RAT U UKRAJINI: Ruske snage prodiru ka Pokrovsku, kotao za Toreck; Žestoke borbe kod Kurska; Nema granata i vojske za DNR (VIDEO/MAPA/FOTO)

Novosti online

20. 08. 2024. u 07:25 >> 01:14

RAT u Ukrajini ušao je u 909. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге продиру ка Покровску, котао за Торецк; Жестоке борбе код Курска; Нема граната и војске за ДНР (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Izveštaj sa fronta: Ruske snage prodiru ka Pokrovsku, spreman kotao za Toreck; Žestoke borbe u Kurskoj oblasti (MAPA/VIDEO)

PVO je noću oborila dva drona iznad Krima, još nekoliko iznad Belgorodske oblasti, ima ranjenih.

Ruske oružane snage pogađale su mete u pozadini Ukrajine. U Sumskoj oblasti pogođeni su objekti energetske infrastrukture. U Ternopolju još uvek gori skladište nafte.

Ilustracija telegram rybar


U pravcu Hersona vode se borbe na ostrvima. Oružane snage Ukrajine gađale su iz artiljerije Kahovku, Dnjeprjani, Aljoški i nekoliko drugih sela. O žrtvama se još uvek ne zna.

U sektoru Zaporožja vode se pozicione borbe koje postaju sve teže. Nagomilavanje snaga Oružanih snaga Ukrajine sve je uočljivije sve više koriste bespilotne letelice, uključujući i Baba Jagu, sa kojih bacaju teške mine na položaje ruske vojske. Oružane snage Rusije povećavaju intenzitet artiljerijskog granatiranja: ometaju rotaciju Oružanih snaga Ukrajine, pogađaju položaje i oklopna vozila.



Vode se lokalne borbe u pravcu južnog Donjecka, intenzivnije severno od Urožajnog. Oružane snage Rusije polako proširuju zonu kontrole oko sela, ali sledeće je još daleko.

U suštini nema promena na Donjeckom frontu u Krasnogrovki. Ukrajinske oružane snage drže svoje linije na periferiji. U Konstantinovki se vode teške borbe prema nepotvrđenim izveštajima, do 30% sela je pod kontrolom ruskih oružanih snaga; Prema operativnim informacijama, ruska vojska konsoliduje svoju poziciju u rejonu Vodjanoje na autoputu Ugledar-Konstantinovka. Ako ruske trupe napreduju dalje od Vodjanojea, logičan cilj bi bio presecanje puta od Ugljedara do Bogojavljenke. Posle ovoga, jedini put za snabdevanje Ugljedara biće pravac do Velike Novoselke, gde će ruska vojska moći da se kreće od Urožajnoja i Staromajorskog. Ako se i ovo preseče, na primer, duž linije Novomajorsko-Prečistovka, Ugljedar će ostati u blokadi i njegovo oslobađanje će postati pitanje vremena. U međuvremenu, ruska vojska ima za cilj da blokira grad sa istoka.

Foto Tanjug/AP



U pravcu Pokrovskog, ruske oružane snage su skoro oslobodile Zavetnoje, koje se nalazi južno od Novoželenog, a takođe su oslobodile i sela Skučnoje i Meževoje. Ukoliko se informacije potvrde, teritorija istočno od reke Volčje od Novoselovke Prve do Netajlova biće pod potpunom kontrolom ruskih trupa. To znači pokrivanje sa tri strane jedinica Oružanih snaga Ukrajine koje se povlače od Kamiševke i Ptičeja ka jugu. Prema ukrajinskim izvorima, na zapadu su ruske oružane snage preuzele kontrolu nad deponijom severoistočno od Selidova i jugoistočno od Novogrodovke i stekle taktičku prednost za juriš na ova naselja. U ataru sela Žuravka, ruske trupe se približavaju selima Krutoj Jar i Krasni Jar, gde Oružane snage Ukrajine dovlače rezerve. U Grodovki ima napretka. U ovom sektoru, Oružane snage Rusije potiskuju Oružane snage Ukrajine nazad ka Pokrovsku i Mirnogradu, koji su udaljeni oko 10 km, na širokom frontu.



Na lokaciji Torecki, MO Rusije je potvrdilo oslobađanje Novgorodskog. Vode se borbe za Nelepovku, koju ruske trupe napadaju sa dve strane. U stvari, ruska vojska je stigla do raskrsnice, odakle može da krene duž železničke pruge do Konstantinovke i pokrije Toreck sa zapada, zauzevši grad u klešta. Oružane snage Rusije su već blizu grada sa juga i istoka. Ako komanda odluči da nastavi sa pokrivanjem Torecka sa zapada, garnizon Oružanih snaga Ukrajine u gradu rizikuje da bude opkoljen.

U pravcu Časovog Jara vode se gradske borbe u severoistočnom delu frada, ruske trupe blago napreduju severno od Kalinovke.

Na severskom pravcu vode se intenzivne borbe u oblasti Perezdnog i kod Vjemke, bez promene linije fronta.

Foto Tanjug/AP/MO Rusije



Na Krasnolimanskom pravcu vode se intenzivne borbe kod Makejevke.

Na Kupjanskom pravcu postoje taktički uspesi severno i južno od Peščana, vode se borbe za centar Stelmahovke, za sada bez primetnih uspeha.

Na harkovskom pravcu borbe u oblasti Volčanska i Lipcova se vode žestoko, takođe bez primetnih promena.

Ilustracija telegram rybar

U Kurskoj oblasti se nastavljaju teški sukobi celom dužinom fronta. Ukrajinske trupe pokušavaju da poboljšaju taktičku situaciju u nekoliko oblasti.
 

 

Šta je cilj upada u Kursku oblast: Vašington pita Kijev

Sjedinjene Američke Države nastavljaju da razgovaraju sa zvaničnim Kijevom o ciljevima ukrajinske vojne operacije u ruskoj Kurskoj oblasti, izjavio je danas sekretar za štampu Pentagona general-major Pat Rajder.

-Čuli ste kako je predsednik Zelenski rekao da ovo stvara tampon zonu, tako da nastavljamo diskusije kako bismo saznali više o ukrajinskim ciljevima. Naš fokus će i dalje biti da pomognemo Ukrajini da bude slobodna i suverena zemlja, sposobna da u budućnosti odvrati rusku agresiju, rekao je Rajder tokom brifinga za novinare, prenosi agencija UNIAN.

Foto Tanjug/AP

Na pitanje novinara da li Sjedinjene Američke Države razmatraju ukidanje ograničenja za ukrajinske udare na teritoriju Rusije, Rajder je rekao da se američka politika u vezi sa dalekometnim udarima nije promenila.

Istakao je da SAD uvek traže načine da ubrzaju pružanje pomoći Kijevu, a Ramštajn kontakt grupa je odlična platforma za razgovore o ovim pitanjima.

 

PADOBRANAC SPASIO GRUPU REDOVA IZ OKRUŽENjA (VIDEO)

Padobranac 11. vazdušno-desantne brigade iz Burjatije Bato predvodio je grupu vojnih obveznika iz okruženja u pograničnom regionu Kursk.

Vojnici na odsluženju vojnog roka prilikom proboja Oružanih snaga Ukrajine u Kursku oblast bili su opkoljeni, borili se i držali položaje u šumi iz koje nisu mogli da izađu, u pomoć su im pritekli iskusni vojnici.


Bato je od detinjstva lovio po burjatskoj tajgi, uspeo je da pronađe ruske vojnike i da ih dovede svojima. Na snimku oni prate padobranca u jednom fajlu.

Blumberg: Neke članice NATO-a ne ispunjavaju obećanja o slanju naoružanja Ukrajini

Veliki broj zemalja članica NATO-a ne ispunjava obećanja u vezi sa bržim isporukama PVO sistema i druge opreme Ukrajini, iako su potvrdili da će to činiti na samitu Alijanse u Vašingtonu prošlog meseca, preneo je Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Agencija navodi da to uključuje slanje najmanje šet dodatnih PVO sistema dugog dometa Kijevu.

SAD, Nemačka i Rumunija su se obavezale da će svaka poslati po jedan sistem Patriot, Italija je obećala da će poslati sistem SAMP-T zemlja vazduh, a Ukrajini je trebalo da bude isporučen i jedan PVO sistem sastavljen od komponenata iz različitih zemalja.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je danas naveo da je Kijev sa svojim partnerima razgovarao o sistemima protivvazdušne odbrane, rekaviši da Ukrajina "sprema pojačanja".

Blumberg prenosi da je malo verovatno da će mnoga obećanja zemalja članica NATOA-a biti ispunjena do jeseni, kada se očekuje da će Rusija poveća vazdušne napade na ključnu ukrajinsku infrastrukturu.

Foto: Tanjug/AP

Zelenski je tokom obraćanja naciji u nedelju rekao da "u ratu nema odmora".

-Potrebne su odluke, kao i blagovremena logistika za najavljene pakete pomoći. Ovo se posebno obraćam Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj, rekao je Zelenski.

On se prethodno žalio da zalihe američkog oružja predugo putuju ka frontu i tražio da se isporuke ubrzaju.

 

Eliminisan američki plaćenik (FOTO)

Eliminisan je David Joseph Miller pozivni znak Shaggy ili Shazzy, rođen 14. jula 2001. godine iz Ohaja, SAD.

Rano je stigao u SMO gde se pridružio Karpatskoj Siči i Međunarodnoj legiji. Služio je zajedno sa drugim plaćenicima, Džejmsom Čedvikom i Daglasom Džejmsom Kartnerom i dr.

Pre SMO-a bio je entuzijasta parkura i bokser. On takođe ima neku vrstu američke vojne prošlosti.

Ranjavan je najmanje dva puta, uvek izbegavajući smrt, a nedavno se pridružio engleskoj jedinici Čarter brigade.

 

Ruska zastava se vije u još jednom mestu u DNR (MAPA/VIDEO)

"Hrabri" su izbacili jedinice VSU i podigli rusku zastavu nad Žuravkom!

Tokom ofanzive u pravcu Pokrovskog, snage grupe trupa „Centar“ zauzele su naselje.

Žuravka (potpuno oslobođenje će biti objavljeno nakon završetka čišćenja).

Ruski borci su istakli rusku zastavu u Žuravki, obeležavajući pobedu nad neprijateljem.

 

Nema granata ni vojske za Donbas

Odbrana Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu ostala je bez granata i vojnika nakon napada na Kursku oblast, što je ubrzalo prodor Rusije, piše Fajnenšel tajms.

Ova operacija Oružanih snaga Ukrajine je, naprotiv, čak i ubrzala ofanzivu Rusije na Donbas. To se dogodilo, posebno, zbog uklanjanja do 10.000 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine sa ovog dela fronta, uključujući elitne jurišne jedinice.

Prioritet u obezbeđivanju municije, kao i vojnika, sada ima smer Kursk, rekli su za FT oficiri prebačeni iz Donbasa na teritoriju Rusije.

Kurski pravac: Žestoke borbe u Sudžanskom rejonu (MAPA)

U Kurskoj oblasti se nastavljaju teški sukobi celom dužinom fronta. Ukrajinske trupe pokušavaju da poboljšaju taktičku situaciju u nekoliko oblasti.

U okrugu Gluškovski, Oružane snage Ukrajine udaraju FPV dronovima na inžinjerijsku opremu ruskih trupa, pokušavajući da poremete radove na uspostavljanju pontonskih prelaza. Do sada nije zabeležen nijedan napad direktno na pontone, međutim, s obzirom na udaljenost od linije fronta, to bi trebalo očekivati uskoro.

Ilustracija telegram rybar

U Korenjevskom okrugu vode se borbe u oblasti Korenevo i Kremjani, gde ukrajinske formacije pokušavaju da se učvrste više od nedelju dana. Pogođeni su položaji VSU u Ljubimovki i Tolstoj Lugu. Trenutno nema objektivnih podataka o kontroli Oružanih snaga Ukrajine nad Apanasovskom.

U okrugu Sudžanski, zahvaljujući vojnom osoblju objektivne kontrole, situacija istočno od Sudže postala je jasnija. Ukrajinske formacije izvršile su desant u Spaljni pre dva dana.

Proteklih dana nastavljene su borbe u selu i na prilazima: FPV bespilotne letelice gađaju opremu, ljudstvo, kamione VSU koji dostavljaju municiju i druga vozila.

S obzirom na današnje podatke ruskog Ministarstva odbrane o odbijanju napada u rejonu sela Borki istočno od Spaljnoje, borbe u ovom poslednjem verovatno još uvek traju.

Bitka za Toreck: Napredovanje ruskih trupa u Kirovu i oslobođenje Novgoroda (MAPA)

Na pravcu Aleksandro-Kalinovski (Toreck), borbe u predgrađu Đeržinska/Torecka se nesmetano nastavljaju. Nakon što su deponije rudnika Severnaja i Artema, gde su se nalazile pripremljene pozicije ukrajinskih formacija, došle pod kontrolu ruskih oružanih snaga, položaj VSU u aglomeraciji Torecka postao je komplikovaniji.

Na severnom krilu u oblasti Družba, ruske trupe i dalje savlađuju odbrambene linije Oružanih snaga Ukrajine u urbanom razvoju, nakon čega će im se otvoriti put ka Dačnoju i Dilejevki.

Ilustracija telegram rybar

U severnom delu Kirova, prednje grupe ruskih jurišnih jedinica napredovale su do Ulice Čajkovskog i delimično je prešle u rejonu Molodežnje ulice. Borbe su zabeležene i na jugu, u blizini Dmitrove ulice, ali nije bilo izveštaja o konsolidovanju Oružanih snaga Rusije na ovom području.

Ukrajinske formacije se drže ostataka svojih pozicija u privatnom sektoru na severozapadu Kirova, nakon čega počinje šuma, približavajući se periferiji Đeržinska.
Uspeh u ovoj oblasti može indirektno da ukazuje na napredovanje ruskih jedinica u Družbi. Otprilike polovina sela ostaje pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga i, verovatno, uskoro ćemo videti snimke koji potvrđuju značajna napredovanja ruskih oružanih snaga u selu.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je danas da su ruske trupe nakon dva meseca žestokih borbi oslobodile naselje Novgorod (Njujork). Ukrajinske formacije su konačno izbačene kako sa teritorije sela, tako i iz „džepa“ severoistočno od njega, što otvara mogućnost da Oružane snage Rusije napadnu Nelepovku i sa Artemova i iz samog Novgorodskog.

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

To je poslednja tačka odbrane ukrajinskih oružanih snaga južno od Đeržinska i, verovatno, prednje grupe ruske pešadije već ratuju na periferiji sela. Oslobođenje Nelepovke omogućiće Oružanim snagama Rusije da započnu ofanzivu kako na južnim obodima Đeržinska, tako i ka Leonidovki i Ščerbinovki, zaobilazeći utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine u gradu.

Verovatno će napad na glavni grad aglomeracije Đeržinsk biti praćen bočnim napadima kako bi se jedinice VSU razvukle i prikrio pravac glavnog napada.

Ukrajinske formacije, koje osećaju nedostatak ljudstva zbog prebacivanja pojedinih jedinica na front kod Kurska, biće prinuđene da napuste položaje kako bi izbegle opkoljavanje i potpuni gubitak borbene efikasnosti.

 

 

Sirski u problemu: Front u Donbasu se raspada

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izvestio je predsednika zemlje Vladimira Zelenskog o teškoj situaciji na celoj liniji fronta.

-Prema stanju od 20. avgusta, operativno-strateška situacija ostaje teška. Situacija je napeta na orehovskom i pridnjeprovskom pravcu, rekao je Sirski.

On je istakao da ukrajinske odbrambene snage vode aktivna borbena dejstva na delu fronta u dužini od skoro 1040 kilometara.

Foto MO Ukrajine

-Glavni napori koncentrisani su na slobožanskom, donjeckom i tavrijskom regionu na držanju zauzetih linija, precizirao je on.

Prema njegovim rečima, ruska vojska ima prednost u vazduhu, raketama i artiljerijskoj municiji.

Traže opremu oklopna vozila hitne pomoći - za otklanjanje posledica napada

Državna služba za vanredne situacije Ukrajine zatražila je preko NATO kanala oko 150 jedinica opreme za „otklanjanje posledica ruskih napada“, navodi se u saopštenju Alijanse.

Među traženom opremom su vatrogasna vozila, traktori sa prikolicama, bageri i oklopna vozila hitne pomoći.

Foto: Profimedia

-Ukrajini je ova oprema potrebna za brzo reagovanje, spasavanje ljudi, otklanjanje posledica, uključujući čišćenje ruševina, navodi se u dokumentu.

Zahtev je primio Evroatlantski koordinacioni antikrizni centar, koji ga je predstavio državama-članicama NATO-a. U dokumentu se navodi da je reč o pomoći isključivo civilnom sektoru.

Saradnja ombudsmana Rusije i Ukrajine

Ukrajinski ombudsman posetio je ruske zarobljenike iz Kurske oblasti, saopštila je komesar za ljudska prava u Rusiji Tatjana Moskaljkova.

-Sarađujemo sa komesarom za ljudska prava Vrhovne rade, ukrajinskim ombudsmanom. Težak dijalog... Ali ipak, saradnja postoji. Dogovorili smo se da ćemo istovremeno posetiti: ja, ukrajinske vojnike koji se nalaze u pritvoru na našoj teritoriji, a on naše ratne zarobljenike, rekla je Moskaljkova na X Ruskom omladinskom obrazovnom forumu „Teritorija značenja“.

Foto: Tanjug/AP

Ona je saopštila da je njen aparat poslednji put posetio 1.900 ukrajinskih ratnih zarobljenika.

-Poslednja poseta bila je našim zarobljenim vojnicima u Kursku, on (ukrajinski ombudsman Dmitrij Lubinec) ih je posetio i poslao mi video, dodala je Moskaljkova.

Ukrajinski pukovnik optužen za krvavi napad na Kramatorsk

Pukovnik ukrajinske vojske Fjodor Jaroševič, u odsustvu optužen za raketni udar na Kramatorsk u kojem je poginulo 50 ljudi, uvršten je na spisak terorista i ekstremista u Rusiji.

Foto Tanjug/AP

GUR tvrdi: Ruski vojnik prebegao Ukrajincima, bacio bombu u štab

Ruski vojnik bacio je granatu na štab gde su spavali ruski oficiri iz jedinice "Oluja Z" da bi prešao na ukrajinsku stranu, saopštila je Glavna obaveštajna uprava (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine.

-Kao rezultat uspešne operacije projekta 'Želim da živim' i Legije 'Sloboda Rusije' pod nazivom 'Kamiš', vojnik ruske vojske digao je u vazduh štab oficira bataljona 'Oluja Z' i prešao na stranu Ukrajine, navodi se u saopštenju, prenosi UNIAN.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema obaveštajnim podacima, zimi je ruski FPV pilot sa pozivnim znakom "Silver" stupio u kontakt sa Ruskom Legijom slobode i izrazio želju da sarađuje sa Ukrajinom.

On je objasnio da su ga na to naveli sistematski vojni i drugi zločini njegove komande, uključujući vansudska pogubljenja, premlaćivanja i iznude.

Istovremeno, u okviru svoje interakcije sa ruskim vojnim osobljem, Ukrajina je uspela da dobije dragocene obaveštajne podatke o lokaciji, snazi i namerama neprijatelja na određenom pravcu fronta.

Kako napominje GUR, "Silver" je u pogodnom trenutku bacio granatu u podrumski ventilacioni otvor štaba ruske jedinice "Oluja Z", gde su spavali komandant bataljona i drugi ruski oficiri.

Foto Tanjug/AP

-U podrumu je bilo 15-ak ljudi. U ovoj prostoriji se nalazila cev direktno iznad kreveta gde je spavao komandant bataljona. Ona je vodila do ulice pored ulaza, a mi smo odlučili da bacimo jednu ili dve granate u ovu cev da bi eksplodirali pored njih, rekao je ruski vojnik.

Rus je nakon toga pobegao unapred pripremljenom rutom i prešao na teritoriju pod kontrolom Ukrajine.

GUR naglašava da je ruski dobrovoljac sada postao regrut Ruske Legije slobode za borbu protiv "zločinačkog Putinovog režima".

Ranije, u aprilu 2024. godine, Rus sa pozivnim znakom "Goga" zapalio je prostorije malog raketnog broda "Serpuhov" u gradu Baltijsku u Kalinjingradskoj oblasti.

Bio je pripadnik Baltičke flote sa pristupom državnim tajnama. U decembru 2023. stupio je u kontakt sa Legijom slobode Rusije.

 

Ruska armija formirala 3 nove grupe

Ruska vojska forimiraće tri nove grupe snaga: "Belgorod", "Kursk" i "Brajnsk", saopštilo je Ministarstvo odbrane. Istovremeno, zamenik ministra odbrane general-pukovnik Junus Bek Jevkurov imenovan je za zamenika rukovodioca Koordinacionog savtea za vojnu bezbednost tri pogranične oblasti.

To su odluke saopštene tokom sastanka Kooridnacionog saveta za vojnu bezbednost tri pogranične oblasti koji m je predsedvao ministar odbrane Andrej Belousov.
On je precizirao da se Jevkurov nalazi u Kurskoj oblasti.

Foto Tanjug/AP

-U Nacionalnom centru uprave odbranom RF oformljena je specijalna operativna grupa čiji su zadaci: prikupljanje, analiza pitanja iz regiona i kontrola njihovog rešavanja, rekao je ministar.

On je članovima Koordinacionog saveta poručio da 24 sata dnevno budu na vezi sa regionima. Operativna grupa dobila je 25 pitanja koja se tiču obezbeđivanja državne granice.
 

 

Pogođena komanda elitne 47. brigade VSU (VIDEO)

Ruski avion Su-34 uništio komandni položaj elitne 47. brigade VSU u rejonu naselja Gluhov u Sumskoj oblasti.

Sprečena rotacija ljudstva VSU kod Kurska

Ukrajinska vojska planirala je da tokom protekle noći izvrši rotaciju snaga na kurskom pravcu, ali su u tome sprečeni, rekao je komandant specijalne jedinice „Ahmat“ i zamenik načelnika glavne vojno-političke Uprave Ministarstva odbrane Apti Alaudinov.

Kada je vozilo sa vojnicima ušlo na rusku teritoriju ruska vojska je izvela udar.

 

Ministarstvo odbrane Rusije o situaciji na Kurskom pravcu: Za dve nedelje VSU ostala bez cele brigade, 58 tenkova

Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 4.130 vojnika i 58 tenkova;

Gubici Oružanih snaga Ukrajine u poslednja 24 časa na kurskom pravcu iznosili su oko 350 vojnika i 25 jedinica oklopne tehnike;

Ruske oružane snage osujetile su pokušaje napada ukrajinskih jedinica na kurskom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 60 ljudi, 2 tenka, 8 oklopnih vozila;

Ruska avijacija je izvela napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Sumnskoj oblasti.

Foto Tanjug/AP

Brifing MO Rusije: VSU izgubio 2000 vojnika, VBR

Ruska grupa „Centar“ porazila je veliku grupu protivnika i oslobodila Novgorodsko (Njujork), predgrađe Torecka u DNR;

Gubici ukrajinskih snaga u poslednja 24 časa iznosili su 2005 ljudi;

Oružane snage Ukrajine izgubile su 105 vojnika, tenk i višecevni sistem „Grad“ u Harkovskoj oblasti u zoni odgovornosti grupe „Sever“;

Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 680 vojnika i 4 skladišta municije u zoni odgovornosti grupe „Jug“;

Foto Tanjug/AP

Grupa Istok je zauzela povoljnije položaje i pogodila formacije dve brigade Oružanih snaga Ukrajine, gubici ukrajinske vojske izgubili su oko 110 vojnika;

Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 450 vojnika u zoni odgovornosti „Zapad“;

Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Centar iznosili su više od 585 vojnika;

Ruske oružane snage gađale su ljudstvo i tehniku Oružanih snaga Ukrajine u 133 okruga.

Foto telegram rybar

 

 

Više od 122.000 ljudi napustilo Kursku oblast

Više od 122.000 ljudi napustilo je rusku oblast Kursk, iz koje su vlasti naredile evakuaciju otkako je Ukrajina izvršila veliki upad pre dve nedelje, tvrdi rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

Najnovije vesti o Kursku

Vojnici specijalnih snaga Ahmat u svom sektoru na kurskom pravcu sistematski uništavaju jedinice Oružanih snaga Ukrajine (AFU), situacija je pod kontrolom, rekao je komandant Ahmata Apti Alaudinov.

- Neprijatelj je već zaustavljen u našem sektoru, sistemski se uništava, naša situacija je već pod kontrolom - istakao je on.

Veliki požar u Ternopolju na zapadu Ukrajine, apel stanovništvu da ne izlazi napolje

Vojna uprava zapadne Ukrajine pozvala je građane da ostanu u svojim domovima u gradu Ternopolju nakon što je tokom noći izbio veliki požar tokom vazdušnih uzbuna.

- Ne napuštajte svoj dom bez potrebe, ograničite vreme dece na otvorenom što je više moguće, zatvorite prozore u zatvorenom prostoru - poručila je administracija na Telegramu.

Dodaje se da hitne službe rade na mestu požara koji se dogodio tokom noći "tokom upozorenja o vazdušnom napadu".

Oboreni ukrajinski dronovi

Dve ukrajinske bespilotne letelice uništene su noću iznad Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Eksplozije širom Ukrajine

Tokom noći, eksplozije su odjeknule u više regiona Ukrajine: u Kijevskoj, Sumskoj, Ternopoljskoj i Hmeljnickoj oblasti, u Pavlogradu, Dnjepropetrovskoj oblasti i delu DNR koji kontrolišu Oružane snage Ukrajine (Pokrovsk).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore šahid iz bizarnog razloga

NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore "šahid" iz bizarnog razloga

LOVCI rumunskog vazduhoplovstva F-16 uspešno su presreli ruski dron sa eksplozivom koji je narušio vazdušni prostor NATO-a tokom nedavnog napada Kremlja na Ukrajinu, ali pilotima nije bilo dozvoljeno da obore bespilotnu, robotsku letelicu jer bi to bilo ilegalno prema rumunskom državnom zakonu, navodi se u zvaničnim izjavama i novinskim izveštajima, piše Kijev post.

11. 09. 2024. u 20:59

Komentari (0)

NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore šahid iz bizarnog razloga