ПОСНА ГРЧКА ПИТА СА МАСЛИНАМА: Нема сочније и укусније, а прави се веома једноставно
Рецепт за елиопиту, необично грчко предјело које се прави веома једноставно, а укус и изглед обарају с ногу.
Састојци:
- 500 г готових кора
- маслиново уље за премазивање кора
За надев:
- 500 г црних маслина, добро опраних да не буду слане, очишћених од коштица и крупно исецканих
- 4 мање главице црног лука, ситно исецканог
- 2 чена ситно сецканог белог лука
- 1/2 везе ситно исецканог першуна
- 50 мл маслиновог уља
Припрема:
Претходно загрејати рерну на 170 степени. У шерпу додати 2 кашике маслиновог уља на средње јакој ватри. Динстати лук док се не карамелизује. Додати бели лук и динстати још 2 минута. Кад се охлади додати сецкане маслине и свеж першун. Промешати и оставити на страну. Поставити једну кору на радну површину, уздужно и премазати маслиновим уљем. Ухватити два доња угла и преклопити кору напола. Лагано премазати уљем. Ухватити два угла са десне стране, пребацити их на леву и поново преклопити на пола. Лагано премазати уљем, преокренути и лагано науљити и другу страну. Прстима згужвати кору техником штипања почевши одоздо па нагоре, отприлике 6 пута. Ставити препуну кашичицу надева са маслинама на једну страну коре. Затворити горњи и доњи део, а затим увити у ролну. Поставити питу на велики плех, обложен папиром за печење са преклопом надоле, остављајући размак између сваке од њих. Пећи око 30 минута док не постану хрскаве и златне боје.
(still)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ПОСНА ПИТА СА ПЕЧУРКАМА: Брзо се припрема и гарантује савршен укус
18. 12. 2024. у 07:00
ПИТА СА СИРОМ И КРОМПИРОМ: Спремите је на овај начин и уживаћете у укусу
07. 12. 2024. у 07:00
МАНАСТИРСКА, ПОСНА ПИТА НА ВОДИ: Сочна и сласна, за све прилике
03. 12. 2024. у 12:59
"СРАМ ТЕ БИЛО, ОАФЕ ШИЦЕ" Маск жестоко одговорио Шолцу због онога што је рекао у Давосу
АМЕРИЧКИ милијардер Илон Маск поручио је немачком канцелару Олафу Шолцу да треба да га буде срамота назвавши га "Оафом Шицом".
22. 01. 2025. у 08:22
"НЕМА ВИШЕ МИРА" Немачки генерал дао алармантну изјаву о рату са Русијом
ВИШЕ нема мира између Русије и Немачке, рекао је генерал Бундесвера Андре Бодеман у интервјуу за БР24, преноси РИА Новости.
20. 01. 2025. у 12:50
ЕНДИЈУ МАРИЈУ ЛИЦЕ У МОДРИЦАМА, ОГЛАСИО СЕ: "Мука ми је од свега, ја сам људско биће! Молим вас - оставите ме на миру" (ВИДЕО)
"ЈА САМ људско биће! У реду? Престаните да ме јурите! Мука ми је шта сваког дана морам да носим на раменима. Молим вас, оставите ме на миру."
22. 01. 2025. у 14:15
Коментари (0)