DIJETA - POMORANDŽE I BADEMI ZA BLISTAV TEN: Jelovnik bogat citrusima i orašastim plodovima pomaže da koža bude zdrava
UČESTALA pojava bubuljica i podočnjaka, ali i koža koja uvek lako izgori na suncu, ukazuju da je vreme da im se ishranom omogući dobra nega, a rezultat će da budu čist, blistav i što je najvažnije zdrav ten.
Iz jelovnika, najpre, isključite sve mesne prerađevine, industrijsku hranu prepunu aditiva, punomasne mlečne kao i proizvode od belog brašna. Ishranu obogatite vitaminima, antioksidansima i proteinima, jer se tako usporava degeneracija i starenje ćelija kože.
Za lepši i blistaviji ten jedite citruse, bademe, orahe, borovnice, spanać i drugi zeleniš. Dozvoljene su i sve vrste mesa i ribe, integralni pirinač, ječam, kinoa, pasulj, lan. Umesto kafe popijte šolju zelenog čaja.
Antioksidativna moć vitamina C, kojim obiluje citrusno voće ogleda se u suprotstavljanju štetnim uticajima sunčevih zraka na kožu. Stimulišući proizvodnju kolagena, koji dubinski podmlađuje kožu, umanjuje pojavu bora i sprečava starenje kože, vitamin C, takođe, poboljšava tonus i čvrstinu kože. Zbog visokog sadržaja vitamina E, bademi i orasi pomažu da koža bude čista i sjajna. Borovnice su bogate antioksidansima, koji se bore protiv slobodnih radikala, nastalih kao posledica zagađenja vazduha i štetnog UV zračenja. Meso, a pre svega riba bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u očuvanju ćelijskih membrana i obezbeđuju vlažnost kože. Integralne žitarice bogate su vitaminima B grupe, koji su, takođe, važna podršak za zdravu kožu.
PONEDELjAK
Doručak: limunada i ječmene pahuljice sa sitno iseckanim bademima, jogurtom i medom
Ručak: riba na žaru i salata od svežeg spanaća pomešana sa sveže izrendanim kupusom
Večera: testenina sa povrćem i tunjevinom
UTORAK
Ručak: svinjske šnicle i zelena salata
Večera: integralni pirinač sa povrćem
SREDA
Doručak: sveže ceđeni sok od pomorandže i projara sa nemasnim sirom
Ručak: riba na žaru sa mladim lukom i rotkvicama
Večera: krompir uvaljan u kukuruzno brašno zapečen u rerni i začinjen belim lukom, i zelena salata
ČETVRTAK
Doručak: sok od sveže ceđenog grejpa, dva barena jaja i parče integralnog hleba
Ručak: pasulj i kupus salata sa mladim lukom
Večera: mleveno laneno seme sa jogurtom
PETAK
Doručak: sardina sa crnim lukom i integralni hleb
Ručak: piletina na žaru i salata od spanaća
Večera: šejk od jogurta i borovnica zaslađen medom
MASK ŠOKIRAO O ZELENSKOM: On je šampion svih vremena, izveo jednu od najvećih pljački SAD-a
ILON Mask, američki milijarder i budući šef komisije za smanjenje savezne vlade u administraciji novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, nazvao je Vladimira Zelenskog šampionom svih vremena za „jednu od najvećih pljački“ Sjedinjenih Američkih Država.
30. 12. 2024. u 15:29
DRAMA U KOMŠILUKU: Otkrivena nepoznata letelica, stanovnici upozoreni da potraže skloništa
RUMUNSKI radarski sistemi otkrili su sinoć mali leteći objekat, za koji se sumnja da je dron, koji je ušao u nacionalni vazdušni prostor do šest kilometara u jugoistočnom okrugu Tulčea, saopštilo je ministarstvo odbrane Rumunije.
27. 12. 2024. u 09:23
ISTINA O SLANINI I SVINjSKOJ MASTI: Stručnjaci otkrivaju - šta zaista jedemo
TRADICIONALNE namirnice poput svinjske masti, slanine i luka zauzimaju posebno mesto u kulinarskoj tradiciji mnogih regija, posebno na ovim prostorima.
31. 12. 2024. u 15:10
Komentari (0)