uživoRAT U UKRAJINI: Bajden smislio novi plan za Ukrajinu pre odlaska sa dužnosti

Novosti online

06. 10. 2024. u 08:11 >> 15:47

RAT u Ukrajini- dan 956.

РАТ У УКРАЈИНИ: Бајден смислио нови план за Украјину пре одласка са дужности

Foto MO Ukrajine

Bajden smislio novi plan za Ukrajinu pre odlaska sa dužnosti

Američki predsednik Džozef Bajden razvio je novi plan za Ukrajinu pre odlaska sa funkcije, piše portal „Conversation“.

U članku se navodi da šef Bele kuće želi da ostavi za sobom nasleđe, a napredak u podršci Ukrajini mogao bi da bude njegova „poslednja pobeda“ koja će se pamtiti.

Prvo, on želi da snažno poruči da će SAD podržavati Ukrajinu. Kamen-temeljac ovoga bio je sastanak u Beloj kući prošle nedelje između Bajdena, Harisove i Zelenskog“, smatraju autori članka.

Time Bajden želi da pokaže da Kijev ostaje glavni prioritet za Vašington. Istovremeno, on želi da stvori sliku da će se američka podrška nastaviti i na način da Tramp neće moći da je ignoriše, navodi se u članku.

Drugo, Bajden nastavlja da radi na izdvajanju vojne pomoći Ukrajini, dodaje portal.
Bajden je nedavno najavio povećanje vojne pomoći Ukrajini u vidu paketa od 8 milijardi američkih dolara. Sredstva će obezbediti novo oružje za jačanje ukrajinskog kapaciteta za udare dugog dometa, što takođe sugeriše da Bajden odobrava ofanzivniju taktiku protiv Rusije, a ne isključivo odbranu kratkog dometa – iako Vašington trenutno ne dozvoljava Ukrajini da ispaljuje rakete dugog dometa duboko u teritoriju Rusije.
Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje situacije, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i predstavlja „igranje vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev osvrnuo se na reči poslanika Vrhovne rade iz stranke "Sluga naroda" Olega Dunde koji je rekao da Ukrajina treba da "prebaci rat" na teritoriju Belorusije

- Dakle, Aleksandar Grigorijevič (Lukašenko) će imati sve razloge da se obrati Rusiji da upotrebi taktičko nuklearno oružje stacionirano u Belorusiji. I biće mu teško da se liši zadovoljstva i ne gleda kako gori u Kijevu - napisao je Medvedev na Telegramu.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska vojska uništila je bazu goriva u Odesi, aerodrom Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti i komandne centre za upravljanje dronovima ukrajinske vojske;

- U zoni odgovornosti grupe „Centar“ poginulo je i ranjeno do 460 ukrajinskih vojnika. Uništena su dva kamioneta, haubica „msta B“ i haubica D-30;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su do 530 vojnika i četiri skladišta municije u zoni odgovornosti grupe „Jug“. Takođe su uništena dva oklopna vozila „kozak“, sedam automobila, artiljerijsko oruđe „krab“, haubica „cezar“, haubica FH-70, haubica „msta B“, dve haubice D-30, dva artiljerijska oruđa M119;

- Ukrajinska vojska je proteklog dana izgubila do 50 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Sever“ na lipcovskom i volčanskom pravcu u Harkovskoj oblasti. Ruske snage uništile su i dve ukrajinske haubice D-30;

- U protekla 24 časa u zoni odgovornosti grupe „Istok“ poginulo je i ranjeno više od 120 ukrajinskih vojnika, a uništeno je devet automobila, haubica M198 i haubica FH-70;

- U zoni odgovornosti grupe „Zapad“ poginulo je i ranjeno do 400 ukrajinskih vojnika.

- Uništen je tenk, dva borbena oklopna vozila, osam automobila, haubica M198, top D-20, samohodna artiljerijska haubica „gvozdika“, dva artiljerijska oruđa M119, stanice za elektronsko ratovanje „plastun“ i „kvertus“, četiri kontrabaterijske radarske stanice i pet skladišta poljske municije;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su do 60 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Dnjepar“. Uništeno je pet automobila, samohodna artiljerijska haubica „gvozdika“, stanica za kontrabaterijsku borbu;

- PVO sistemi su u poslednja 24 časa oborili tri rakete američke proizvodnje „hajmars“ i 68 bespilotnih letelica avionskog tipa.

- Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukpno 646 aviona, 283 helikoptera, 32.939 bespilotnih letelica, 580 protivvazdušnih raketnih sistema, 18.532 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.469 borbenih vozila za raketne sisteme, 16.801 artiljerijsko oruđe i minobacač i 26.973 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Ukrajina napala Belgorodsku oblast

Oružane snage Ukrajine  su u protekla 24 časa napale teritoriju Belgorodske oblasti sa 130 komada municije i više od 20 bespilotnih letelica (UAV). Ovo je na svom Telegram kanalu objavio guverner regiona Vjačeslav Gladkov, prenosi TASS.

- U Belgorodskoj oblasti su sela Belomestnoje, Besonovka, Žuravlevka, Krasni Hutor, Krutoj Log, Nižnji Olšanec i Orlovka napadnuta sa 26 municije tokom 4 napada i 4 bespilotnih letelica, od kojih su 3 oborena od PVO sistema (vazdušni Odbrana – napomena TASS) Nije bilo posledica, napisao je on.

- U Borisovskom okrugu selo Capovka našlo se pod vatrom sa 12 metaka u opštinskom okrugu Valujski, sela Dvulučnoje i Logačevka napala su dva dronova. U Volokonovskom okrugu ispaljeno je sedam metaka municije na sela Bočanka i Stari.

U Grajvoronskom okrugu, na selo Gorkovski, sela Bezimeno, Dronovka, Kozinka, Mokraja Orlovka, Roždestvenka i Spodarjušino, ukrajinske oružane snage su izvršile napad sa 49 municije i 5 bespilotnih letelica. U Krasnojaruškom okrugu ispaljeno je 18 municije, korišćeno je 6 dronova, a oštećen je infrastrukturni objekat u selima Vjazovoje, Grafovka, Kolotilovka, Popovka, Repjahovka, Romanovka i Staroselje.

Napredak ruske vojke

Ruska vojska oslobodila je naselje Želano Drugo u DNR. U ukrajinskom napadu dronom na Gorlovku, ranjeno je 11 osoba. Iako je Ugljedar pod kontrolom ruske vojske, za sada nema mogućnosti za evakuaciju stotine njegovih građana koji se kriju u skloništima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Tokom noći ruski PVO sistemi uništili su dva ukrajinska drona iznad Kurske oblasti i po jedan iznad Belgorodske i Voronješke oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Tokom noći u Odesi, Vinjickoj oblasti i Kijevu odjekivale su eksplozije, javili su ukrajinski mediji.

Pripadnici pomorske pešadije grupe „Sever“ uništili su vojnu tehniku i pešadiju Oružanih snaga Ukrajine, kao i plaćenike u pograničnom rejonu Kurske oblasti, uzevši kao trofeje zapadno oružje tokom oslobađanja Obuhovke.

Ruske snage grupe „Istok“ su iz samohodne haubice „akacija“ jednim udarom uništile borbeno vozilo pešadije i zemunicu Oružanih snaga Ukrajine kod Ugljedara, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Posada lovca-bombardera Su-34 uništila je ljudstvo i uporište Oružanih snaga Ukrajine u pograničnom rejonu Kurske oblasti udarom avio-bombi sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Snage ruske grupe „Zapad“ uništile su pešadijske i mitraljeske položaje Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom delu fronta, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)