poverljivih informacija dolazi u trenutku kada Izrael privodi kraju višenedeljne pripreme za uzvratni napad na Iran koji je 1. oktobra napao Izrael salvom balističkih raketa.

Curenje informacija može biti pokušaj ometanja izraelske operacije, a Pentagon i kabinet direktora Nacionalne obaveštajne službe odbili su da komentarišu ovu informaciju iako nisu osporili njenu autentičnost.

Ovaj Telegram kanal povezan za iranskim vlastima tvrdi da dokumenti uključuju i navodni izveštaj obaveštajne agencije Ministarstva odbrane (NGA) koji je distribuiran unutar američke obaveštajne zajednice ranije ove nedelje.

Navodni izveštaj detaljno opisuje mere koje su preduzete tokom poslednjih nekoliko dana u nekoliko baza izraelskog ratnog vazduhoplovstva, uključujući prenos napredne municije koja je, navodno pripremljena za napad na Iran i pripreme u jedinicama izraelske vojske za napade dronovima na Iran.

Foto: Profimedia

Kako navodi američki portal u slučaju da je ova informacija tačna, to sugeriše da američka obaveštajna služba detaljno nadgleda pripreme Izraela za napad na Iran, uključujući korišćenje satelita za špijuniranje.

Takođe, ukoliko su tačne tvrdnje sa iranskog Telegram kanala da je u pitanju curenje poverljivih informacija, to može biti znak vrlo ozbiljnog bezbednosnog proboja unutar američke obaveštajne zajednice i uvida Irana u poverljive informacije.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je za Aksios da je navodno curenje informacija izuzetno zabrinjavajuće, ali da ne veruje da će uticati na operativne planove Izraela za napad na Iran, dok je izraelski neimenovani visoki zvaničnik potvrdio da je izraelski odbrambeni sistem svestan navodnog curenja poverljivih informacija i da to shvata veoma ozbiljno.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVA SCENA U PREMIJER LIGI: Dani Velbek dobio udarac u leđa! Englez ostao nepomično da leži na travi (FOTO)