RAT U UKRAJINI: Sankcije ne deluju - Rusi 8 puta povećali proizvodnju raketa H-101; Blinken - SAD i NATO upravo šalju F-16 Kijevu (VIDEO/FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

10. 07. 2024. u 07:16 >> 22:20

Rat u Ukrajini – 868. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Санкције не делују - Руси 8 пута повећали производњу ракета Х-101; Блинкен - САД и НАТО управо шаљу Ф-16 Кијеву (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Vazdušna uzbuna nad Ukrajinom

Uzbuna za vazdušni napad objavljena je na teritoriji cele Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

 

Klješta za VSU: Teška situacija kod Novoselovke Prve (MAPA)

„Hrabri“ su uhvatili Oružane snage Ukrajine u klešta iz Novoselovke Prve. Uskoro će pasti važan čvor odbrane VSU.

-Novaselovka Prva – Rusi napreduju, postoji opasnost od opkoljavanja, napisali su ukrajinski resursi dan ranije, objavljujući sveže mape situacije na liniji fronta.
Ukrajinski vojni analitičari već danas zvone na uzbunu:

-U Novoselovci 1 situacija je veoma teška. Ovo je važan odbrambeni centar Oružanih snaga Ukrajine, koji sprečava Ruse da napadnu Novogrodovku.

Klešta su se već formirali na severu kod Prvoselovke. Sa istoka takođe. Još nisu uspeli sa juga, ali ih nisu zaustavili ni iz Umanskog. Ali stvari su takve da selo ne mora da bude opkoljeno.

Ruska vojska je već blizu puta ka Želani, što čini logistiku mnogo komplikovanijom.
Drugi i poslednji put do sela prolazi kilometar od prvog.

Odnosno, stabilnost ukrajinskog garnizona u Novoselovki 1. biće pod velikim pitanjem.

Da, ovo je opet priča o bokovima. A ako se ne ponov iste greške, onda selo može da se drži više od nedelju dana.

 

Rusi 8 puta povećali proizvodnju raketa H-101

Pokušavajući da analizira rezultate nedavnog raketnog udara ruskih oružanih snaga na ciljeve u Kijevu, Fajnenšel tajms je došao do zanimljivih zaključaka: ispostavilo se da je od početka rata Rusija povećala proizvodnju H-101 krstarećih raketa osam puta.

Novinari se pozivaju na podatke britanskog analitičkog centra RUSI, prema kojima je prošle godine ruska odbrambena industrija isporučila 420 projektila ove vrste, u poređenju sa 56 komada 2021. godine. Autori ukazuju i na prisustvo inostrane elektronike koja je formalno sankcionisana.

Foto MO Rusije

Povećanje proizvodnje krstarećih raketa, kao i tekuća kupovina neophodnih komponenti za zaobilaženje sankcija, dugo je bila „javna tajna“. Nije došlo ni do kolapsa u kvalitetu proizvoda, a na nekim mestima je bilo čak i suprotno – H-101 dobar su primer za to.

Proboj na šest tačaka ukrajinske odbrane (MAPA)

Jedinice "Hrabrih" probijaju front na šest deonica odjednom, približavajući se autoputu Pokrovsk-Konstantinovka.

Zapadni analitičari objavljuju mapu sa potvrđenim napredovanjem grupe trupa Centar na Avdejevsko-Pokrovskom pravcu.

Jedinice Centralnog vojnog okruga sve dalje se probijaju u Očeretinski sektor.

 

Pogledajte - Let Kalibra tik iznad mora ka meti u Ukrjaini (VIDEO)

Krstareće rakete „kalibar” lete nisko iznad površine Crnog mora nakon lansiranja sa brodova ruske flote.

Blinken: SAD i NATO upravo šalju F-16 Kijevu

Sjedinjene Američke Države i saveznici upravo sada u Ukrajinu šalju borbene avione F-16, koji će ovog leta stići u Kijev, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Foto Tanjug/AP

Brifing MO Rusije: VSU izgubio više od 2.000 vojnika, oboren MiG-29

Sistemi PVO oborili su avion Mig-29 ukrajinske vojske;

Ukrajinska vojska izgubila je do 600 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Jug“;

Grupa „Dnjepar“ uništila je skladište artiljerijske municije;

Grupa „Sever“ porazila je šest neprijateljskih brigada, Ukrajina je izgubila do 275 vojnika;

Foto telegram

Ukrajinska vojska izgubila je do 495 vojnika i tenk u zoni odgovornosti grupe „Zapad“;

Grupa „Zapad“ nanela je poraz formacijama pet neprijateljskih brigada, uključujući i 12. brigadi specijalne namene „Azov“, koja je u Rusiji zabranjena i proglašena za terorističku;

Sistemi PVO Rusije oborili su četiri rakete „atakams“, četiri navođene avio-bombe „hamer“, tri sistema „hajmars“ i 55 ukrajinskih dronova;

Ukrajinska vojska izgubila je do 510 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Centar“;

Jedinice grupe „Istok“ zauzele su povoljnije položaje, ukrajinska vojska izgubila je do 135 vojnika;

 

 

NATO najavljuje 40 milijardi evra Ukrajini za iduću godinu

Zemlje članice NATO-a će tokom samita u Vašingtonu, koji traje do 11. jula, saopštiti svoje namere da obezbede Ukrajini finansiranje u isućoj godini od 40 milijardi evra, navodi Bela kuća.

- Finansijska podrška: Saveznici će objaviti svoju nameru da obezbede minimalno osnovno finansiranje od 40 milijardi evra tokom sledeće godine i obezbede stalan nivo bezbednosne pomoći kako bi Ukrajina mogla da pobedi - saopštila je Bela kuća.

(Ukrinform)

Peskov: Neodgovoran potez Britanije vodi ka eskalaciji

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je potvrdio da Kremlj nije video izjave britanskog premijera Kira Starmera o tome da Ukrajina može da koristi britanske rakete "storm šedou", ali smatra da je u pitanju još jedan neodgovoran korak koji vodi ka eskalaciji. 

- Ne, još nismo videli tu izjavu britanskog premijera, ali ako je tako, onda je, naravno to još jedan apsolutno neodgovoran korak

Ranije, Peskov je izjavio da će Rusija odgovoriti, ako Britanija dozvoli Ukrajini da udari Rusiju britanskim oružjem.

Na pitanje o situaciji na harkovskom pravcu borbenih dejstava Peskov je rekao da je sve što se sada dešava na harkovskom pravcu podređeno zadatku obezbeđivanja bezbednosti Belgoroda.

(Tanjug)

Foto: Printskrin Youtube/ BBC News

 

Granatiran Šebekin, jedna osoba poginula, sedmoro ranjenih

U ukrajinskom granatiranju grada Šebekina u regionu Belgoroda jedna osoba je poginula, a sedam je povređeno, izjavio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Glatkov.

- Muškarac je preminuo od zadobijenih rana pre dolaska Hitne pomoći, dok su šest muškaraca i jedna žena povređeni - potvrdio je gubernator.

Dodao je da su oštećene tri stambene zgrade, dva javna objekta, pet privrednih objekata i industrijsko preduzeće, kao i 20 automobila.

(Interfaks)

Starmer: Kijev može ispaliti "storm šedou" na Rusiju

Novi šef britanske vlade Kir Starmer jasno je stavio do znanja da Ukrajina može koristiti britanske rakete "storm šedou" za gađanje vojnih ciljeva na teritoriji Rusije.

Više o tome pročitajte klikom OVDE.

Zelenski: Čekamo te F-16, kao što je mene majka posle škole

Predsednik Vladimir Zelenski izrazio je nadu da će borbeni avioni F-16 koje obećavaju međunarodni partneri stići u Ukrajinu već ovog leta, Kijevu je potrebno najmanje 128 takvih aviona.

- Znate, to je kao da kažete da postoji snažna odluka da se Ukrajincima daju F-16... ali koliko? Znate, uvek čekamo. Kao što me je majka čekala posle škole, a ja uvek našao razlog da dođem kasno. To je isto, ali mnogo ozbiljnije - istakao je Zelenski.

Izrazio je nadu da će F-16 stići ovog leta. Naglasio je da Rusija svakodnevno koristi 300 letelica u ratu protiv Ukrajine, dok su se partneri opredelili za 10, 20 aviona.

- I da ih ima 50 – nije ništa. Njih imaju tri stotine. Mi se branimo, treba nam 128 aviona. Dok ne budemo imali 128 aviona, nećemo moći da im pariramo u nebo, biće teško - dodao je šef države.

(Ukrajinska pravda)

Bela kuća najavila sastanak Zelenskog i Bajdena

Predsednici Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država  sastaće se sutra, najavila je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Prema njenim rečima, Džozef Bajden namerava da demonstrira Vladimiru Zelenskom "nepokolebljivu podršku" Ukrajincima.

- Predsednik Bajden će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim u četvrtak popodne kako bi razgovarali o našoj nepokolebljivoj podršci Ukrajini dok ona nastavlja da se brani od ruske agresije - rekla je ona.

(Unijan)

Ruski napad dronovima na Rovno, ugrožen energetski sistem

 

Ruska vojska je tokom noći izvela napad dronovima na energetski objekat u oblasti ukrajinskog grada Rovno, saopštio je ukrajinski distributer električne energije "Ukrenergo".

Više o tome pročitajte klikom OVDE

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije/Printscreen

 


Stoltenberg pozvao članice NATO-a da nastave da podržavaju Ukrajinu


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u Vašingtonu zemlje članice Alijanse da nastave da podržavaju Ukrajini u ratu protiv Rusije, ističući da će ishod tog sukoba oblikovati globalnu bezbednost u narednim decenijama.

Stoltenberg je na svečanosti povodom obeležavanja 75. godišnjice NATO-a rekao da Alijansa mora da pokaže istu odlučnost koju je pokazao u drugim ključnim trenucima u istoriji.

- Nema sigurnih opcija sa agresivnom Rusijom kao susedom. U ratu nema opcija bez rizika. Najveći trošak i najveći rizik biće ako Rusija pobedi u Ukrajini - poručio je on i naglasio da se ne sme dozvoliti da se to dogodi.

Dodao je da ''drugi autoritarni režimi'', poput Irana, Severne Koreje i Kine, podržavaju Rusiju i naglasio da je Ukrajina "mesto gde se bori za slobodu i demokratiju''.

Stoltenberg je na početku samita podvukao da je NATO sa svojih 75 godina postojanja, ne samo najsnažniji i najuspešniji, već i najdugovečniji vojni savez u istoriji.
Podsetio je da su pre 75 godina dokument kojim je osnovan NATO sačinili ljudi koji su preživeli dva svetska rata.

- Oni su znali kakve su patnje i stradanja u ratu, i nisu želeli da se tako nešto ponovi. Zbog toga su osnovali NATO - rekao je Stoltenberg. 

Svečanosti prisustvuju lideri zemalja članica Alijanse, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena, kancelara Nemačke Olafa Šolca i premijerku Italije Đorđu Meloni.
Samit NATO-a povodom 75. godišnjice Alijanse trajaće do 11. jula.
 

 

Zelenski u Vašingtonu: Ne čekajte novembar, pomozite Ukrajini sada

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je u Vašingtonu političke lidere u SAD da ne čekaju ishod predsedničkih izbora u novembru kako bi preduzeli odlučne mere da pomognu njegovoj zemlji u ratu protiv Rusije.

- Svi čekaju novembar. Amerikanci ga čekaju, kao i Evropa, Bliski istok, Pacifik, čitav svet, a iskreno govoreći, novembar čeka i ruski predsednik Vladimir Putin - kazao je Zelenski u govoru na Institutu Ronald Regan uoči samita NATO-a, preneo je Rojters.

On je dodao da je vreme da se izađe iz senke i da se donesu čvrste odluke, da se deluje a ne da se čeka novembar ili bilo koji drugi mesec.

Zelenski je takođe kazao da ne može da predvidi šta bi Donald Tramp uradio ako bi ponovo postao predsednik. On je dodao da se nada da Tramp neće napustiti NATO i da će Amerika nastaviti da podržava Ukrajinu.

(Rojters)

Foto: Profimedia

 

Bajden na samitu NATO-a: Rusija neće pobediti, Ukrajina će zaustaviti Putina

Američki predsednik Džozef Bajden otvorio je samit NATO-a u Vašingtonu poželevši dobrodošlicu državama članicama, a u svom govoru fokusirao se na podršku Ukrajini.

Bajden je, koristeći teleprompter, rekao svetskim liderima da je "NATO moćniji nego ikad" na svoju 75. godišnjicu, ističući širenje alijanse dok je on na funkciji.

- Zadovoljstvo je ugostiti vas u ovoj prelomnoj godini, s ponosom se osvrnuti na sve što smo postigli i gledati napred u našu zajedničku budućnost sa snagom i odlučnošću. Danas je NATO moćniji nego ikada - naveo je Bajden.

"Ovaj trenutak u istoriji zahteva našu zajedničku snagu“, rekao je on, naglašavajući rešenost NATO-a da pomogne Ukrajini da se odbrani "od ruske invazije".

Prema Bajdenovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin ne želi ništa manje od "potpunog potčinjavanja Ukrajine i da zbriše Ukrajinu sa mape.

- Ukrajina može i hoće da zaustavi Putina - dodao je on. Predsednik Amerike je dodao da Rusija neće pobediti, ali da Ukrajina hoće.

U svom govoru od 13 minuta, Bajden se nije osvrtao na domaću političku dramu oko njegove kampanje.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: MOSKVA DOČEKALA INDIJSKOG PREMIJERA -  Uz sve počasti! Vojni orkestar dočekao Modija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ČISTOG VAZDUHA ZA PLAVO NEBO: Put ka održivoj budućnosti kroz obnovljive izvore energije