AMERIKA TRENIRA NAPAD "SUDNJEG DANA": U zapadnoj Evropi počinju vojni manevri uz upotrebu 60 aviona koji mogu da upotrebe atomsko oružje

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

17. 10. 2022. u 08:00

AMERIKANCI i njihovi saveznici danas startuju sa vojnim vežbama uz upotrebu 60 aviona koji mogu da nose i koriste atomsko oružje.

АМЕРИКА ТРЕНИРА НАПАД СУДЊЕГ ДАНА: У западној Европи почињу војни маневри уз употребу 60 авиона који могу да употребе атомско оружје

Foto: Profimedia

Kako je već saopštio ministar odbrane SAD Lojd Ostin manevri će trajati do 30. oktobra i biće bezmalo hiljadu kilometara udaljeni od ruskih granica, da bi se izbegao svaki mogući incident. Američki avioni će leteti iznad Belgije, Severnog mora i Velike Britanije. U vežbama će učestvovati 14 zemalja. Od članica NATO, atomsko oružje pored SAD, imaju Francuska i Velika Britanija.

Učestvovaće američki strateški bombarderi B-52 i lovci pete generacije F-35, a rakete koje će oni nositi neće imati atomske bojeve glave. Američke atomske avionske bombe B-61 raznih modifikacija čuvaju se u dve baze u Italiji i u još nekoliko evropskih zemalja. Svojevremeno je bilo reči da Amerikanci prenesu na druga mesta atomske avionske bombe iz Evrope, ali sada to više niko ne sme ni da pomene Vašingtonu.

Ovi manevri za Ruse nisu neočekivani, jer se održavaju svake jeseni. Mada NATO tvrdi da vežbe nisu vezane za situaciju u svetu zbog rata u Ukrajini, "atomski manevri" su izazvali veliku pažnju, pogotovo u Evropi. Naravno da će Rusi pažljivo pratiti atomske vežbe Amerikanaca i saveznika i uporediti u čemu se one razlikuju od prethodnih. Posebno će se analizirati uloga novih članica NATO.

Nervozu u svetu, povećali su američki i zapadnoevropski mediji koji su ovih dana objavili informacije o planovima iz kojih se vidi šta bi Amerikanci gađali u eventualnom atomskom ratu. U planu NATO za napad na Rusiju napisano je da bi u prvih 88 sati gađali centre veze, zatim podmorničke baze, pa mesta u kojima se čuvaju bojeve glave i atomska skloništa.

Poslednji izveštaj američkog ministarstva odbrane o primeni atomskog oružja koji je bio pripremljen za Kongres SAD, objavljen je 2018 godine. Takvi izveštaji prave se jednom u osam godina.Prema najnovijim američkim planovima u eventualnom ratu oni bi gađali ciljeve u Rusiji sa 571 atomskom bojevom glavom, a u Kini sa 254 dok bi, prema Severnoj Koreji, Iranu i Siriji, poletele rakete sa 75 atomskih bojevih glava.

Od 571 atomske glave sa 325 bi se gađali ruski atomski bunari u kojima se nalaze interkontinentalne rakete, a sa 136, centri u kojima se donose odluke, kao i vojnoindustrijski kompleks. Amerikanci, recimo, misle da bi za uništenje svakog bunara u kome je interkontinentala ruska raketa bile dovoljne dve atomske glave. A 80 od 136 atomskih bojevih glava namenjenih za uništenje centara u kojima se donose odluke, treba da odleti ka Moskvi. Uglavnom bi Amerikanci, sa svojih podmornica, kao i "tomahavkama" sa brodova i krilatim raketama sa strateških bombardera, gađali "Trajdent".

Iako Amerikanci o tome ne pišu, Rusi imaju čime da odgovore.Čak i kad bi u Moskvi "prespavali" američki atomski udar, usledio bi automatski odgovor, jer postoji sistem pod nazivom "mrtva ruka".

Sporazum o nuklearnom naoružanju

- UČEŠĆE zemalja koje nemaju atomsko oružje u ovim manevrima je kršenje dogovora o neširenju nuklearnog oružja. To što Poljska izražava spremnost da "ugosti" američke atomske arsenale sigurno ne doprinosi normalizaciji situacije - kaže Aleksej Podberjoskin, direktor Centra vojnopolitičkih istraživanja i profesor Moskovskog instituta međunarodnih odnosa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UHAPŠENA ĆERKA KLINTA ISTVUDA: Optužena za teško porodično nasilje