KIJEVU NI F-16 NEĆE POMOĆI: Mediji uvereni u uzalunost isporuke američkih lovaca

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 07. 2024. u 20:44

RUSKI sistemi PVO predstavljaju najveću pretnju zapadnim lovcima F-16, tako da pojava ovih letelica u Oružanim snagama Ukrajine neće radikalno promeniti situaciju u zoni specijalne vojne operacije, piše Defence24.

КИЈЕВУ НИ Ф-16 НЕЋЕ ПОМОЋИ: Медији уверени у узалуност испоруке америчких ловаца

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Ruski sistemi kratkog i srednjeg dometa, uprkos toku sukoba, i dalje se smatraju efikasnim rešenjima. Barem kada je reč o otkrivanju i neutralisanju aviona četvrte generacije, navodi se u tekstu.

Pored toga, nivo obučenosti ruskih pilota je na znatno većem nivou od pilota Oružanih snaga Ukrajine. U tekstu se naglašava da će Ukrajincima koji budu koristili ove lovca „biti potrebna velika hrabrost“.

Bivša ministarka odbrane Holandije Kajsa Olongren objavila je 2. Jula da će država poslati 24 lovca F-16 Ukrajini. Ruski ambasador u Holandiji Vladimir Tarabrin je nazvao ovaj korak Amstardama – nepromišljenim.

Istovremeno, 24. aprila list Mond je, pozivajući se na izvor, ukazao da ukrajinski piloti neće moći da upravljaju zapadnim avionima najmanje do kraja 2024. godine. Osim toga, kako je 5. aprila primetio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, isporuke Ukrajini lovaca F-16 je važno, ali neće moći radikalno da promeni tok sukoba.

Ruski predsednik Vladimir Putin je još u martu rekao da isporuka aviona F-16 Ukrajini neće promeniti situaciju na bojnom polju. Ovi lovci će takođe biti legalna meta za Rusku Federaciju i ako budu leteli sa aerodroma trećih zemalja.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVE SCENE! Navijači Turske pravili haos posle ispadanja sa Eura: Brutalna tuča, policija zasuta vatrometom