БОЖИЋНА ЧЕСНИЦА: Ево како да је умесите и украсите по старим обичајима за које се верује да доноси новац у кућу

Novosti online

06. 01. 2024. у 12:27

ШТА год да правили за Божић, божићна чесница је та која мора да се спреми на овај велики празник.

БОЖИЋНА ЧЕСНИЦА: Ево како да је умесите и украсите по старим обичајима за које се верује да доноси новац у кућу

Фото Shutterstock

Божићна чесница је главна звезда божићне трпезе. Домаћица на божићно јутро меси округли хлеб, у који се традиционално ставља новчић за привлачење богатства, парченце свињског меса, откинуто од печенице, парченце бадњака за благостање и мир у дому и разни ситни предмети.

Верује се да ће особа која пронађе новчић у божићној погачи бити посебно срећна у наредној години, а новчић се чува следећих 12 месеци.

У неким крајевима, за мешење теста за чесницу користи се вода уместо млека, а доноси се на божићно јутро са извора или из бунара, у које се баца прегршт жита. Такође, негде се верује и да брашно треба узимати само из пуне вреће, али у данашње време се такав обичај скоро потпуно изгубио.

У источној и јужној Србији, домаћини рукама улепљеним од теста хватају воћке, кошнице и стоку, како би били што плоднији током целе године.

Највећи број људи ће неизоставно у хлеб ставиља новчић, јер се верује да доноси новац и срећу, као и парче бадњака, који ономе ко одломи парче са њим доноси плодност и добро здравље, а из истог разлога ставља се и дрен.

У неким крајевима, у чесницу се ставља кукуруз (због свиња), пасуљ (због оваца) и овас (због коња). Они који држе кокошке и другу живину, у своју чесницу стављају зрна пшенице.

Божићна чесница се меси на Бадње вече или на Божићно јутро, а једе се уз доручак на Божић, када се сви укућани окупе око свечане трпезе.

Прво га укућани окрећу међу собом три пута, а затим се чесница ломи и једе пре остале хране.

Ко пронађе новчић и бадњак, треба да га чува на посебном месту, док се пшеница, овас, пасуљ и кукуруз дају животињама због којих су и стављени у божићни хлеб. У неким крајевима верује се да ако се приликом печења чеснице тесто подигне изнад, на пример, кукуруза, те године ће он одлично родити.

 Рецепт за традиционалну чесницу: 

Потребно:

* 2 јаја,
* коцкица квасца,
* 500 мл млека,
* 1 кг брашна,
* мало соли и предмети које ћете ставити унутра

Фото Jutjub/Printskrin

Припрема:

У мало млаког млека растопити квасац. Додати једно умућено јаје. Посолити и мешати уз постепено додавање брашна и доливање преосталог млаког млека да би се добило глатко тесто.

Након што се тесто добро измеси, покријте га чистом крпом и оставите да нарасте. Кад почне да нараста, изручите га на даску за мешење и благо премесите. Тесто за чесницу не треба да нарасте потпуно. Обликујте је као погачу и убаците новчић.

Пеците чесницу у подмазаном плеху. Постоје различити обичаји кад је реч о украшавању - можете је ишарати убодима мале гранчице или само премазати размућеним јајетом пре печења. Ако сте љубитељ традиције, вашу чесницу украсите симболима попут христограма, звезде, кругова или отиска кључева и чешља.

(Stil)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
УКРАЈИНА ДОБИЈА ЗАБРАНУ 20 ГОДИНА! Трампов предлог: Ако им се не свиђа, имамо и другу варијанту

УКРАЈИНА ДОБИЈА ЗАБРАНУ 20 ГОДИНА! Трампов предлог: "Ако им се не свиђа, имамо и другу варијанту"

ИАКО ће у Овални кабинет Беле куће ући тек за два и по месеца, већ су почеле анализе може ли Доналд Трамп испунити предизборна обећања и донети мир Украјини и Блиском истоку. Према писању "Вол стрит џорнала", који се позива на изворе блиске Трампу, саветници новоизабраног председника нуде замрзавање рата дуж прве линије, консолидацију окупираних територија за Русију, демилитаризовану зону и заустављање интеграције Кијева у НАТО на 20 година.

08. 11. 2024. у 09:02

УДАРИО НА ПОЛИЦИЈУ: Како је умро Ромео Савић, Кнелетов друг - у ноћи кад је Александар убијен сумња се да му је оставио поруку у хотелу

УДАРИО НА ПОЛИЦИЈУ: Како је умро Ромео Савић, Кнелетов друг - у ноћи кад је Александар убијен сумња се да му је оставио поруку у хотелу

"ОТИМАО сам 'робу' и аутомобиле поквареним полицајцима. Волео сам да то радим инспекторима који су и сами криминалци, а нису имали смелости да стану наспрам мене. Можда сам и претеривао, али се кунем да нико поштен од мене није страдао. Увек сам узимао од цинкароша, пијанаца и 'индијанаца', понижавао их и малтретирао! Често сам то чинио због других. После ме је то много коштало."

08. 11. 2024. у 19:44

Коментари (0)

ТАЈНА КВАЛИТЕТА КАФЕ: Бенефити од зрна до шољице