НАШ КАЧКАВАЉ У ЕЛИТИ ПРЕ НЕГО ПОЛА ЕВРОПЕ: Пиротска млекарска школа "Др Обрен Пејић" излази и на међународну сцену
МЛЕКАРСКА школа са Домом ученика "Др Обрен Пејић" се полако, али сигурно пробија и на међународну сцену, па је ова установа у којој се дуално образовање одомаћило још пре више деценија сада постала део европског пројекта у којем учествују Данска, Холандија, Ирска, Турска, Француска, Немачка и Румунија.

Фото В. Ћирић
Пироћанци су се, тако, уз неколико фирми и институција из наше земље - међу којима су млекара "Милкхаус", Привредна комора Србије и Пољопривредни факултет Универзитета у Београду - нашли у пројекту "Изврсност у мелкарству" чија је вредност око четири милиона евра, колико је опредељено за повезивање свих субјеката из ланца прераде млека у једну целину, како би се у перспективи формирали Центри изврсности.
С обзиром на то да у пиротској школи стасавају првокласни мајстори за качкаваљ, напитке од млека и разне врсте сирева, ово омогућава још квалитетније повезивање средњошколаца, наставника, студената и капацитета за прераду млека - све уз предавања о упошљености капацитета и најновијим технологијама. Пројекат подразуемева и међусобне посете производним погонима, те присуствовање предавањима и уско специјализованим курсевима, а најављен је и такозвани трансфер знања и достигнућа у млекарству.

Фото В. Ћирић
Овакав вид едукације се у Србији реализује по први пут и трајаће четири године, колико и школовање једне генерације мајстора за прераду млека. После тог периода, пројекат ће се проширити и на остале земље чланице ЕУ.
Подсетимо, пиротска Млекарске школа је формирана половином прошлог века, а овде су се - уз практичну наставу - образовали кадрови из млекара широм тадашње СФРЈ, који су практично из школских клупа одлазили у производне погоне, без и једног дана чекања на бироима за запошљавање. Последњих година, овде уче и пекари, и месари, али је прерада млека и даље основно опредељење, по којем је ова образовна установа препознатљива у овом делу Балкана. Јер, овде се - у радионици за практичну наставу - свакодневно преради више од пет тона сировог млека.
Препоручујемо

ДО КРАЈА ГОДИНЕ И АСФАЛТ: Реконструкција пута до пиротског села Добри До
03. 05. 2022. у 12:57

СРЕЂУЈУ ВИДИКОВЦЕ: Пироћанци се спремају за предстојећу тиристичку сезону
29. 04. 2022. у 12:06

ОГЛАСИО СЕ МЕДВЕДЕВ: Макрон ће заувек нестати овог датума
ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон не представља претњу и никоме неће недостајати након што му се заврши мандат, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
06. 03. 2025. у 07:47

"БИЋЕТЕ УХАПШЕНИ ИЛИ ПРОТЕРАНИ" Трамп запретио студентима ако започну незаконите протесте
АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп запретио је да ће укинути савезно финансирање факултетима, школама и универзитетима који омогућавају „незаконите протесте“.
04. 03. 2025. у 15:24

"ТРЕБАЛО ЈЕ ЈА ДА ОДЕМ ПРЕ ЊЕГА": Ко је рођена сестра Саше Поповића? (ФОТО)
САША Поповић, идејни творац и креативни директор Гранд продукције испраћен је данас на вечни починак. Рођена сестра Саше Поповића, иако у годинама и слабог здравља, дошла је на последњи испраћај брату, а на комеморацији је седела поред Сузане и њене деце.
06. 03. 2025. у 16:45
Коментари (0)