AMERIČKI MEDIJI: Najnovija kineska nuklearna podmornica potonula tik uz obalu, Kinezi pokušali da sakriju gubitak (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 09. 2024. u 18:11

NAJNOVIJA kineska podmornica na nuklearni pogon potonula je u blizini dokova. Incident se dogodio u proleće, a kineska mornarica je pokušala da sakrije gubitak, kažu dvojica američkih zvaničnika odbrane.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Најновија кинеска нуклеарна подморница потонула тик уз обалу, Кинези покушали да сакрију губитак (ВИДЕО)

Foto: EPA

Prema rečima zvaničnika, napadna podmornica je bila prva u novoj liniji brodova klase Džou u izgradnji u brodogradilištu Vučang u blizini grada Vuhana. Podmornice klase Džou imaju karakterističnu krmu u obliku slova X, dizajniranu da poboljša podvodnu manevarsku sposobnost.

Satelitski snimak napravljen 10. marta od strane američkih satelita prikazuje podmornicu klase Džou usidrenu u luci. Druge slike koje je napravio američki Maxar i koje je kasnije u junu analiziralo njihov CNN pokazuju da se podmornica nije vratila na pristanište.

Foto printskrin

-Nije iznenađenje da će Ratna mornarica Narodne Republike Kine pokušati da prikrije činjenicu da je njihova nova, prva u klasi, napadna podmornica na nuklearni pogon potonula u blizini doka, rekao je zvaničnik američke odbrane.

 

“KRANOVI ODALI KINEZE”

Neobičnu aktivnost u brodogradilištu prvi je prijavio Tom Šugart, vojni analitičar “Centra za novu američku bezbednost” koji redovno gleda satelitske snimke kineskih brodogradilišta.

-Nikada nisam video gomilu kranova nagomilanih (na jednom mestu), rekao je Šugart za CNN.

-Ako se vratite i pogledate istorijske slike, možete videti kran, ali ne i grupu okupljenu na istom mestu. Gledajući starije satelitske snimke istog brodogradilišta, Šugart je takođe primetio veću veličinu podmornice i prepoznatljiv rep, što ukazuje na novu klasu podmornice.

-Uobičajeno, ove podmornice, nakon što su porinute, stoje u brodogradilištu nekoliko meseci radi opremanja. I više je nije bilo, rekao je Šugart.

Prema najnovijem izveštaju o vojnoj snazi Kine iz 2023. godine, Kineska mornarica upravlja šest podmornica sa balističkim projektilima na nuklearni pogon, još šest napadnih podmornica na nuklearni pogon i 48 napadnih podmornica na dizel.

Sa druge strane, američka mornarica ima 53 brze napadne podmornice, 14 podmornica sa balističkim projektilima i četiri podmornice sa navođenim projektilima. Cela američka podmornička flota je na nuklearni pogon.

Visoki američki neidentifikovani zvaničnik odbrane je, kako bi doprineo drami, izjavio da nije jasno da li je nuklearno gorivo već utovareno u podmornicu klase Džou ili ona nije bila napunjena gorivom kada je potonula.

Treba napomenuti da je u trci američkih mejnstrim medija, Volstrit Žurnal prvi izvestio o potonuću podmornice, međutim, pažnju nam je ipak ukrao izveštaj CNN-a.

Portparol kineske ambasade u Vašingtonu rekao je: „Nismo upoznati sa situacijom koju ste spomenuli i trenutno nemamo informacija koje bismo mogli da pružimo”.

VELIKA BRIGA: I PORED GAFOVA, KINESKA MORNARICA UBRZANO RASTE

Kina takođe radi na proširenju svojih kapaciteta za proizvodnju novih podmornica. Čak i dok PLA mornarica povlači starije podmornice, očekuje se da će Kina imati 65 podmornica 2025. i 80 2035. godine, kako se njeni kapaciteti za izgradnju podmornica povećavaju, prema Istraživačkoj službi američkog Kongresa (CRS).

Kina ima najveću mornaricu na svetu po broju brodova. Mornarica ima 370 platformi, koje uključuju 234 ratna broda, prema istim izvorima, dok SAD imaju 219 ratnih brodova. SAD su Kinu označile kao “najveći izazov, veći i od Hladnog rata”.

Da CNN ipak odnosi titulu nekrunisanog kralja propagadne potvđuje isti neimenovani zvaničnik odbrane koji dodaje da: „Incident postavlja dublja pitanja o unutrašnjoj odgovornosti kineske mornarice i nadzoru kineske odbrambene industrije – koja je već dugo opterećena korupcijom”.

Peking je stavio modernizaciju mornarice Narodne oslobodilačke armije (PLA) i njenih podmorničkih snaga kao jedan od svojih glavnih prioriteta nastojanju da izgradi vojsku svetske klase, poput one koju poseduju Sjedinjene Države.

NELOGIČNOSTI U VEZI SA TVRDNjAMA O POTONUĆU NUKLEARNE PODMORNICE KLASE DžOU

Vučang i Džiangnan su 2 kineska brodogradilišta dizel podmornica, a Huludao je zadužen za nuklearne. Nuklearne podmornice su velike, a dubina reke Jangce oko Vuhana je samo 5 metara.

Tip 093 ima gaz od oko 7,5m. Nemoguće je potpuno potopiti u tom delu reke Jangce. Čak i na otvorenom moru, SSN može biti snimljen satelitom koji leti iznad, osim ako ne padne ispod dubine vidljivosti. Zato ne vidite da nuklearne podmornice idu u Žuto more.

Neki su spekulisali da bi ovo mogla biti “mini-nuklearna podmornica”. Svaka podmornica puštena u vodu na nekom od ova dva brodogradilišta mora da izađe na površinu kada putuje na probe na moru. Potopljena podmornica velika ili mini bila bi primećena iz satelita čak i na najdubljem delu ove deonice reke što iznosi 15 metara.

Na sve ovo treba dodati da koliko je poznato, u Vuhanu ili okolini se ne grade nuklearne podmornice. Ne treba isključiti da se neka vrsta incidenta zaista dogodila u brodogradilištu Vučang zbog čega je bilo potrebno prisustvo dizalica.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NEVIDLJIVI EKOLOŠKI NEPRIJATELJ: Kako mikroplastika ugrožava životnu sredinu i ljudsko zdravlje