NI TRAGA, NI GLASA O JOŠ 490 SRBA: U mrtvačnici u Prištini još 300 neidentifikovanih, od čega 90 srpske nacionalnosti

V.C.S.

18. 06. 2024. u 17:30

U mrtvačnici u Prištini, kako je za "Novosti" potvrdila Ljiljana Krstić iz Komisije za nestala lica Vlade Srbije, posle identifikacije i predaje poslednja tri tela, nalazi se još oko 300 neidentifikovanih, od čega oko 90 srpske i nealbanske nacionalnosti.

НИ ТРАГА, НИ ГЛАСА О ЈОШ 490 СРБА: У мртвачници у Приштини још 300 неидентификованих, од чега 90 српске националности

Foto J. Ćosin

Od oko 570 nealbanaca čija je sudbina na Kosovu i Metohiji nepoznata, srpska Komisija i posle četvrt veka potražuje još 490 onih za koje se ne zna gde su. Masovne grobnice u kojima bi mogli da budu još nisu ekshumirane, niti su tela identifikovana.

Najveći broj nealbanskih civila nestao je posle 10. juna 1999. godine, u prisustvu međunarodnih snaga, kada su se povukli srpski bezbednjaci. Od tada se trag izgubio za 565 ljudi, među kojima je veliki broj bio u trećem dobu, stariji od 65, 70, pa i 80 godina.

FOTO: Pres centar UNS

Ljiljana Krstić

- Na poslednjem radnom sastanku Radne grupe za nestala lica (Beograda i Prištine), u Ženevi, 31. januara ove godine, predali smo prištinskoj strani zahteve za pretragu terena na osam lokacija i oni nama sličan broj - kaže Ljiljana Krstić. - Između ostalog, u pitanju su lokacije oko Košara, Livačko jezero, Lugovo, Đakovica... Naši zahtevi imali su skice, koordinate, tačna mesta lokacija koja bi trebalo pretražiti jer sumnjamo da bi se na njima mogli nalaziti posmrtni ostaci. Očekujemo u skorašnje vreme sednicu Radne grupe za nestala lica, koja bi verifikovala te zahteve podnete u Ženevi.

Kada ih verifikuju, obe strane imaće osnova da počnu rad na terenu, a u akciju će se uključiti i Tužilaštvo za ratne zločine i Služba za otkrivanje ratnih zločina.

Porodice nestalih nezadovoljne su jer je ceo proces pretvoren u političko pitanje, a zbog blokade prištinske strane rada na novim slučajevima nema već tri godine. Porodice, takođe, s nestrpljenjem čekaju najavljen Zakon o nesatlima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RONALDOVA ŽENA NIKAD IZAZOVNIJA: Lepa Georgina mamila uzdahe na Evropskom prvenstvu (FOTO)