KARERAS PUBLIKU OSTAVIO BEZ DAHA: Najveći tenor današnjice, 16 godina nakog poslednjeg nastupa u beogradu, sinoć u Sava Centru

Marina Mirković

17. 09. 2024. u 17:27

ŠESNAEST godina nakon što je ostavio beogradsku publiku bez daha, vratio se sinoć pred nas, glavom i bradom, stasom i nezaboravnim glasom, Hose Kareras, jedan od najvećih svih vremena, a po mnogima najveći tenor današnjice. Kako su njegovi nastupi sve ređi, tim je koncert Karerasa u netom obnovljenoj dvorani Sava centra veći i značajniji, odista dragocen dar vernim slušaocima u srpskoj prestonici.

КАРЕРАС ПУБЛИКУ ОСТАВИО БЕЗ ДАХА: Највећи тенор данашњице, 16 година наког последњег наступа у београду, синоћ у Сава Центру

Novosti/ I. Marinković

A umeli su, ti slušaoci, to da osete, cene i nagrade. Čim je, nakon uvodnih nota u izvođenju orkestra Opere novosadskog Srpskog narodnog pozorišta, a pod dirigentskim vođstvom maestra Davida Gimeneza, osedela zvezda stupila na scenu, dočekao ga je aplauz prepoznavanja, ljubavi i podrške, onaj čija toplina greje srca i daje vetar u leđa.

Red popularnih numera, red operskih arija nizali su se biseri u maestralnom izvođenju majstora, preostalog iz trojke najvećih - koji tokom decenija blistave karijere nastavlja misiju Tri tenora, dajući doprinos popularizaciji klasične muzike i demokratizaciji takozvane visoke, elitne umetnosti.

Posebno je toplim aplauzima nagrađen svaki od, neočekivano brojnih, izlazaka na scenu našeg soprana Dušice Bijelić koja je svetske scene osvojila odavno, a u svoju se zemlju, pred svoju publiku, ovog puta vratila kao specijalna gošća najvećeg. Dušica je dala izuzetan doprinos ovom koncertu, a blistavi njen glas, jedva sputavan glumački dar i snažna harizma, kojima očarava svet, najzad su ponovo blesnuli i pred našom, njenom, ovdašnjom publikom - koja će moći da je vidi i čuje ponovo već u četvrtak u Kolarčevoj zadužbini. Njeni su dueti sa Karerasom nagrađeni frenetičnim aplauzima, svakako ostavili poseban pečat u srcima onih koji su juče bezmalo napunili Veliku dvoranu Sava centra.

Royal Philharmonic 12. oktobra

ZA ovaj po svemu spektakularan događaj, kakav je nastup velikog Karerasa, zaslužna je kuća SkyMusic, koja je koncert organizovala u sklopu festivala Classico. U okviru iste manifestacije, koja približava klasiku široj publici - dovođenjem zvezda koje izvode najuzbudljiviji repertoar, slušaćemo 12. oktobra u istoj dvorani nastup Royal Philharmonic Orchestra, čuvenog londonskog ansambla koji sa vrhunskim umećem izvodi najširi spektar stilova i žanrova.

Baš kao i legendarni umetnik koji nas je pohodio sinoć, a čiji jedinstveni glas nastavlja da greje duše svih koji su imali privilegiju da ga slušaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S