ОД ЈЕДНОСТАВНОГ ЈЕЛА НАПРАВИТЕ - СПЕЦИЈАЛИТЕТ: Румунска запечена палента са сиром, јајима и сланином

Татјана Марковић

16. 10. 2024. у 07:00

Запечена палента са сиром, јајима и сланином се традиционално спрема у Румунији и одличан је начин да од једноставног јела направите специјалитет.

ОД ЈЕДНОСТАВНОГ ЈЕЛА НАПРАВИТЕ - СПЕЦИЈАЛИТЕТ: Румунска запечена палента са сиром, јајима и сланином

Фото: Shutterstock

Састојци:

700 г куване паленте

3 јајета
500 г свежег сира
200 г сланине
прстохват морске соли
прстохват бибера
1 кисела павлака
уље
веза влашца или младог лука

Рецепт за запечену паленту са сиром, јајима и сланином:

Како бисте направили паленту на румунски начин загрејте рерну на 210 степени Ц. Паленту коју сте скували оставите да се прохлади, па је уситните виљушком. Већи део распоредите у подмазану ватросталну посуду.

У тигању пропржите сецкану сланину, а затим додајте умућена и зачињена јаја и пржите и њих. Одмах потом умешајте сир и све то распоредите преко паленте у ватросталној посуди. Преосталу уситњену паленту поспите преко тога, па на паленту поспите још свежег сира и прелијте умућеном киселом павлаком.

Запеците у загрејаној рерни 20 минута, извадите и поспите сецканим влашцем или младим луком.

(ствар укуса)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ

ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ

О НЕКАДАШЊЕМ загребачком надбискупу Алојзију Степинцу (Брезарић, 1898 - Крашић, 1960) и његовој улози у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата, објављен је у Републици Хрватској огроман број историографских и хагиографских књига, зборника радова, фељтона, чланака, али не и његов дневник у пет књига, који је водио од 30. маја 1934. до 13. фебруара 1945. године.

15. 12. 2024. у 13:55

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије немогућа мисија у квалификацијама за Светско првенство?

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?

Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.

14. 12. 2024. у 13:16

Коментари (0)

СИНИША МИХАЈЛОВИЋ ПИТАО МАЈКУ ДА ЛИ ЈЕ ХРВАТ ИЛИ СРБИН: Само једном ме је било срамота