FOTELJE PODELILE VEĆINU: Ne nazire se kraj krize lokalne vlasti u glavnom gradu Crne Gore, svi hoće deo "kolača"

V.K.

27. 06. 2024. u 06:15

MOŽE li se prevazići novonastala kriza vlasti u glavnom gradu i kolike su šanse da većina koja je u političku prošlost poslala DPS sačuva pozicije i izdrži ceo mandat? Kako sada stvari stoje, teško da neko ima odgovor na ovo pitanje.

ФОТЕЉЕ ПОДЕЛИЛЕ ВЕЋИНУ:  Не назире се крај кризе локалне власти у главном граду  Црне Горе, сви хоће део колача

Privatna arhiva

Na izborima prošle godine Pokret "Evropa sad" osvojio je 13 mandata, koalicija "Za budućnost Podgorice" 11, Demokratska Crna Gora šest i Građanski pokret URA četiri. Demokratska partija socijalista koja je predvodila listu "Svi za naš grad" osvojila je 24 odbornička mesta.

Nakon martovskog raskola na lokalnom nivou u Podgorici usledili su potresi kada je Pokret "Evropa sad" napustilo pet odbornika koji su formirali Pokret za Podgoricu, i sa GP URA i Pokretom za promjene dogovorili zajedničko delovanje. Zajedno imaju 11 odbornika i najbrojniji su u lokalnom parlamentu.

Spor je nastao oko raspodele funkcija u 48 gradskih institucija, pa Pokret za Podgoricu zahteva bar dva ili tri direktorska mesta, kao i zamenika gradonačelnika, kao i deo novca koji pripada PES iz budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada partija u Skupštini glavnog grada.

U međuvremenu opozicija koju predvodi DPS (Socijaldemokrate, SDP i Liberalna partija) nije mirovala već je najavila pokretanje inicijative za razrešenje gradonačelnice Olivere Injac i skraćenje mandata parlametnu.

Dajković: Niko neće sa DPS

DPS nije uspeo da obezbedi sve potpise sopstvenih odbornika, a kamoli bilo koga iz vladajuće većine. Na kraju dana, kakvi god odnosi bili između konstituenata vlasti, jedno je sigurno - sa DPS i Milom Đukanovićevem niko ne želi da sarađuje.

Da bi se obe inicijative opozicije našle na dnevnom redu potrebno je da ih potpiše 20 odbornika, odnosno 30, što znači da to mora da podrži i neko od odbornika koji sada formalno čine vlast. Podgorička opozicija ima 24 od 58 odbornika, što znači da im za izglasavanje inicijativa nedostaje šest glasova.

- Izbori nisu dobro rešenje, ponajviše jer su građani glasali za pad DPS nakon punih trideset godina u glavnom gradu. S druge strane, ulaženje u izbornu avanturu nakon svega godinu dana mandata smatram bespotrebnim hirom bivših drugova iz PES koji su se posvađali oko funkcija. Mi iz srpske koalicije "Za budućnost Podgorice" se nikada nismo plašili izbora, a pogotovo ne sada jer svoj posao - od prvog do poslednjeg gradskog funkcionera radimo časno, pošteno i profesionalno. S tim u vezi verujemo da će sud naroda to znati da ceni kad god se ti izbori desili - na jesen ili na kraju mandata, kaže za "Novosti" lider Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković, dodajući da očekuje da će se bivši drugoviiz PES i "Pokreta za Podgoricu" na kraju, ipak, dogovoriti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZGAZIO GA JE! Šešelj najavio veliku političku promenu