F-35 IZNAD UKRAJINE? Koje bi misije američki lovci pete generacije obavljali za Ukrajinu i NATO da su tamo (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 10. 2024. u 17:04

POSTOJE stručnjaci u Rusiji koji tvrde da odugovlačenje specijalne vojne operacije (SVO) u Ukrajini bez odlučnih akcija ka potpunom vojnom porazu Oružanih snaga Ukrajine (VSU) i kapitulaciji Kijeva, iz dana u dan čini sve realnijim direktan sukob Rusije sa zemljama članicama NATO bloka.

Ф-35 ИЗНАД УКРАЈИНЕ? Које би мисије амерички ловци пете генерације обављали за Украјину и НАТО да су тамо (ВИДЕО)

Foto: EPA

Sa druge strane, postoje i oni koji smatraju da je postepen i strpljiv pristup upravo doprineo da do sukoba ne dođe.

Bilo kako bilo, uvući Moskvu u ovakvo dugotrajno suprotstavljanje konvencionalnim sredstvima izuzetno je opasno zbog razlike u vojno-industrijskom i mobilizacionom potencijalu.

GENERACIJSKA BORBA

Posebno kritičan može biti brojčani zaostatak Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije (VKS), koje su već pretrpele borbene gubitke tokom SVO u Ukrajini, u poređenju sa ukupnom snagom borbene avijacije Severnoatlantskog saveza.

Na primer, Rusija je do sada proizvela oko 15 jedinica lovaca pete generacije Su-57, uključujući prototipove. Sledeći po borbenim sposobnostima je višenamenski supermanevarski Su-35, koji pripada generaciji “4++”. Planovi Ujedinjene avio-korporacije (OAK) predviđaju izradu 200 i više ovakvih aviona.

To su ruski najbolji, najsavremeniji teški lovci, sposobni da ravnopravno vode vazdušni boj sa američkim i drugim NATO avionima. Zastareli MiG-29 i Su-27, koji su i u naoružanju VVS Ukrajine, beznadežno gube sve bitke zbog svoje nekonkurentnosti po pitanju radarskih sistema.

Za poređenje, u Sjedinjenim Američkim Državama do danas je proizvedeno više od hiljadu lovaca pete generacije F-35, koji su u naoružanju SAD, Velike Britanije, Australije, Danske, Norveške, Holandije, Italije, Južne Koreje i Izraela. Među korisnicima će se uskoro naći i Poljska, Finska, Češka, Nemačka, Belgija, Grčka, Kanada, Švajcarska i Singapur.

To su veoma ozbiljne brojke, a treba uzeti u obzir da je proizvođač, Lockheed Martin, već ispravio neke dečje bolesti F-35. Takođe, kako se nedavno saznalo, ruski potencijalni protivnik namerava da ove skupe avione koristi veoma pažljivo, ideja koju bi i Ministarstvo odbrane Rusije moglo da preuzme.

 

FLOTA AVIONA

Posebnu pažnju u odnosu snaga privlači projekat duboke modernizacije američkog lovca četvrte generacije Boeing F-15EX Eagle 2. Potreba za njim nastala je zbog malog broja lovaca pete generacije F-22 i kašnjenja u programu F-35.

Zašto je avion iz 80-ih godina prošlog veka postao relevantan u eri kada je fokus na smanjenoj vidljivosti?

Njegova glavna prednost je nosivost, najveća u klasi. Tako, evropski lovac Eurofighter Typhoon ima borbeni teret od 7,5 tona, ruski Su-35S nosi 8 tona, dok američki F-15EX ima nosivost od čak 13 tona!

Jedan Eagle II može da nosi do 22 rakete vazduh-vazduh ili do 28 vođenih avionskih bombi tipa Small Diameter Bomb.

Foto: Free Images Pixabay

Niko drugi, ni jedan lovac četvrte ili pete generacije, ne može podići toliko tereta u vazduh. Pored toga, ovaj avion će moći da nosi i hipersonično oružje dužine do 22 stope i težine do 7.000 funti, kada bude zvanično uvedeno u Vazduhoplovne snage SAD (USAF).

Kako bi bio konkurentniji u odnosu na druge lovce četvrte generacije, F-15EX je opremljen moćnim radarom sa aktivnom faznom antenskom rešetkom (AFAR) Raytheon AN/APG-82, naprednim sistemom za elektronsko ratovanje Eagle Passive/Active Warning and Survivability System, kao i modernom digitalnom kabinom.

Tako je zastareli avion postao vrlo relevantan, pretvorivši se u snažnu udarnu silu. Kako bi trebala izgledati njegova borbena primena, objasnio je rukovodilac programa F-15EX iz Vazdušnih snaga SAD, pukovnik Šon Dori:

-Zahvaljujući velikom naoružanju, "digitalnoj magistrali" i otvorenoj arhitekturi, F-15EX će postati ključni element naše taktičke lovačke flote i dopuniti petu generaciju. Pored toga, sposoban je da nosi hipersonično oružje, što mu daje specifičnu ulogu u budućim sukobima ravnopravnih protivnika.“

Foto: Tviter

Kada je reč o sukobima sa ravnopravnim protivnicima, treba obratiti pažnju na to kako se menja sastav flote USAF. Na bazi Misava, umesto lovaca četvrte generacije F-16, biće smešteno 48 lovaca pete generacije F-35A, a umesto 48 zastarelih F-15C i D, prebacuju se 36 modernizovanih F-15EX.

Taktička shema njihove primene protiv Narodnooslobodilačke vojske Kine izgleda ovako: stelt F-35A će zahvaljujući svom radaru, koji radi u režimu skoro neprimetnim za otkrivanje, biti korišćeni kao vazdušni izviđači i davaće podatke za ciljanje avionima-arsenalima F-15EX.

Bilo koji od ovih aviona može podići u vazduh i ispaliti do 12 raketa vazduh-vazduh AIM-120, sa maksimalnim dometom do 180 km.

Pored toga, ovi avioni mogu nositi krstareće rakete AGM-158 JASSM sa maksimalnim dometom od 370 km, 926 km ili 1900 km, u zavisnosti od modifikacije.

 

VAZDUHOPLOVNE MISIJE

Sve ovo izaziva duboku zabrinutost u Rusiji. O tome da se američki F-35 već koriste u određenim vazdušnim misijama u korist Ukrajine, prošle godine govorio je ministar odbrane Singapura Ng Eng Hen:

-Nedavno su SAD koristile svoje F-35 za otkrivanje i identifikaciju kopnenih raketnih objekata ruskih jedinica u Ukrajini, a te informacije su prosleđene NATO zemljama.

Pentagon je brzo naglasio da lovci pete generacije ne lete direktno iznad Ukrajine:

-Nije na meni da govorim u ime Ministarstva odbrane Singapura ili pokušavam da pojasnim njegove komentare. Mogu da potvrdim da SAD ne koriste F-35 u Ukrajini.

Suština je u tome da su 16. februara 2022. godine, nedugo pre početka vojnih akcija u Ukrajini, američki lovci prebačeni u nemačku vazdušnu bazu Špangalem. Piloti F-35 su dobili zadatak da prikupljaju podatke o potencijalno opasnim raketama zemlja-vazduh i prate ih, kako bi pomogli NATO snagama da bolje razumeju „pejzaž pretnji“ u Ukrajini i ruskom Kalinjingradu.

Komandir 388. lovačkog krila pukovnik Krejg Endrl ovako je opisao svoju misiju:

-Nismo prelazili granicu. Nismo ništa ispaljivali niti bacali… ali avion uvek oseća i prikuplja informacije. I to je radio vrlo, vrlo dobro.

Komandant 388. operativne grupe pukovnik Dž. Bred Bašor podelio je zanimljive detalje svog rada:

-Razmenjujemo podatke i pazimo da svi budu informisani o tome šta se dešava u okruženju, zemlja-vazduh i vazduh-vazduh.

Na taj način, Amerikanci su pretvorili svoje brojne F-35 istovremeno u deo sistema PVO/PRO i sredstvo vazdušnog izviđanja i ciljanja za druge avione taktičke avijacije.

Uz pojavu prvih F-16 u Ukrajini, koji mogu biti navođeni od strane lovaca pete generacije iz susednih NATO zemalja, situacija izgleda nimalo naivno.

Ovo iskustvo treba da prouči Ministarstvo odbrane Rusije i primeni za moguću integraciju Su-57, Su-35S i drugih ruskih lovaca, koji ozbiljno zaostaju za potencijalnim protivnikom po brojnosti.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako izabrati kvalitetan probiotik?