uživoRAT U IZRAELU: Iran gađao Izrael hipersoničnim raketama; IDF potvrdio da su rakete pogodile ciljeve; Bajden razmatra odgovor Jerusalima

Novosti online

01. 10. 2024. u 18:52 >> 00:01

Iran je lansirao rakete na Izrael u utorak. Izraelski civili dobili su instrukcije da uđu u skloništa za bombe dok je napad u toku. Centralna komanda SAD, vojna grupa odgovorna za Bliski istok, saopštila je da u region stižu još tri ratna aviona F-15, F-16 i A-10, i da je jedan već stigao.

РАТ У ИЗРАЕЛУ:  Иран гађао Израел хиперсоничним ракетама; ИДФ потврдио да су ракете погодиле циљеве; Бајден разматра одговор Јерусалима

tanjug

Iran: Ko se umeša...

Iran je večeras zapretio snažnim napadom svojih oružanih snaga u slučaju direktne vojne intervencije zemalja koje podržavaju Izrael, javila je agencija Fars.

-U slučaju direktne intervencije zemalja koje podržavaju (izraelski) režim… njihovi centri i interesi u regionu će se, takođe, suočiti sa snažnim napadom oružanih snaga Islamske Republike Iran, navedeno je u saopštenju oružanih snaga Irana, prenosi Tajms of Izrael.

Foto Tanjug/AP/Vahid Salemi

Mosad na nišanu iranskih raketa

Među metama večerašnjeg iranskog raketnog napada na Izrael bili su aerodromi i piste za poletanje, ali i kancelarije izraelske međunarodne obaveštajne službe Mosad, preneo je CNN.


Iran večeras prvi put upotrebio hipersoničnu raketu „fatah“?

Korpus Čuvara Islamske revolucije saopštio je da je prvi put upotrebio hipersonične rakete „fatah“.

Ova raketa predstavljena je 2023. godine, dok je Iran u novembru 2022. godine prvi put objavio informaciju o stvaranju hipersonične balističke rakete.

 


 

Admiral Hagari: Izrael će izabrati kako i kada će odgovoriti na iranski napad

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je da će Izrael izabrati kako i kada će odgovoriti na večerašnji iranski napad.

Hagari je rekao da je bio "mali broj pogodaka u centru Izraela i u južnom Izraelu" od 180 balističkih projektila ispaljenih na Izrael, preneo je Tajms of Izrael.

Foto IDF

 

IRCG: Oboreno samo 10% raketa

Iranska revolucionarna garda saopštila je da je 90 odsto raketa koje je Iran večeras lansirao protiv Izraela uspešno pogodilo svoje ciljeve.

U saopštenju objavljenom na državnoj televiziji navedeno je da je napad bio usmeren na vazdušne i radarske baze, kao i na bezbednosni aparat koji je planirao ubijanje visokih ličnosti Hamasa i Hezbolaha, prenosi Tajms of Izrael.

Foto Tanjug/AP/Vahid Salemi

Navodi se i da Iran ima pravo da se brani prema međunarodnim propisima.

 

Libanci se bore sa izgledom za punopravni rat

Lokalni novinari izveštavaju o tome da je Liban deo cele scene i da "nema mnogo slavlja" već da ljudi pokušavaju da razmišljaju o tome šta se dešava i da postoji "mogućnost sveopšteg rata u regionu za koji kažu da bi označio da Liban bude još više na udaru.

Zarif kritikuje zapadno "licemerje“

Mohamed Džavad Zarif, bivši ministar spoljnih poslova Irana i sadašnji strateški savetnik predsednika Masuda Pezeškijana, kritikovao je zapadno "licemerje”, nazvavši ga "ne samo nečuvenim, već i izuzetno opasnim”.

U postu na mreži Iks, Zarif je rekao da su zapadne zemlje "pomagale i podržavale izraelski genocid u Gazi i pristale na izraelske agresije na Iran, Palestinu, Liban, Siriju, Jemen i druge zemlje u regionu".

On je dodao da Iran ima "inherentno pravo" na samoodbranu od ponovljenih izraelskih napada.

- Samo Izrael i njegovi saveznici su odgovorni za sve posledice izraelskih upornih provokacija i eskalacija -  rekao je Zarif.

Bajden daje prve izjave o iranskom udaru

Američki predsednik je nakratko odgovorio na napad tokom nepovezanog događaja u Beloj kući. Bajden je rekao da je u toku aktivna diskusija o tome kako će Izrael odgovoriti. On je dodao da će posledice po Teheran tek da se vide i da će uskoro razgovarati sa Netanjahuom.

- Čini se da je napad poražen i neefikasan - rekao je Bajden, ponavljajući raniju izjavu njegovog savetnika za nacionalnu bezbednost.

- Nemojte pogrešiti da Sjedinjene Države u potpunosti, u potpunosti, u potpunosti podržavaju Izrael.- rekao je predsednik

Zaharova: Ovo je totalni neuspeh Bajdenove administracije

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je povodom iranskog raketnog napada na Izrael da to govori o totalnom neuspehu administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena na Bliskom istoku.

- Krvava drama koja se tek razvija. Nejasne izjave Bele kuće demonstriraju potpunu bespomoćnost u rešavanju kriza. Napori američkog državnog sekretara Entonija Blinkena doveli su do desetina hiljada žrtava i do ćorsokaka - navela je Zaharova u postu na Telegramu.

Iran pozvao UN da spreči nove pretnje iz Izraela

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su meta raketnog napada na Izrael bili samo vojni ciljevi.
Ministarstvo je pozvalo Savet bezbednosti UN da preduzme odlučne mere za „sprečavanje novih pretnji“ iz Izraela.
Iran će u slučaju potrebe biti spreman da preduzme dodatne odbrambene mere za zaštitu svojih interesa i suvereniteta, naglasili su u Ministarstvu.

Izraelska vojska preti "iznenađujućim“ uzvratnim napadom

Izraelska vojska izdala je još jedno saopštenje u kojem preti odmazdom za iransku raketnu baraž.

U postu na mreži Iks, vojska je rekla da će "izabrati kada će da dokaže naše precizne i iznenađujuće sposobnosti za napad" na Iran.

Navodeći svoj "snažan sistem protivvazdušne odbrane", vojska je takođe tvrdila da je dokazala svoju "sposobnost da spreči neprijatelja da postigne svoje ciljeve".

Šta je do sada poznato o iranskom raketnom napadu na Izrael

  • Iran je izveo napad na tri izraelske vojne baze u blizini Tel Aviva, javila je agencija „Mer“.

  •  Izraelska baza Nevatim uništena je u iranskom raketnom napadu, prenosi agencija „Tasnim“.

  • Agencija „Šafakna“ tvrdi da u napadu uništeno više od 20 izraelskih aviona F-35.

  •  Najmanje 80 odsto iranskih raketa pogodilo je svoje ciljeve tokom „prvog talasa napada“ na Izrael, javila je iranska agencija „Fars“.

  • U napadu je poginuo jedan Palestinac iz Gaze, a prema tvrdnjama Tel Aviva i Vašingtona, među Izraelcima nije bilo žrtava.

  •  Prema američkim procenama, Iran je lansirao oko 200 balističkih raketa na Izrael, iranski mediji javili su o 400 raketa.

  • Hamas je iranski raketni napad na Izrael nazvao „jakom porukom“.

  • Naređenje za raketni napad dao je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei.

  • Izraelska vojska će ove noći pokrenuti „snažne napade“ na ciljeve po celom Bliskom istoku, javio je izraelski „12. kanal“.

Pentagon: Američke snage i dalje „dobro postavljene“ na Bliskom istoku

Portparol Pentagona Pet Rajder rekao je da su američke snage i dalje "dobro postavljene širom Bliskog istoka" kako bi zaštitile svoje osoblje i podržale odbranu Izraela.

Više o tome OVDE.

Hendelman: "Izrael odogovoriti svakome ko pokušava da naškodi jevrejskoj državi"

Savetnik u kabinetu izraelskog premijera Dmitrij Hendelman je izjavio da će Izrael odogvoriti svakome ko pokušava da naškodi jervrejskoj državi. „Izvešćemo napad na svakog ko planira da nam nanese štetu ili to čini“, navodi se u saopštenju. On je rekao da je na Izrael ispaljeno 180 raketa a da je većina bila presretnuta.

Stejt Dipartment o napadu

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je da "svaka nacija na svetu" mora da se pridruži SAD u osudi iranskog napada na Izrael.

Tokom konferencije za novinare, on je rekao da "Izrael ima pravo da se brani, kao i svaka nacija", dodajući da "mora postojati posledice" za napad.

- Neću da ulazim u to kakve su to posledice danas, ali postoje stvari o kojima ćemo koordinisati sa našim izraelskim kolegama. - rekao je on.

Redovi na benziskim pumpama u Teheranu

Irak upozorava SAD na bilo kakvu "neprijateljsku akciju" protiv Irana

Iračka militantska grupa koja podržava Iran kaže da će američki interesi u regionu biti ugroženi ako SAD učestvuje u "bilo kakvoj neprijateljskoj akciji" protiv Irana.

Saopštenje grupe koja sebe naziva Koordinacionim komitetom za irački otpor takođe upozorava Izrael da ne koristi irački vazdušni prostor kako bi uzvratili Iranu zbog večerašnjeg napada, rekavši da će "sve američke baze i interesi u Iraku i regionu biti njihova meta".

Milicije u Iraku koje podržavaju Iran redovno gađaju baze u kojima se nalaze američke snage u Iraku i Siriji dronovima, rekavši da uzvraćaju za podršku Vašingtona Izraelu u njegovom ratu protiv Hamasa u Gazi i Hezbolaha u Libanu.

Hamnei predviđa "skoro božansku pobedu"

Citirajući stihove iz Kurana, iranski vođa Ali Hamnei naizgled predviđa "skoro božansku pobedu“.

U dve odvojene objave na mreži Iks, Hamnei je rekao da će "pravednici" možda morati da se žrtvuju "ali neće biti poraženi na kraju dana".

"Oni su pobednici na terenu“, rekao je on u video snimku koji prikazuje snimke lansiranja iranskih projektila.

Iran prizemljuje letove do jutra, Liban dozvoljava letove na zapad

Portparol Organizacije civilnog vazduhoplovstva u Iranu rekao je da su svi letovi otkazani do 10:00 po lokalnom vremenu u sredu.

U međuvremenu, libanski ministar saobraćaja Ali Hami navodi da letovi imaju dozvolu da poleću ali samo ka zapadu.

- Nakon koordinacije sa kiparskim vazduhoplovnim vlastima, avionima je dozvoljeno da lete ka zapadu dok se ne procene svi događaji i podaci kako bi se donela odgovarajuća odluka koja će obezbediti sigurnost vazdušnog saobraćaja u libanskom vazdušnom prostoru - rekao je Hamie na Iks mreži.

Ministar je ranije rekao da je libanski vazdušni prostor zatvoren za vazdušni saobraćaj na dva sata, a Jordan je takođe otvorio svoj vazdušni prostor nakon privremenog zatvaranja.

Bajden i Haris ostaju u prostoriji za krizne situacije

Američki predsednik je naglo promenio svoj raspored, uključujući brifing za štampu u Beloj kući, koji je odložen za najmanje 90 minuta.

Mediji navode da je Džo Bajden bio u prostoriji za krizne situacije sa potpredsednicom Kamalom Haris poslednjih nekoliko sati.

Oni su odatle posmatrali i nadgledali iranski napad, primajući redovne informacije od svog tima za nacionalnu bezbednost.

Takođe je navedeno da je Bajden uputio američku vojsku da pomogne Izraelu i dao dozvolu da obori rakete.

Najnoviji brifing za štampu je sada u 19:00 po lokalnom vremenu i najavljeno je u isto vreme brifing Pentagona.

Razgovor Putina i Netanijahua nije u planu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da telefonski razgovor predsednika Rusije Vladimira Putina i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua za sada nije u planu. Izraelski mediji su ranije pisali da se traže mogućnosti za taj razgovor.

Pezeškijan: "Ovo je legitimni odgovor na agresivne aktivnosti"

Predsednik Irana Masud Pezeškijan izjavio je da raketni napad na Izrael predstavlja legitimni odgovor na „agresivne aktivnosti“ protiv iranskih interesa. On je poručio da Iran ne traži rat, ali da se odlučno suprotstavlja svakoj pretnji i pozvao Izrael da ne ulazi u sukob sa Teheranom.

Američki razarač nije učestvovao u presretanju iranskih raketa

Američki razarač nije učestvovao u presretanju iranskih raketa, saopštila je Bela kuća. Prema američkim procenama, Iran je lansirao oko 200 balističkih raketa na Izrael, rezultati napada još se procenjuju. U saopštenju se dodaje da SAD nemaju informacije da je iranski napad naneo štetu izraelskim avionima niti drugim strateškim vojnim objektima.

Konzul Nikolić o najnovijem napadu na Tel Aviv

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je večeras za Tanjug, nakon raketnog napada Irana na Izrael, da je ambasada Srbije u stalnom kontaktu sa našim državljanima u Izraelu i da im je prosledila uputstva.

Odgovor na iranski napad će uslediti tokom noći

Izraelska vojska je saopštila da će na iranski napad odgovor uslediti već tokom noći a rezultat će videti čitav Bliski istok.

Hamas nazvao iranski napad herojskom operacijom

Hamas je nazvao iranski napad herojskom operacijom i pravim odgovorom na postupke jevrejske države, navodi se u saopštenju organizacije.

Korpus Čuvara Islamske revolucije prvi put koristio hipersonične rakete

Iranski Korpus Čuvara Islamske revolucije prvi put je koristio hipersonične raketa u napadima na Izrael, saopštila je iranska agencija IRIB.
„Korpus je prvi put uništio protivraketni odbrambeni štit koji se sastoji od raketa ‘erou 2’ i ‘erou 3’ hipersoničnim balističkim raketama srednjeg dometa ‘fatah’“, precizira se u saopštenju.

Hamenei ostaje na bezbednoj lokaciji

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei ostaje na bezbednoj lokaciji nakon što je Teheran ispalio projektile na Izrael, rekao je Rojtersu visoki iranski zvaničnik.

On je premešten na bezbednu lokaciju nakon što je Izrael ubio iranskog bliskog saveznika, vođu terorističke grupe Hezbolah Hasana Nasralaha u vazdušnom napadu u Bejrutu prošle nedelje.

Nemačka osuđuje napad

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da osuđuje iranski raketni napad na Izrael "najoštrijim mogućim izrazima", rekavši da Iran mora odmah da zaustavi napad.

- Hitno smo upozorili Iran na ovu opasnu eskalaciju. Iran mora odmah da zaustavi napad. To vodi region dalje do ivice ponora - kaže Berbok u objavi na platformi Iks.

Nema dodatnih pretnji iz Irana

Portparol IDF Danijel Hagari potvrdio je da nakon večerašnjeg napada za sad nema dodatnih pretnji iz Izraela, što bi značilo da je raketni napad završen.

Demokratski kongresmen preti Iranu

- Iran je napravio grešku, stavio je svoja nuklearna postrojenja na tablu kao fer igru - rekao je na svom Iks nalogu demokratski poslanik Džared Moskovic.

Moskovitz je poznat kao umereniji demokrata i jedan od najproizraelnijih poslanika u stranci.

Iran prvo obavestio SAD i Rusiju o napadu

Prema rečima Iranskog zvaničnika koji je razgovarao sa Rojtersom, Amerika i Rusija su obaveštene o napadu pre nego što su lansirane balističke rakete na Izrael.

Američka vojska na Bliskom istoku

Američka vojska na Bliskom istoku trenutno štiti Izrael od raketnih napada Irana, saopštio je Pentagon za Sputnjik.

20 izraelskih lovaca pete generacije F-35

20 izraelskih lovaca pete generacije F-35 je uništeno u iranskom udaru na Izrael, prenosi iranska agencija „Šafakna “

Palestinci na Zapadnoj obali slave iranski napad, u južnom Bejrutu čuje se slavljenička pucnjava

Palestinci na Zapadnoj obali slave iranski napad uz deo oborene balističke rakete.

Slavljenička pucnjava izbila i u južnim predgrađima Bejruta, nakon što je Iran pokrenuo napad na Izrael u znak odmazde za ubistvo saveznika, uključujući lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha.

Više o tome OVDE

Izraelcima rečeno mogu da napuste skloništa nakon iranskog napada

Izraleska vojska saopštila je da raketni napad Irana završen i dopustila građanima da izađu iz skloništa.

Izraelski zvaničnici su rekli da "ne očekuju novu seriju napada".


Iranska državna televizija: Pogođeno 80 odsto ciljeva

Iranska državna televizija je javila da je uprkos dejstvu izraelske PVO pogođeno 80 odsto ciljeva.
Deo iranskih raketa pao je u oblasti Necarim u Pojasu Gaze, uništivši veliki broj izraelskih tenkova, tvrdi TV IRIB.
U napadu je uništeno i više od 20 izraelskih aviona F-35, tvrdi iranska agencija Šafakna.
 

Izraelski vazdušni prostor se ponovo otvara

Izraelski vazdušni prostor je ponovo otvoren, saopštila je izraelska vazduhoplovna uprava. Očekuje se da će poletanje i sletanje biti nastavljeno u narednih sat vremena.

Irak zatvorio vazdušni prostor

Jordan i Irak saopštavaju da je njihov vazdušni prostor privremeno zatvoren.

Počeo drugi talas raketnog napada na Izrael

Počeo je drugi talas raketnog napada na Izrael, prenela je iranska novinska agencija ILNA.


Gutereš pozvao na prekid vatre

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je širenje sukoba na Bliskom istoku i pozvao na prekid vatre.

Izrael razmatra mogućnost telefonskog razgovora Putina i Netanjahua

U Izraelu se razmatra mogućnost telefonskog razgovora premijera Benjamina Netanjahua i ruskog predsednika Vladimira Putina, objavio je danas izraelski portal Ynet. Kako je navedeno, trenutno su u toku pregovori o telefonskom razgovoru između Netanjahua i Putina zbog iranskog napada na Izrael koji je počeo večeras. Poslednji razgovor Netanjahua i Putina obavljen je u decembru 2023. godine.

Stanovnici Tel Aviva traže sklonište


 

Više od 400 balističkih projektila i dronova.

- Rakete se jasno vide kako sleću, izraelski PVO sistemi su postali beskorisni. Ovo je tek prvi talas. - navodi se u objavi na Iks.

Lansiranje iranskih projektila iz Tabriza

Na video snimku koji je pribavio Iran International vidi se kako Islamska Republika ispaljuje rakete na nebu iznad severozapadnog grada Tabriza prema Izraelu.

Policija istražuje prijavu terorista u hotelu Herzlija

Policija kaže da istražuje prijavu terorista u hotelu u Hercliji.

Nisu dati nikakvi dalji detalji.

Izrael zatvara komercijalni vazdušni prostor širom zemlje

Izrael je zatvorio svoj vazdušni prostor za komercijalne letove, saopštile su u utorak aerodromske vlasti u zemlji nakon iranske raketne baraža.

Iran upozorava na 'razorniji' odgovor ako Izrael uzvrati

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je ispalila desetine projektila prema Izraelu i upozorila da će, ako Izrael uzvrati, odgovor Teherana biti "više poguban i pogubniji", prenosi iranska državna TV.


Bajden: SAD spremne da pomognu Izraelu da se odbrani od iranskih raketnih napada

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da su Sjedinjene Američke Države spremne da pomognu Izraelu da se odbrani od iranskih raketnih napada i da zaštiti američku vojsku u regionu.

- Razgovarali smo o tome kako su Sjedinjene Američke Države spremne da pomognu Izraelu da se odbrani od ovih napada i zaštiti američko osoblje u regionu - napisao je Bajden na platformi Iks o sastanku održanom sa potpredsednicom Kamalom Haris i timom za nacionalnu bezbednost Bele kuće ranije tokom dana, preneo je Rojters.
 

Izraelski zvaničnik poziva na preventivni udar na Iran

Avigdor Liberman, izraelski zvaničnik, rekao je da jevrejska država treba da udari Iran.

- Država Izrael ne bi trebalo da sedi i čeka da se rakete lansiraju na njenu teritoriju. Ona treba da izvrši preventivni udar koji će vratiti Iran 100 godina unazad i dati mu da jednom za svagda shvati da se ne petljaš Neka ID pobedi -  napisao je na platformi Iks ove večeri.

Novi video napada

Nekoliko iranskih projektila presrelo se iznad Jordana

Neke iranske rakete ispaljene na Izrael u utorak presretnute su u jordanskom vazdušnom prostoru, javio je Rojters pozivajući se na svedoke.

Iransko lansiranje projektila stavlja civile u skloništa

- Svi izraelski civili su u skloništima za bombe dok su rakete iz Irana ispaljene na Izrael - saopštila je izraelska vojska na Iks.

Talasi sirena nastavljaju da se čuju širom Izraela dok Iran izveštava da lansirano više od 100 projektila

Sirene nastavljaju da se oglašavaju širom Izraela usred iranskog raketnog napada.

Neki mediji u Izraelu navode da je u napadu ispaljeno preko 100 projektila.

Snimak pokazuje presretanje i padanje gelera iznad Izraela.

Policija saopštila da su četiri civila ubijena, a 7 ranjeno u terorističkom napadu u Jafi

Četiri civila su ubijena u terorističkom napadu u Jafi večeras, saopštila je policija.

Još sedam osoba je ranjeno.

Dvojica terorista koji su izvršili napad su "neutralizovani", dodaje policija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

SVETSKI DAN SRCA: Aktivan pristup može spasiti živote