KO JE BIO ZODIJAK, A KO ELIZABET FRIDMAN: Dokumentarni serijal "Razotkrivanje šifara" na kanalu Vijasat eksplor

N. D.

27. 06. 2024. u 10:08

ZA ljubitelje misterija i enigmi, kanal Vijasat eksplor pripremio je pravu poslasticu. Od 27. juna, četvrtkom u 22.00 počinje emitovanje petodelnog dokumentarnog serijala "Razotkrivanje šifara", koji nas kroz istoriju čovečanstva vodi u misiju rešavanja najvećih zagonetki koje su promenile ljudsku budućnost.

КО ЈЕ БИО ЗОДИЈАК, А КО ЕЛИЗАБЕТ ФРИДМАН: Документарни серијал Разоткривање шифара на каналу Вијасат експлор

Foto Vijasat

Univerzum je pun šifrovanih tajni, koje možemo sresti na svakom koraku - biljnom i životinjskom svetu, kosmosu, medicini, matematici, ponašanju kriminalaca, industriji i politici. Iako zagonetke prirode važe za naizgled večne, one koje je tokom svog postojanja stvorio čovek, kako nam otkriva ovaj serijal - najkompleksnije su. One su obeležene sa oznakom "strogo poverljivo", a u emisiji "Razotkrivanje šifara" iz epizode u epizodu otkrivamo razbijanje kodova je u poslednjem trenutku spasena sudbina sveta.

Na početku serijala upoznajemo Elizabet Fridman, ženu koja je početkom 21. veka, 30 godina nakon njene smrti, proglašena za prvu američku kriptoanalitičarku. Rođena 1892. godine, Elizabet je dešifrovanjem pisma krijumčara tokom prohibicije, uništila crno tržište alkohola u Americi, a samo deceniju kasnije, razbila je i krug nacističkih špijuna u Južnoj Americi i time sprečila invaziju Rajha na SAD, čime je promenila tok Drugog svetskog rata. Ipak, sve do 2008. godine, na dokumentima o Elizabet Fridman stajala je oznaka "strogo poverljivo", a sve zasluge za Elizabetine podvige prigrabio je Džej Edgar Huver, dugogodišnji direktor Ef-Bi-Aja.

Foto Vijasat

Elizabet Fridman

Još jedna velika misterija kojom se bavi serijal jeste i dešifrovanje sistema zagonetnih pisama verovatno najpoznatijeg serijskog ubice u istoriji čovečanstva - zastrašujućeg Zodijaka. Ko je bio ovaj monstruozni zločinac koji je prema svojim navodima tokom 1960-ih u SAD ubio 37 ljudi, još se ne zna. Međutim, u serijalu "Razotkrivanje šifara" videćemo ekskluzivna svedočenja troje ljudi koji su posle godina rada na dešifrovanju Zodijakovih zagonetki konačno uspeli da odgonetnu njegov tajni jezik i pomognu u otkrivanju do tada nepoznatih detalja o mreži zločina koju je ovaj hladnokrvni ubica pleo pred očima nemoćne javnosti i policije. Između ostalog, zahvaljujući njima, otkriven je i spisak potencijalnih Zodijakovih žrtava, iako je do danas sa liste od 37 slučajeva zatvoreno svega pet. Identitet Zodijaka i dalje je misterija.

U emisiji ćemo otkriti i koje su to tajne antičke Grčke skrivene u delima klasične književnosti, zašto je Ajnštajn svoja otkrića beležio u šiframa i kako je američki oficir, zaljubljenik u ukrštene reči, uspeo da dešifruje komplikovan japanski sistem kodova u kojima se krila informacija o napadu na Perl Harbor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZGAZIO GA JE! Šešelj najavio veliku političku promenu