Квалитет као основ пословног успеха
„Купац може само једном да се превари. Због тога је императив нашег пословања доследност у квалитету производа. Можда је тај пут тежи али је за нас једини могућ“, каже за Вечерње новости Мина Ракићевић, директорка породичне радионице најфинијих сухомеснатих деликатеса Деликос, чији бренд Космајска већ скоро 11 година доминира на тржишту.
Како је све почело?
„Прича о бренду Космајска почиње тиме што сам Деликос наследила након изненадне очеве смрти 2013. године, са којим сам заједно конципирала кључне вредности наше пословне филозофије. Деликос је основан још 2005, а производња је почела тек 2010. Током тих пет година мој отац Миломир Рајшић, машински инжењер, пројектовао је и градио погон из сопствених средстава које је зарађивао на другим пословима, пре свега као власник компаније Терм инжењеринг, која се бавила пројектовањем и изградњом расхладних система за велике фирме. Срце фабрике Деликос - коморе за димљење и зрење - управо су спој његовог знања и искуства. За локацију је изабран Космај због своје благодарне природе и чистог ваздуха који се обилато троши у производњи сухомеснатих производа, али и због близине Београда и добре повезаности са свим важним саобраћајницама у Србији. Већ након прве године рада наши производи су се нашли у понуди свих већих трговинских ланаца у Србији. Фирма се развијала у складу са потражњом, али само онолико колико нам је омогућавало да останемо доследни врхунском квалитету наших производа“.
По чему се Космајска производи издвајају на тржишту?
„По томе што је у њих улажемо много знања, труда, енергије и, пре свега, љубави. Наши производи имају пун и раскошан укус јер ниједан корак у производњи не убрзавамо, процес сазревања меса не скраћујемо, а димљење на буковој пиљевини им даје посебан шмек. Штетне материје из дима – катран и чађ, отклањамо воденом филтрацијом и на тај поступак смо нарочито поносни јер нам омогућава да потрошачима пружимо производе који имају савршен укус али и нутритивну вредност, што смо потврдили и научним истраживањем. Наиме, заједно са Институтом за хигијену и технологију меса из Београда, урадили смо 2018. Студију о присуству полицикличних ароматичних угљоводоника (ПАХ) из дима у готовом производу како бисмо потврдили њихово одсуство. Студија је рађена годину дана и потврђена је наша почетна тврдња да их у готовом производу има у траговима“.
Да ли је и положај на којем се ваша деликатесна радионица налази – обронци планине Космај, такође тајна успеха и квалитета?
„Осим најквалитетнијег меса, које пажљиво бирамо, додајемо још само со и природне биљне зачине. Дакле, не користимо вештачке боје, ароме, појачиваче укуса и замене за месо. У процесу сазревања меса не прескачемо ништа и не журимо нигде. Када се ради о производњи хране, а нарочито меса, нема места импровизацији, посебно када одлучите да квалитет апсолутно баци квантитет у сенку. Наравно да томе у великој мери доприноси и свеж планински ваздух, шума којом смо окружени, али неговање традиционалних рецепата које користимо“.
Које производе бисте посебно издвојили?
„Сви наши производи, којих укупно 10, су подједнако квалитетни и сви имају фин, пун укус. Пршута, панцета, буђола, суви врат, суви говеђи рамстек, као и ферментисане суве кобасице попут кулена, Космајске кобасице и Сремске кобасице, за које смо добили жиг Чуваркућа, све производимо од пажљиво бираног меса. Немамо своју фарму, већ добављаче који тачно знају шта тражимо и колико су оштри наши критеријуми када је месо. Квалитет који дође до нас брижљиво чувамо и преносимо га даље, путем готових производа, до трпеза широм Србије“.
Да ли и како пратите трендове у месној индустрији?
„Космајска делиактеси су права мера традиционалног и модерног. Савремени трендови у светској индустрији меса и месних производа нам омогућавају да наши производи буду здрави и високо квалитетни, а поштовањем традиције и домаћих рецепата чувамо аутентичан укус, по којем смо препознатљиви на тржишту. Осим пажљивог бирања најфинијих зачина и меса, и производње у идеалним климатским условима у којима производи сазревају, увели смо и систем управљања безбедношћу хране ИСО 22000: 2005 2010, заједно са ХАЦЦП стандардом, а имамо и сертификат ФССЦ 22000. Потрошачи су из године у годину све боље едуковани и препознају Космајска деликатесе као добар избор, не само укусан већ и здрав.
Како је то бити жена у бизнису, пре свега водити такву специфичну производњу?
„На нашем поднебљу ретко се срећу жене које су на челу производње меса и месних прерађевина. То је индустрија којим се најчешће баве мушкарци, иако у самој производњи ради пуно жена чији допринос је немерљив. Ја сам овај посао наследила од оца и драго ми је да сам у прилици да покажем да и жене могу успешно да воде бизнис у месној индурстрији. Како је пословање пуно изазова, у појединим сегментима чињеница да сам жена мислим да ми помаже. Нисам до сада осетила да сам у лошијој позицији у било ком сегметну рада у односу на колеге супротног пола. То вероварно има везе и са осећајем самопоштовања и вредности, коју није потребно да добијем од других. Верујем да баш због женског принципа, сагледавања посла и уверења, производимо деликатесе који се по свом квалитету издвајају на нашем тржишту. Чланица сам Управног одбора Удружења пословних жена Србије, које око себе окупља фантастичне жене из разичитих пословних сфера. Залажем се за равноправне услове пословања и оснаживање жена у бизнису, јер мислим да имамо толико тога да пружимо и помогнемо да пословни амбијент буде бољи.“
Какви су вам планови, да ли ћемо ускоро добити неки нов неодољив Космајска производ?
„Планирамо да останемо бутик фантастичних производа, где смо нашли своје место и где нам се допада да будемо. Бавићемо се ширењем производње само до граница тренутних капацитета, где имамо још простора за раст. То значи константан рад на усавршавању и убацивање још два до три производа. Честа је појава да растом производње опада квалитет, што је замка у коју ми нећемо упасти јер је наш циљ да нам производи остану ремек-дале уз која сва чула уживају. Потрошачи нам стално поручују – само немојте да се мењате! И за нас је то закон“.
(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) БРУТАЛНО УБИЈЕН ПОЗНАТИ ПЕВАЧ: Испливао језиви снимак ликвидације (ВИДЕО)
ШВЕДСКИ репер Габоро, чије је право име било Нинос Хоури, убијен је на паркингу у четвртак увече, јављају локални медији.
21. 12. 2024. у 08:06
ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)
ШЕСТ особа, међу којима и једно дете, убијено је у Рилску, у области Курск, као резултат ракетног удара украјинских оружаних снага, саопштио је вршилац дужности гувернера Курске области Александар Хинштајн.
20. 12. 2024. у 17:07
АНЂЕЛКА БЕСНА: "Молим, зашто да не одем из твоје емисије? Не поштујеш ме"
ГЛУМИЦА је схватила да туђе непоштовање и неваспитање нема везе са њом.
22. 12. 2024. у 10:41
Коментари (0)